Ciasto kakaowe z kremem kajmakowym i prażonym słonecznikiem

AleksandraGarus
Ciasto kakaowe z kremem kajmakowym i prażonym słonecznikiem

0

0 / 0

13

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

0.75 szkl. olej

0.50 szkl. woda

1.50 szkl. cukier

3 łyżka kakao decomorreno

0.50 kg gotowa masa kajmakowa

5 szt. jaja l

1.50 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 łyżeczka soda oczyszczona

250 g ziarna słonecznika

1 łyżka masło

400 g śmietanka kremowa 30%

1 opak. czekolada

Przygotowanie


1

Przygotowujemy masę kakaową. Do garnuszka wlewamy olej, wodę, 1 szklankę cukru oraz 3 łyżki kakao. Całość gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia.

2

Białka jaj ubijamy z pozostałym cukrem (0,5 szkl.) stopniowo dodając żółtka (stale mieszając). Wlewamy powoli masę kakaową nie przerywając miksowania. Ostatecznie dodajemy mąkę, sodę i proszek do pieczenia, mieszamy powoli przy pomocy łyżki.

3

Całość wylewamy do formy i pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach Celsjusza.

4

Na patelni prażymy słonecznik (na łyżce masła). Po uprażeniu zalewamy go 400 g masy kajmakowej.

5

Upieczone ciasto kroimy wzdłuż, nakładamy krem między powstałe blaty ciasta. Resztę masy kajmakowej (100 g) nakładamy na wierzchni blat ciasta.

6

Ubijamy śmietankę i wykładamy na wierzch. Całość posypujemy startą czekoladą.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły