Ciasto toffi
foobis
Chcesz zaskoczyć swoich najbliższych świetnym ciastem? Polecamy ciasto toffi z dwoma masami - karmelową i z nutą cytryny. Mniam!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
506
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
40
gram
Tłuszcze
35
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.5 / 4
Chcesz zaskoczyć swoich najbliższych świetnym ciastem? Polecamy ciasto toffi z dwoma masami - karmelową i z nutą cytryny. Mniam!
15
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
18 porcji
Składniki
6 szt. jaja l
1 szkl. cukier
4 łyżka mąka ziemniaczana
2 łyżka kakao decomorreno
4 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
2 łyżecz. proszek do pieczenia
4 łyżka olej
2 opak. galaretka cytrynowa
500 śmietanka kremowa 30%
2 szt. czekolada biała
12 dag. masło
1 puszka gotowa masa kajmakowa
500 śmietanka kremowa 30%
2 łyżecz. żelatyna
0.50 opak. czekolada
Przygotowanie
Biszkopt: W dużej misce ubijamy białka z cukrem. Do ubitej piany wbijamy żółtka i dalej mieszamy. Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Dodajemy kakao i olej, mieszamy. Blaszkę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 25 minut.
Masa I : Zagotowujemy 1/2 litra wody i rozpuszczamy galaretki, dodajemy czekolady i rozpuszczamy je w galaretce. Studzimy. Ubijamy śmietanę, dodajemy wystudzone galaretki z czekoladą i chwilę mieszamy.
Masa II : Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy porcjami masę kajmakową.
Gotowy biszkopt przekrawamy na dwie równe części. Ciasto składamy w następującej kolejności biszkopt, masa I, druga część biszkoptu, masa II, śmietana ubita z rozpuszczoną w 1/4 szklanki wrzątku przestudzoną żelatyną. Ciasto posypujemy startą mleczną czekoladą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
506
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
40
gram
Tłuszcze
35
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.