Ciasto rabarbarowo-truskawkowe
m7
Majowe ciasto z rabarbarem i truskawkami o pięknym zapachu. Kwaskowate nadzienie z rabarbaru i truskawek idealnie dopełnia warstwa bezy na wierzchu.
2
0 / 0
Majowe ciasto z rabarbarem i truskawkami o pięknym zapachu. Kwaskowate nadzienie z rabarbaru i truskawek idealnie dopełnia warstwa bezy na wierzchu.
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
0.75 kostka masło
800 g rabarbar
2 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
2 szkl. cukier
0.30 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
1 szkl. śmietanka kremowa 30%
1.50 szkl. truskawki
0.50 szkl. cukier
6 szt. żółtko jaja kurzego
6 szt. białko jaja kurzego
2.50 łyżka cukier puder
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 170°C. Zmieszać mąkę, cukier i posiekane, miękkie masło. Ciasto powinno się sklejać, ale pozostać bardzo sypkie. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia (boki tez) i wyłożyć sypkie ciasto na spód, dobrze ugniatając. Włożyć ciasto do podpieczenia na 10 min.
W międzyczasie pokroić rabarbar i truskawki w kawałki.
Wymieszać suche składniki na nadzienie w dużej misce. Osobno rozbełtać żółtka i wymieszać ze śmietaną. Następnie połączyć mąkę ze śmietanką i dobrze wymieszać, dodać owoce i znowu wymieszać. Wylać owocowe nadzienie na podpieczony spod i wstawić do piekarnika na 60 min. Piec w 170°C.
Ubić białka na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Po upieczeniu ciasta, wylać pianę na owoce i piec jeszcze przez około 10minut. Pokroić ciasto dopiero jak ostygnie, żeby nadzienie owocowe stężało.