Ciasto jajko sadzone
EkspertOdKuchni
Ciasto jajko sadzone to sernik na zimno na biszkoptowym spodzie, który jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu, a jego wygląd z pewnością zaskoczy wszystkich miłośników słodkości. Idealnie sprawdzi się na Wielkanoc i inne wyjątkowe okazje.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
383
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ciasto jajko sadzone to sernik na zimno na biszkoptowym spodzie, który jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu, a jego wygląd z pewnością zaskoczy wszystkich miłośników słodkości. Idealnie sprawdzi się na Wielkanoc i inne wyjątkowe okazje.
7
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 kg twaróg mielony
150 g biszkopty podłużne
3 opak. galaretka cytrynowa
4 łyżka cukier puder
250 ml śmietanka 30%
300 g brzoskwinie w puszce
700 ml woda
Przygotowanie
Do garnka przelewamy 400 ml wrzątku i rozpuszczamy w nim dwa opakowania galaretki cytrynowej. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Do dużej miski przekładamy zmielony twaróg, wlewamy przestudzoną galaretkę i dokładnie mieszamy za pomocą miksera.
Do miski przelewamy schłodzoną śmietankę i dodajemy cukier puder. Ubijamy na sztywną pianę. Ubitą śmietankę wlewamy do masy serowej i dokładnie mieszamy.
Na dno foremki układamy biszkopty i wykładamy delikatnie masę serową. Odkładamy foremkę do lodówki.
Do miski wlewamy 350 ml wrzątku i rozpuszczamy w nim ostatnie opakowanie galaretki. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
Sernik wyciągamy z lodówki i na stężoną masę kładziemy połówki brzoskwiń. Przestudzoną galaretkę wylewamy na górę ciasta i odstawiamy na około 2 godziny do lodówki w celu całkowitego stężenia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
383
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.