Ciasto orzechowiec

Lubella
Ciasto orzechowiec

0

0 / 0

Orzechowiec to pyszne ciasto, które idealnie sprawdzi się na Boże Narodzenie, Wielkanoc, urodziny, uroczystości rodzinne lub różnego rodzaju imprezy i przyjęcia. Słodkie połączenie miodowych blatów z masą budyniową i orzechami w karmelu z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie domowe wypieki. Życzymy smacznego!

10

Składniki

150 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

4 szkl. mąka poznańska lubella

200 g orzechy włoskie

400 g masło

2 opak. budyń waniliowy

600 g mleko

3 szt. jajka kurze

6 łyżka miód

1 łyżka cukier wanilinowy

100 g cukier

1 łyżecz. proszek do pieczenia

Przygotowanie


1

W misce przesiewamy mąkę poznańską i dodajemy 200 g pokrojonego w kostkę masła, 3 łyżki miodu, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Wstawiamy ciasto do lodówki na ok. 20 minut.

2

W międzyczasie w rondelku gotujemy budyń waniliowy według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu bezpośrednio przykrywamy go folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia.

3

Piekarnik rozgrzewamy na 180°C. Po upływie czasu wyciągamy ciasto z lodówki i dzielimy je na trzy równe części.

4

Na papierze do pieczenia rozwałkowujemy ciasto na trzy prostokąty takiej samej wielkości. Dwa płaty pieczemy po 15 minut do momentu, aż będą zarumienione.

5

Do miski przekładamy 100 g miękkiego masła i miksujemy na jasny kolor. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy, aż do momentu powstania jednolitego kremu.

6

W rondelku rozpuszczamy 100 g masła, dodajemy 3 łyżki miodu i wsypujemy drobno zmielone orzechy włoskie. Gotujemy przez 3 minuty.

7

Na trzecią część ciasta wykładamy orzechy i wyrównujemy za pomocą szpatułki. Pieczemy przez 15 minut i odstawiamy do ostygnięcia.

8

Składamy orzechowca w foremce. Na pierwszy blat upieczonego ciasta kładziemy pół masy budyniowej i przykrywamy następnym ciastem, wykładając resztę masy. Wierzch przykrywamy ciastem z orzechami (orzechami do góry).

9

Orzechowiec wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły