Ciasto orzechowiec

Lubella
Ciasto orzechowiec

0

0 / 0

Orzechowiec to pyszne ciasto, które idealnie sprawdzi się na Boże Narodzenie, Wielkanoc, urodziny, uroczystości rodzinne lub różnego rodzaju imprezy i przyjęcia. Słodkie połączenie miodowych blatów z masą budyniową i orzechami w karmelu z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie domowe wypieki. Życzymy smacznego!

13

Składniki

150 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Ciasto

4 szkl. mąka poznańska lubella

200 g masło

3 łyżka miód

100 g cukier

1 łyżka cukier wanilinowy

1 łyżecz. proszek do pieczenia

3 szt. jaja

Masa budyniowa

2 opak. budyń waniliowy

600 ml mleko

100 g masło

Masa orzechowa

100 g masło

3 łyżka miód

200 g orzechy włoskie mielone

Przygotowanie


1

Zacznij od przygotowania ciasta. W rondelku rozpuść masło, miód, cukier i cukier waniliowy na małym ogniu, mieszając, aż masa stanie się jednolita. Ostudź.

2

W dużej misce wymieszaj mąkę i sodę oczyszczoną, dodaj jajka oraz ostudzoną masę miodową. Zagnieć gładkie ciasto.

3

Podziel ciasto na trzy równe części. Rozwałkuj każdą część na prostokątny placek. Dwa płaty wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180°C przez 12-15 minut. Ostudź.

4

W międzyczasie przygotuj masę budyniową. Ugotuj budyń waniliowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Całkowicie ostudź, mieszając od czasu do czasu, aby uniknąć powstania kożucha.

5

Miękkie masło ubij mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj zimny budyń, miksując do uzyskania gładkiego kremu.

6

Następnie przygotuj masę orzechową. W rondelku rozpuść masło i miód. Dodaj posiekane orzechy i gotuj kilka minut, aż masa zgęstnieje i nabierze złocistego koloru.

7

Gotową masę orzechową wyłóż na trzeci płat ciasta i wyrównaj za pomocą szpatułki. Piecz przez 15 minut i ostaw do wystygnięcia.

8

Złóż orzechowca w foremce. Na pierwszy blat upieczonego ciasta wyłóż pół masy budyniowej i przykryj następnym ciastem, wykładając resztę masy. Wierzch przykryj ciastem z orzechami (orzechami do góry).

9

Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby wszystkie warstwy się połączyły.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

729

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

39

gram

Tłuszcze

60

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły