Ciasto z jabłkami i rabarbarem pod roślinną szachownicą

kontakt_6

Wiosną i latem czekamy na świeży rabarbar, aby wyczarować z niego znakomite ciasto. Szukasz przepisu na kruchy wypiek z jabłkowo-rabarbarowo-cynamonowym nadzieniem? Zdecydowanie mamy propozycję dla Ciebie! Daj szansę słodkiej, maślanej szachownicy stać się Twoim ulubionym przepisem na deser.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
974
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
124
gram
Tłuszcze
48
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Wiosną i latem czekamy na świeży rabarbar, aby wyczarować z niego znakomite ciasto. Szukasz przepisu na kruchy wypiek z jabłkowo-rabarbarowo-cynamonowym nadzieniem? Zdecydowanie mamy propozycję dla Ciebie! Daj szansę słodkiej, maślanej szachownicy stać się Twoim ulubionym przepisem na deser.
13
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
800 g mąka pszenna tortowa lubella
400 g masło
2 szt. jajko
150 g cukier
2 łyżecz. proszek do pieczenia
2 łyżecz. cukier waniliowy
1 szczyp. sól
1 kg jabłka
0.50 kg rabarbar
3 łyżka cynamon
80 g mąka pszenna tortowa lubella
50 g masło
1 łyżecz. cukier waniliowy
Przygotowanie
Przesiej mąkę tortową Lubella i proszek przez sito. Dodaj masło, jaja. Zacznij zarabiać powstałą masę rękami. Następnie dosyp cukru i soli. Utworzone ciasto uformuj w kulę, zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.
W czasie, gdy ciasto się chłodzi, umyj jabłka oraz rabarbar. Obierz owoce, usuń gniazda nasienne, pokrój na małe części. Podsmaż jabłka w garnku na średnim ogniu. Wrzuć posiekany rabarbar z cynamonem. Podgrzewaj jeszcze przez 10 minut.
Do niewielkiej miski wsyp pozostałą mąkę i cukier. Wymieszaj, a następnie dodaj masło. Gotową kruszonkę odstaw do lodówki.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200⁰C. Przygotuj tortownicę o średnicy 30 cm i wysmaruj ją masłem.
Kruche ciasto podziel na dwie równe części. Rozwałkuj obie połowy. Jedną wyłóż blachę. Z drugiej wytnij paski na szerokość około 5 cm Pozostałą część wykorzystaj na rzeźbienie kwiatów i liści. Na ciasto daj masę z jabłek i rabarbaru. Później z pasów ułóż szachownicę. Na obrzeżach tortownicy dodaj elementy roślinne. Posyp kruszonką. Piecz od 35 do 45 minut w temperaturze 200⁰C. Do udekorowania możesz użyć cukru pudru oraz jadalnych kwiatów. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
974
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
124
gram
Tłuszcze
48
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.