Ciasto toffi

foobis
Ciasto toffi

0

3.5 / 4

Chcesz zaskoczyć swoich najbliższych świetnym ciastem? Polecamy ciasto toffi z dwoma masami - karmelową i z nutą cytryny. Mniam!

15

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


18 porcji

Składniki

6 szt. jaja l

1 szkl. cukier

4 łyżka mąka ziemniaczana

2 łyżka kakao decomorreno

4 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

2 łyżeczka proszek do pieczenia

4 łyżka olej

2 opak. galaretka cytrynowa

500 śmietanka kremowa 30%

2 szt. czekolada biała

12 dek. masło

1 pusz. gotowa masa kajmakowa

500 śmietanka kremowa 30%

2 łyżeczka żelatyna

0.50 opak. czekolada

Przygotowanie


1

Biszkopt: W dużej misce ubijamy białka z cukrem. Do ubitej piany wbijamy żółtka i dalej mieszamy. Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Dodajemy kakao i olej, mieszamy. Blaszkę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 25 minut.

2

Masa I : Zagotowujemy 1/2 litra wody i rozpuszczamy galaretki, dodajemy czekolady i rozpuszczamy je w galaretce. Studzimy. Ubijamy śmietanę, dodajemy wystudzone galaretki z czekoladą i chwilę mieszamy.

3

Masa II : Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy porcjami masę kajmakową.

4

Gotowy biszkopt przekrawamy na dwie równe części. Ciasto składamy w następującej kolejności biszkopt, masa I, druga część biszkoptu, masa II, śmietana ubita z rozpuszczoną w 1/4 szklanki wrzątku przestudzoną żelatyną. Ciasto posypujemy startą mleczną czekoladą.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły