Ciasto kakaowe z kremem kajmakowym i prażonym słonecznikiem
AleksandraGarus
Wartości odżywcze na porcję
Energia
568
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
54
gram
Tłuszcze
35
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
13
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
0.75 szkl. olej
0.50 szkl. woda
1.50 szkl. cukier
3 łyżka kakao decomorreno
0.50 kg gotowa masa kajmakowa
5 szt. jaja l
1.50 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. soda oczyszczona
250 g ziarna słonecznika
1 łyżka masło
400 g śmietanka kremowa 30%
1 opak. czekolada
Przygotowanie
Przygotowujemy masę kakaową. Do garnuszka wlewamy olej, wodę, 1 szklankę cukru oraz 3 łyżki kakao. Całość gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Białka jaj ubijamy z pozostałym cukrem (0,5 szkl.) stopniowo dodając żółtka (stale mieszając). Wlewamy powoli masę kakaową nie przerywając miksowania. Ostatecznie dodajemy mąkę, sodę i proszek do pieczenia, mieszamy powoli przy pomocy łyżki.
Całość wylewamy do formy i pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Na patelni prażymy słonecznik (na łyżce masła). Po uprażeniu zalewamy go 400 g masy kajmakowej.
Upieczone ciasto kroimy wzdłuż, nakładamy krem między powstałe blaty ciasta. Resztę masy kajmakowej (100 g) nakładamy na wierzchni blat ciasta.
Ubijamy śmietankę i wykładamy na wierzch. Całość posypujemy startą czekoladą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
568
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
54
gram
Tłuszcze
35
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.