Ciasto orzechowiec
Lubella
Orzechowiec to pyszne ciasto, które idealnie sprawdzi się na Boże Narodzenie, Wielkanoc, urodziny, uroczystości rodzinne lub różnego rodzaju imprezy i przyjęcia. Słodkie połączenie miodowych blatów z masą budyniową i orzechami w karmelu z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie domowe wypieki. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
729
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
39
gram
Tłuszcze
60
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Orzechowiec to pyszne ciasto, które idealnie sprawdzi się na Boże Narodzenie, Wielkanoc, urodziny, uroczystości rodzinne lub różnego rodzaju imprezy i przyjęcia. Słodkie połączenie miodowych blatów z masą budyniową i orzechami w karmelu z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie domowe wypieki. Życzymy smacznego!
10
Składniki
150 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
4 szkl. mąka poznańska lubella
200 g orzechy włoskie
400 g masło
2 opak. budyń waniliowy
600 g mleko
3 szt. jajka kurze
6 łyżka miód
1 łyżka cukier wanilinowy
100 g cukier
1 łyżecz. proszek do pieczenia
Przygotowanie
W misce przesiewamy mąkę poznańską i dodajemy 200 g pokrojonego w kostkę masła, 3 łyżki miodu, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Wstawiamy ciasto do lodówki na ok. 20 minut.
W międzyczasie w rondelku gotujemy budyń waniliowy według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu bezpośrednio przykrywamy go folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy na 180°C. Po upływie czasu wyciągamy ciasto z lodówki i dzielimy je na trzy równe części.
Na papierze do pieczenia rozwałkowujemy ciasto na trzy prostokąty takiej samej wielkości. Dwa płaty pieczemy po 15 minut do momentu, aż będą zarumienione.
Do miski przekładamy 100 g miękkiego masła i miksujemy na jasny kolor. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy, aż do momentu powstania jednolitego kremu.
W rondelku rozpuszczamy 100 g masła, dodajemy 3 łyżki miodu i wsypujemy drobno zmielone orzechy włoskie. Gotujemy przez 3 minuty.
Na trzecią część ciasta wykładamy orzechy i wyrównujemy za pomocą szpatułki. Pieczemy przez 15 minut i odstawiamy do ostygnięcia.
Składamy orzechowca w foremce. Na pierwszy blat upieczonego ciasta kładziemy pół masy budyniowej i przykrywamy następnym ciastem, wykładając resztę masy. Wierzch przykrywamy ciastem z orzechami (orzechami do góry).
Orzechowiec wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
729
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
39
gram
Tłuszcze
60
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.