Ciasto malinowa chmurka z kruchym ciastem kakaowym

decomorreno
Ciasto malinowa chmurka z kruchym ciastem kakaowym

0

4.3 / 11

12

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

4 szt. żółtka

90 g cukier puder

300 g mąka pszenna tortowa lubella

30 g kakao decomorreno

150 g masło

600 g maliny

3 szt. galaretka malinowa

750 wrząca woda

500 śmietana kremówka 36%

250 g serek mascarpone

30 g cukier puder

4 szt. białko jaja kurzego

Przygotowanie


1

Dobrze schłodzone masło pokrój nożem na drobniejsza kawałki. Wszystkie składniki na ciasto włóż do miski i szybko zagnieć. Ciasto owiń szczelnie folią i włóż do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przełóż ciasto na 1 arkuszu do blachy, wyrównaj powierzchnię i brzegi, nadmiar odetnij nożem i doklej w miejsca gdzie go brakuje. Włóż ciasto ponownie do lodówki, na około 30 minut. Przed pieczeniem nakłuj widelcem i piecz przez około 20 minut w temperaturze 200ºC. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia.

2

Zagotuj 750ml wody. Do miski wlej wodę, dodaj galaretki i wymieszaj dokładnie. Następnie dodaje maliny i mieszam ponownie. Gdy użyjesz malin mrożonych galaretka zacznie szybciej tężeć, więc chwilę po przygotowaniu możesz wylać ją na wystudzony kakaowy spód. Galaretka musi być już chłodna i tężejąca. Włóż blachę z ciastem do lodówki.

3

Białka na bezę ubij na sztywną pianę, dodawaj następnie stopniowo po łyżce cukru i miksuj aż beza będzie szklista. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną. Bezę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 60 minut w temperaturze 150ºC. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia. Następnie delikatnie odklej papier.

4

Wszystkie składniki na krem powinny być dobrze schłodzone. Umieść je w misce i na małych obrotach delikatnie wymieszaj, następnie ubijaj na najwyższych obrotach miksera, aż zmienią się w gęsty i puszysty krem. Przełóż krem na wierzch ciasta i przykryj bezą. Włóż ponownie ciasto do lodówki, aby stężało w całości, najlepiej na całą noc.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1216

kcal

Białka

18

gram

Węglowodany

92

gram

Tłuszcze

86

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły