Ciasto z jabłkami i rabarbarem pod roślinną szachownicą
kontakt_6
Wiosną i latem czekamy na świeży rabarbar, aby wyczarować z niego znakomite ciasto. Szukasz przepisu na kruchy wypiek z jabłkowo-rabarbarowo-cynamonowym nadzieniem? Zdecydowanie mamy propozycję dla Ciebie! Daj szansę słodkiej, maślanej szachownicy stać się Twoim ulubionym przepisem na deser.
0
0 / 0
Wiosną i latem czekamy na świeży rabarbar, aby wyczarować z niego znakomite ciasto. Szukasz przepisu na kruchy wypiek z jabłkowo-rabarbarowo-cynamonowym nadzieniem? Zdecydowanie mamy propozycję dla Ciebie! Daj szansę słodkiej, maślanej szachownicy stać się Twoim ulubionym przepisem na deser.
13
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
800 g mąka pszenna tortowa lubella
400 g masło
2 szt. jajko
150 g cukier
2 łyżeczka proszek do pieczenia
2 łyżeczka cukier waniliowy
1 szcz. sól
1 kg jabłka
0.50 kg rabarbar
3 łyżka cynamon
80 g mąka pszenna tortowa lubella
50 g masło
1 łyżeczka cukier waniliowy
Przygotowanie
Przesiej mąkę tortową Lubella i proszek przez sito. Dodaj masło, jaja. Zacznij zarabiać powstałą masę rękami. Następnie dosyp cukru i soli. Utworzone ciasto uformuj w kulę, zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.
W czasie, gdy ciasto się chłodzi, umyj jabłka oraz rabarbar. Obierz owoce, usuń gniazda nasienne, pokrój na małe części. Podsmaż jabłka w garnku na średnim ogniu. Wrzuć posiekany rabarbar z cynamonem. Podgrzewaj jeszcze przez 10 minut.
Do niewielkiej miski wsyp pozostałą mąkę i cukier. Wymieszaj, a następnie dodaj masło. Gotową kruszonkę odstaw do lodówki.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200⁰C. Przygotuj tortownicę o średnicy 30 cm i wysmaruj ją masłem.
Kruche ciasto podziel na dwie równe części. Rozwałkuj obie połowy. Jedną wyłóż blachę. Z drugiej wytnij paski na szerokość około 5 cm Pozostałą część wykorzystaj na rzeźbienie kwiatów i liści. Na ciasto daj masę z jabłek i rabarbaru. Później z pasów ułóż szachownicę. Na obrzeżach tortownicy dodaj elementy roślinne. Posyp kruszonką. Piecz od 35 do 45 minut w temperaturze 200⁰C. Do udekorowania możesz użyć cukru pudru oraz jadalnych kwiatów. Smacznego!