Example thumb
2

Składniki

1 Szczypta
sól
0.75 Kostki
masło
800 Gramów
Rabarbar
2 Szklanki
mąka
2 Szklanki
cukier
0.3 Szklanki
mąka
1 Szklanka
śmietanka kremowa 30%
1.5 Szklanki
truskawki
0.5 Szklanki
cukier
6 Sztuk
żółtko jaja kurzego
6 Sztuk
białko jaja kurzego
2.5 Łyżki
cukier puder
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Piekarnik rozgrzać do 170°c. Zmieszac make, cukier i posiekane, miekkie maslo. Ciasto zaczyna sie sklejac ale pozostaje bardzo sypkie. Wylozyc blache papierem do pieczenia (boki tez najlepiej) i wylozyc sypkie ciasto na spod , dobrze ubijajac. Wlozyc ciasto do podpieczenia na 10min.
  2. w miedzyczasie pokroic rabarbar i truskawki w plasterki , ja chyba pokroilam za drobno, bo zrobil mi sie dzem z tych owocow, a wolalabym, zeby bylo widac kawalki rabarbaru.
  3. wymieszac suche skladniki na nadzienie w duzej misce, bo tego jest naprawde duzo = make, cukier i sol. Osobno rozbeltac zoltka i wymieszac ze smietana. Nastepnie polaczyc make ze smietanka i dobrze wymieszac, dodac owoce i znowu wymieszac. Wylac owocowe nadzienie na podpieczony spod i wstawic do piekarnika na 60min. Piec w 170°c (moj piekarnik niezle grzeje wiec opuszczam zawsz o 10° temperature w porownaniu do podawanej).
  4. ubic bialka na sztywna piane dodajac stopniowo cukier. Po upieczeniu ciasta, wylac piane na owoce i piec jeszcze przez okolo 10minut. Pokroic ciasto dopiero jak ostygnie, zeby nadzienie owocowe stezalo.
  5. ciasto wyszlo wysmienite, choc nadzienie lekko za slodkie jak na moj gust, tak to jest jak sie zmienia proporcje na oko. Jeszcze jedna uwaga, spod ciasta w pierwszy dzien byl bardzo sypki, kruszyl sie jak sie kroilo, ale na drugi dzien, troche sie namoczyl wiec wszystko bylo ok. Na pewno do powtorki.

Opis

Majowe ciasto z rabarbarem i truskawkami o pieknym zapachu.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!