Ciasto drożdżowe z rabarbarem

lubella
Ciasto drożdżowe z rabarbarem

0

5 / 2

Ciasto drożdżowe rabarbarowe uwielbia chyba każdy ♥ Do tego kompot z rabarbaru i deser jak marzenie ;)

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

550 g mąka lubella puszysta luksusowa

500 mleko

150 g cukier

100 g masło roztopione

40 g świeże drożdże

2 szt. żółtko jajka kurzego

6 szt. łodyga rabarbaru

3 łyżka mąka pszenna

3 łyżka cukier

2 łyżka masło

Przygotowanie


1

Mąkę przesiać do miski, zrobić zagłębienie, wkruszyć drożdże, zasypać łyżką cukru, wlać 4 łyżki ciepłego mleka i wymieszać. Zakryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.

2

Następnie wlać ciepłe mleko, dodać żółtka, pozostały cukier i wyrobić. Pod koniec wlewać pomału roztopione masło i ponownie wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

3

Gdy ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość, wyłożyć je na blachę (33 x 20 cm) wysmarowaną masłem i oprószoną mąką, a na wierzchu wyłożyć pokrojony rabarbar i kruszonkę. Ponownie zakryć i odstawić na około 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

4

Kruszonka: Wymieszać wszystkie składniki rozcierając palcami i tworząc kruszonkę.

5

Piec w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez około 40 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły