Ciasto drożdżowe z jabłkami
malg
Drożdżowa wariacja z jabłkami smakuje jesiennie i domowo. Puszyste i miękkie ciasto a owocami to znakomite połączenie, które zawsze smakuje.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
533
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
73
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Drożdżowa wariacja z jabłkami smakuje jesiennie i domowo. Puszyste i miękkie ciasto a owocami to znakomite połączenie, które zawsze smakuje.
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 szkl. cukier
1 szkl. mleko
1 szt. cukier waniliowy
6 szt. jaja kurze całe
1 łyżka cukier waniliowy
6 łyżka cukier
4.50 dag. mąka pszenna tortowa lubella
12 dag. margaryna zwykła
5 dag. drożdże
0.50 kg jabłka
Przygotowanie
Zrobić rozczyn: podgrzać ½ szklanki mleka, dodać rozkruszone drożdże, łyżkę cukru i ½ szklanki mąki - wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia pod ścierką około 10-15 min.
Jajka rozbić z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, szczyptą soli i lekko podgrzać.
Masę z jaj dodać do rozczynu wraz z pozostałymi składnikami – wyrabiać ręką.
Na koniec dodać rozpuszczoną margarynę, zagnieść całość i odstawić do wyrośnięcia aż ciasto podwoili swoją objętość.
Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej olejem - ciasto ma sięgać do połowy formy do pieczenia.
Na ciasto wyłożyć jabłka: 1/2 kg jabłek pokroić grubą kostkę, zasypać cukrem i cukrem waniliowym.
Na jabłka wyłożyć cienką warstwę ciasta, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką: zagnieść ½ szklanki mąki, 4 dag margaryny i 3 łyżki cukru.
Piec około 50 min w temperaturze 180 st. Sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy upieczone.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
533
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
73
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.