Ciasto drożdżowe z rabarbarem
lubella
Ciasto drożdżowe rabarbarowe uwielbia chyba każdy ♥ Do tego kompot z rabarbaru i deser jak marzenie ;)
0
5 / 2
Ciasto drożdżowe rabarbarowe uwielbia chyba każdy ♥ Do tego kompot z rabarbaru i deser jak marzenie ;)
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
550 g mąka lubella puszysta luksusowa
500 mleko
150 g cukier
100 g masło roztopione
40 g świeże drożdże
2 szt. żółtko jajka kurzego
6 szt. łodyga rabarbaru
3 łyżka mąka pszenna
3 łyżka cukier
2 łyżka masło
Przygotowanie
Mąkę przesiać do miski, zrobić zagłębienie, wkruszyć drożdże, zasypać łyżką cukru, wlać 4 łyżki ciepłego mleka i wymieszać. Zakryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Następnie wlać ciepłe mleko, dodać żółtka, pozostały cukier i wyrobić. Pod koniec wlewać pomału roztopione masło i ponownie wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Gdy ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość, wyłożyć je na blachę (33 x 20 cm) wysmarowaną masłem i oprószoną mąką, a na wierzchu wyłożyć pokrojony rabarbar i kruszonkę. Ponownie zakryć i odstawić na około 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Kruszonka: Wymieszać wszystkie składniki rozcierając palcami i tworząc kruszonkę.
Piec w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez około 40 minut.