Ciasto drożdżowe z jabłkami

malg
Ciasto drożdżowe z jabłkami

0

0 / 0

Drożdżowa wariacja z jabłkami smakuje jesiennie i domowo. Puszyste i miękkie ciasto a owocami to znakomite połączenie, które zawsze smakuje.

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szcz. sól

1 szkl. cukier

1 szkl. mleko

1 szt. cukier waniliowy

6 szt. jaja kurze całe

1 łyżka cukier waniliowy

6 łyżka cukier

4.50 dek. mąka pszenna tortowa lubella

12 dek. margaryna zwykła

5 dek. drożdże

0.50 kg jabłka

Przygotowanie


1

Zrobić rozczyn: podgrzać ½ szklanki mleka, dodać rozkruszone drożdże, łyżkę cukru i ½ szklanki mąki - wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia pod ścierką około 10-15 min.

2

Jajka rozbić z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, szczyptą soli i lekko podgrzać.

3

Masę z jaj dodać do rozczynu wraz z pozostałymi składnikami – wyrabiać ręką.

4

Na koniec dodać rozpuszczoną margarynę, zagnieść całość i odstawić do wyrośnięcia aż ciasto podwoili swoją objętość.

5

Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej olejem - ciasto ma sięgać do połowy formy do pieczenia.

6

Na ciasto wyłożyć jabłka: 1/2 kg jabłek pokroić grubą kostkę, zasypać cukrem i cukrem waniliowym.

7

Na jabłka wyłożyć cienką warstwę ciasta, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką: zagnieść ½ szklanki mąki, 4 dag margaryny i 3 łyżki cukru.

8

Piec około 50 min w temperaturze 180 st. Sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy upieczone.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły