Ciasto miodowo – orzechowe
decomorreno
Miód + orzechy + czekolada = połączenie wprost doskonałe, uwielbiane przez niejednego łasucha. Takie zestawienie idealnie wpisuje się w bożonarodzeniowe smaki ale jednocześnie równie dobrze smakuje o każdej porze roku. Daj się zatem zachwycić tej uniwersalnej miodowo-orzechowej słodkości razem z przepisem od Decomorreno!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
531
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
53
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.5 / 4
Miód + orzechy + czekolada = połączenie wprost doskonałe, uwielbiane przez niejednego łasucha. Takie zestawienie idealnie wpisuje się w bożonarodzeniowe smaki ale jednocześnie równie dobrze smakuje o każdej porze roku. Daj się zatem zachwycić tej uniwersalnej miodowo-orzechowej słodkości razem z przepisem od Decomorreno!
17
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
750 mleko
140 g kasza manna
50 g cukier
100 g cukier puder
200 g masło
380 g mąka pszenna tortowa lubella
100 g orzechy włoskie
20 g kakao decomorreno
1 łyżecz. soda oczyszczona
1 łyżecz. przyprawa korzenna
1 szczyp. sól
120 g cukier drobny
2 szt. jaja kurze całe
200 g masło
3 łyżka miód płynny
90 g orzechy włoskie
100 g czekolada deserowa
Przygotowanie
Mleko wraz z kaszą i cukrem podgrzewaj, cały czas mieszając aż masa zgęstnieje. Zdejmij z kuchenki i pozostaw do ostudzenia.
Orzechy włoskie zmiel na mąkę, dodaj do nich mąkę pszenną, kakao, cukier, sodę oraz przyprawę korzenną i szczyptę soli. Wymieszaj dokładnie i dodaj pokrojone zimne masło oraz jajka i płynny miód.
Zagnieć ciasto, zawiń w folię i włóż do schłodzenia na 30 minut. Następnie rozwałkuj na dużą blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz przez około 13-15 minut w temp 180 C. Wyjmij z piekarnika i jeszcze lekko ciepłe pokrój na 3 części.
Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem, następnie dodawaj stopniowo wystudzoną kasze mannę. Przełóż kremem blaty ciasta, a następnie włóż do lodówki.
Rozpuść czekoladę wymieszaną z połową posiekanych orzechów. Polej polewą ciasto i posyp pozostałymi orzechami. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
531
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
53
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Mleko
Laktoza
Gluten
Jajka