0

Składniki

Kruchy spód

300 Gramów
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
30 Gramów
ingridient
Kakao DecoMorreno
4 Sztuki
ŻÓŁTKA
90 Gramów
cukier puder
150 Gramów
masło

Galaretka

600 Gramów
maliny
3 Sztuki
Galaretka malinowa
750 Mililitrów
Wrząca woda

Krem

500 Mililitrów
Śmietana kremówka 36%
250 Gramów
serek mascarpone
30 Gramów
cukier puder

Beza

4 Sztuki
białko jaja kurzego
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Dobrze schłodzone masło pokrój nożem na drobniejsza kawałki. Wszystkie składniki na ciasto włóż do miski i szybko zagnieć. Ciasto owiń szczelnie folią i włóż do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przełóż ciasto na 1 arkuszu do blachy, wyrównaj powierzchnię i brzegi, nadmiar odetnij nożem i doklej w miejsca gdzie go brakuje. Włóż ciasto ponownie do lodówki, na około 30 minut. Przed pieczeniem nakłuj widelcem i piecz przez około 20 minut w temperaturze 200ºC. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia.
  2. Zagotuj 750ml wody. Do miski wlej wodę, dodaj galaretki i wymieszaj dokładnie. Następnie dodaje maliny i mieszam ponownie. Gdy użyjesz malin mrożonych galaretka zacznie szybciej tężeć, więc chwilę po przygotowaniu możesz wylać ją na wystudzony kakaowy spód. Galaretka musi być już chłodna i tężejąca. Włóż blachę z ciastem do lodówki.
  3. Białka na bezę ubij na sztywną pianę, dodawaj następnie stopniowo po łyżce cukru i miksuj aż beza będzie szklista. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną. Bezę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 60 minut w temperaturze 150ºC. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia. Następnie delikatnie odklej papier.
  4. Wszystkie składniki na krem powinny być dobrze schłodzone. Umieść je w misce i na małych obrotach delikatnie wymieszaj, następnie ubijaj na najwyższych obrotach miksera, aż zmienią się w gęsty i puszysty krem. Przełóż krem na wierzch ciasta i przykryj bezą. Włóż ponownie ciasto do lodówki, aby stężało w całości, najlepiej na całą noc.

Podobne przepisy

Tarta kakaowa z mango i bezą

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Tarta kakaowa z mango i bezą

Aksamitny sernik z musem malinowym

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Aksamitny sernik z musem malinowym

Łaciate ciasto z truskawkowym kremem

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Łaciate ciasto z truskawkowym kremem

Kakaowa rolada z kremem z mascarpone

Przepis
Trudny Do 1 godz
Kakaowa rolada z kremem z mascarpone

Kakaowe serca

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Kakaowe serca

Bezowy wieniec wigilijny z kandyzowaną pomarańczą i żurawiną

Przepis
Średni Do 2 godz
Bezowy wieniec wigilijny z kandyzowaną pomarańczą i żurawiną

Ciasto czekoladowe ze świeżymi truskawkami

Przepis
Łatwy Do 1,5 godz
Ciasto czekoladowe ze świeżymi truskawkami

Ciasto kakaowe kukułka

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Ciasto kakaowe kukułka

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!