Ciasto miodowo – orzechowe

decomorreno
Ciasto miodowo – orzechowe

0

4.5 / 4

Miód + orzechy + czekolada = połączenie wprost doskonałe, uwielbiane przez niejednego łasucha. Takie zestawienie idealnie wpisuje się w bożonarodzeniowe smaki ale jednocześnie równie dobrze smakuje o każdej porze roku. Daj się zatem zachwycić tej uniwersalnej miodowo-orzechowej słodkości razem z przepisem od Decomorreno!

17

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

750 mleko

140 g kasza manna

50 g cukier

100 g cukier puder

200 g masło

380 g mąka pszenna tortowa lubella

100 g orzechy włoskie

20 g kakao decomorreno

1 łyżeczka soda oczyszczona

1 łyżeczka przyprawa korzenna

1 szcz. sól

120 g cukier drobny

2 szt. jaja kurze całe

200 g masło

3 łyżka miód płynny

90 g orzechy włoskie

100 g czekolada deserowa

Przygotowanie


1

Mleko wraz z kaszą i cukrem podgrzewaj, cały czas mieszając aż masa zgęstnieje. Zdejmij z kuchenki i pozostaw do ostudzenia.

2

Orzechy włoskie zmiel na mąkę, dodaj do nich mąkę pszenną, kakao, cukier, sodę oraz przyprawę korzenną i szczyptę soli. Wymieszaj dokładnie i dodaj pokrojone zimne masło oraz jajka i płynny miód.

3

Zagnieć ciasto, zawiń w folię i włóż do schłodzenia na 30 minut. Następnie rozwałkuj na dużą blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.

4

Piecz przez około 13-15 minut w temp 180 C. Wyjmij z piekarnika i jeszcze lekko ciepłe pokrój na 3 części.

5

Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem, następnie dodawaj stopniowo wystudzoną kasze mannę. Przełóż kremem blaty ciasta, a następnie włóż do lodówki.

6

Rozpuść czekoladę wymieszaną z połową posiekanych orzechów. Polej polewą ciasto i posyp pozostałymi orzechami. Smacznego!

Kategorie


Alergeny


Mleko

Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły