0

Składniki

Kruchy spód

300 Gramów
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
30 Gramów
ingridient
Kakao DecoMorreno
4 Sztuki
ŻÓŁTKA
90 Gramów
cukier puder
150 Gramów
masło

Galaretka

600 Gramów
maliny
3 Sztuki
Galaretka malinowa
750 Mililitrów
Wrząca woda

Krem

500 Mililitrów
Śmietana kremówka 36%
250 Gramów
serek mascarpone
30 Gramów
cukier puder

Beza

4 Sztuki
białko jaja kurzego
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Dobrze schłodzone masło pokrój nożem na drobniejsza kawałki. Wszystkie składniki na ciasto włóż do miski i szybko zagnieć. Ciasto owiń szczelnie folią i włóż do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przełóż ciasto na 1 arkuszu do blachy, wyrównaj powierzchnię i brzegi, nadmiar odetnij nożem i doklej w miejsca gdzie go brakuje. Włóż ciasto ponownie do lodówki, na około 30 minut. Przed pieczeniem nakłuj widelcem i piecz przez około 20 minut w temperaturze 200ºC. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia.
  2. Zagotuj 750ml wody. Do miski wlej wodę, dodaj galaretki i wymieszaj dokładnie. Następnie dodaje maliny i mieszam ponownie. Gdy użyjesz malin mrożonych galaretka zacznie szybciej tężeć, więc chwilę po przygotowaniu możesz wylać ją na wystudzony kakaowy spód. Galaretka musi być już chłodna i tężejąca. Włóż blachę z ciastem do lodówki.
  3. Białka na bezę ubij na sztywną pianę, dodawaj następnie stopniowo po łyżce cukru i miksuj aż beza będzie szklista. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną. Bezę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 60 minut w temperaturze 150ºC. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia. Następnie delikatnie odklej papier.
  4. Wszystkie składniki na krem powinny być dobrze schłodzone. Umieść je w misce i na małych obrotach delikatnie wymieszaj, następnie ubijaj na najwyższych obrotach miksera, aż zmienią się w gęsty i puszysty krem. Przełóż krem na wierzch ciasta i przykryj bezą. Włóż ponownie ciasto do lodówki, aby stężało w całości, najlepiej na całą noc.

Podobne przepisy

Łaciate ciasto z truskawkowym kremem

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Łaciate ciasto z truskawkowym kremem

Kakaowa rolada z kremem z mascarpone

Przepis
Trudny Do 1 godz
Kakaowa rolada z kremem z mascarpone

Kakaowe serca

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Kakaowe serca

Bezowy wieniec wigilijny z kandyzowaną pomarańczą i żurawiną

Przepis
Średni Do 2 godz
Bezowy wieniec wigilijny z kandyzowaną pomarańczą i żurawiną

Kakaowa rolada z musem śmietankowym i sercem w środku

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kakaowa rolada z musem śmietankowym i sercem w środku

Ciasto kakaowe kukułka

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Ciasto kakaowe kukułka

Ciasto Pani Walewska (Kakaowa Pychotka)

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Ciasto Pani Walewska (Kakaowa Pychotka)

Letni sernik bez pieczenia

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Letni sernik bez pieczenia

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!