Ciasto z jabłkami i rabarbarem pod roślinną szachownicą

kontakt_6
Ciasto z jabłkami i rabarbarem pod roślinną szachownicą

0

0 / 0

Wiosną i latem czekamy na świeży rabarbar, aby wyczarować z niego znakomite ciasto. Szukasz przepisu na kruchy wypiek z jabłkowo-rabarbarowo-cynamonowym nadzieniem? Zdecydowanie mamy propozycję dla Ciebie! Daj szansę słodkiej, maślanej szachownicy stać się Twoim ulubionym przepisem na deser.

13

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

800 g mąka pszenna tortowa lubella

400 g masło

2 szt. jajko

150 g cukier

2 łyżeczka proszek do pieczenia

2 łyżeczka cukier waniliowy

1 szcz. sól

1 kg jabłka

0.50 kg rabarbar

3 łyżka cynamon

80 g mąka pszenna tortowa lubella

50 g masło

1 łyżeczka cukier waniliowy

Przygotowanie


1

Przesiej mąkę tortową Lubella i proszek przez sito. Dodaj masło, jaja. Zacznij zarabiać powstałą masę rękami. Następnie dosyp cukru i soli. Utworzone ciasto uformuj w kulę, zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.

2

W czasie, gdy ciasto się chłodzi, umyj jabłka oraz rabarbar. Obierz owoce, usuń gniazda nasienne, pokrój na małe części. Podsmaż jabłka w garnku na średnim ogniu. Wrzuć posiekany rabarbar z cynamonem. Podgrzewaj jeszcze przez 10 minut.

3

Do niewielkiej miski wsyp pozostałą mąkę i cukier. Wymieszaj, a następnie dodaj masło. Gotową kruszonkę odstaw do lodówki.

4

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200⁰C. Przygotuj tortownicę o średnicy 30 cm i wysmaruj ją masłem.

5

Kruche ciasto podziel na dwie równe części. Rozwałkuj obie połowy. Jedną wyłóż blachę. Z drugiej wytnij paski na szerokość około 5 cm Pozostałą część wykorzystaj na rzeźbienie kwiatów i liści. Na ciasto daj masę z jabłek i rabarbaru. Później z pasów ułóż szachownicę. Na obrzeżach tortownicy dodaj elementy roślinne. Posyp kruszonką. Piecz od 35 do 45 minut w temperaturze 200⁰C. Do udekorowania możesz użyć cukru pudru oraz jadalnych kwiatów. Smacznego!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły