Ciasto malinowa chmurka z kruchym ciastem kakaowym
decomorreno
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1216
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
92
gram
Tłuszcze
86
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.3 / 11
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
4 szt. żółtka
90 g cukier puder
300 g mąka pszenna tortowa lubella
30 g kakao decomorreno
150 g masło
600 g maliny
3 szt. galaretka malinowa
750 wrząca woda
500 śmietana kremówka 36%
250 g serek mascarpone
30 g cukier puder
4 szt. białko jaja kurzego
Przygotowanie
Dobrze schłodzone masło pokrój nożem na drobniejsza kawałki. Wszystkie składniki na ciasto włóż do miski i szybko zagnieć. Ciasto owiń szczelnie folią i włóż do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przełóż ciasto na 1 arkuszu do blachy, wyrównaj powierzchnię i brzegi, nadmiar odetnij nożem i doklej w miejsca gdzie go brakuje. Włóż ciasto ponownie do lodówki, na około 30 minut. Przed pieczeniem nakłuj widelcem i piecz przez około 20 minut w temperaturze 200ºC. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia.
Zagotuj 750ml wody. Do miski wlej wodę, dodaj galaretki i wymieszaj dokładnie. Następnie dodaje maliny i mieszam ponownie. Gdy użyjesz malin mrożonych galaretka zacznie szybciej tężeć, więc chwilę po przygotowaniu możesz wylać ją na wystudzony kakaowy spód. Galaretka musi być już chłodna i tężejąca. Włóż blachę z ciastem do lodówki.
Białka na bezę ubij na sztywną pianę, dodawaj następnie stopniowo po łyżce cukru i miksuj aż beza będzie szklista. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną. Bezę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 60 minut w temperaturze 150ºC. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia. Następnie delikatnie odklej papier.
Wszystkie składniki na krem powinny być dobrze schłodzone. Umieść je w misce i na małych obrotach delikatnie wymieszaj, następnie ubijaj na najwyższych obrotach miksera, aż zmienią się w gęsty i puszysty krem. Przełóż krem na wierzch ciasta i przykryj bezą. Włóż ponownie ciasto do lodówki, aby stężało w całości, najlepiej na całą noc.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1216
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
92
gram
Tłuszcze
86
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.