Ciasto rabarbarowo-truskawkowe

m7
Ciasto rabarbarowo-truskawkowe

2

0 / 0

Majowe ciasto z rabarbarem i truskawkami o pięknym zapachu. Kwaskowate nadzienie z rabarbaru i truskawek idealnie dopełnia warstwa bezy na wierzchu.

12

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

1 szczyp. sól

0.75 kostka masło

800 g rabarbar

2 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

2 szkl. cukier

0.30 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

1 szkl. śmietanka kremowa 30%

1.50 szkl. truskawki

0.50 szkl. cukier

6 szt. żółtko jaja kurzego

6 szt. białko jaja kurzego

2.50 łyżka cukier puder

Przygotowanie


1

Piekarnik rozgrzać do 170°C. Zmieszać mąkę, cukier i posiekane, miękkie masło. Ciasto powinno się sklejać, ale pozostać bardzo sypkie. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia (boki tez) i wyłożyć sypkie ciasto na spód, dobrze ugniatając. Włożyć ciasto do podpieczenia na 10 min.

2

W międzyczasie pokroić rabarbar i truskawki w kawałki.

3

Wymieszać suche składniki na nadzienie w dużej misce. Osobno rozbełtać żółtka i wymieszać ze śmietaną. Następnie połączyć mąkę ze śmietanką i dobrze wymieszać, dodać owoce i znowu wymieszać. Wylać owocowe nadzienie na podpieczony spod i wstawić do piekarnika na 60 min. Piec w 170°C.

4

Ubić białka na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Po upieczeniu ciasta, wylać pianę na owoce i piec jeszcze przez około 10minut. Pokroić ciasto dopiero jak ostygnie, żeby nadzienie owocowe stężało.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

376

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

55

gram

Tłuszcze

14

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły