Ciasto jajko sadzone

EkspertOdKuchni
Ciasto jajko sadzone

0

0 / 0

Ciasto jajko sadzone to sernik na zimno na biszkoptowym spodzie, który jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu, a jego wygląd z pewnością zaskoczy wszystkich miłośników słodkości. Idealnie sprawdzi się na Wielkanoc i inne wyjątkowe okazje.

7

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 kg twaróg mielony

150 g biszkopty podłużne

3 opak. galaretka cytrynowa

4 łyżka cukier puder

250 ml śmietanka 30%

300 g brzoskwinie w puszce

700 ml woda

Przygotowanie


1

Do garnka przelewamy 400 ml wrzątku i rozpuszczamy w nim dwa opakowania galaretki cytrynowej. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

2

Do dużej miski przekładamy zmielony twaróg, wlewamy przestudzoną galaretkę i dokładnie mieszamy za pomocą miksera.

3

Do miski przelewamy schłodzoną śmietankę i dodajemy cukier puder. Ubijamy na sztywną pianę. Ubitą śmietankę wlewamy do masy serowej i dokładnie mieszamy.

4

Na dno foremki układamy biszkopty i wykładamy delikatnie masę serową. Odkładamy foremkę do lodówki.

5

Do miski wlewamy 350 ml wrzątku i rozpuszczamy w nim ostatnie opakowanie galaretki. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.

6

Sernik wyciągamy z lodówki i na stężoną masę kładziemy połówki brzoskwiń. Przestudzoną galaretkę wylewamy na górę ciasta i odstawiamy na około 2 godziny do lodówki w celu całkowitego stężenia.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

383

kcal

Białka

25

gram

Węglowodany

33

gram

Tłuszcze

17

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły