Ciasto orzechowiec

Lubella

Orzechowiec to pyszne ciasto, które idealnie sprawdzi się na Boże Narodzenie, Wielkanoc, urodziny, uroczystości rodzinne lub różnego rodzaju imprezy i przyjęcia. Słodkie połączenie miodowych blatów z masą budyniową i orzechami w karmelu z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie domowe wypieki. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
729
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
39
gram
Tłuszcze
60
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Orzechowiec to pyszne ciasto, które idealnie sprawdzi się na Boże Narodzenie, Wielkanoc, urodziny, uroczystości rodzinne lub różnego rodzaju imprezy i przyjęcia. Słodkie połączenie miodowych blatów z masą budyniową i orzechami w karmelu z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie domowe wypieki. Życzymy smacznego!
13
Składniki
150 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Ciasto
4 szkl. mąka poznańska lubella
200 g masło
3 łyżka miód
100 g cukier
1 łyżka cukier wanilinowy
1 łyżecz. proszek do pieczenia
3 szt. jaja
Masa budyniowa
2 opak. budyń waniliowy
600 ml mleko
100 g masło
Masa orzechowa
100 g masło
3 łyżka miód
200 g orzechy włoskie mielone
Przygotowanie
Zacznij od przygotowania ciasta. W rondelku rozpuść masło, miód, cukier i cukier waniliowy na małym ogniu, mieszając, aż masa stanie się jednolita. Ostudź.
W dużej misce wymieszaj mąkę i sodę oczyszczoną, dodaj jajka oraz ostudzoną masę miodową. Zagnieć gładkie ciasto.
Podziel ciasto na trzy równe części. Rozwałkuj każdą część na prostokątny placek. Dwa płaty wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180°C przez 12-15 minut. Ostudź.
W międzyczasie przygotuj masę budyniową. Ugotuj budyń waniliowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Całkowicie ostudź, mieszając od czasu do czasu, aby uniknąć powstania kożucha.
Miękkie masło ubij mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj zimny budyń, miksując do uzyskania gładkiego kremu.
Następnie przygotuj masę orzechową. W rondelku rozpuść masło i miód. Dodaj posiekane orzechy i gotuj kilka minut, aż masa zgęstnieje i nabierze złocistego koloru.
Gotową masę orzechową wyłóż na trzeci płat ciasta i wyrównaj za pomocą szpatułki. Piecz przez 15 minut i ostaw do wystygnięcia.
Złóż orzechowca w foremce. Na pierwszy blat upieczonego ciasta wyłóż pół masy budyniowej i przykryj następnym ciastem, wykładając resztę masy. Wierzch przykryj ciastem z orzechami (orzechami do góry).
Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby wszystkie warstwy się połączyły.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
729
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
39
gram
Tłuszcze
60
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.