Ciasto biszkoptowe o smaku brzoskwini ze śliwką

agn.kaim
Ciasto biszkoptowe o smaku brzoskwini ze śliwką

0

0 / 0

Proste, ale jakie pyszne ciasto! Przyrządzisz je szybko i również szybko je zjesz, bo jest cudownie miękkie i aromatyczne.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

250 g margaryna

2 łyżeczka proszek do pieczenia

500 g mąka lubella puszysta tortowa

4 szt. jaja l

16 g cukier waniliowy

0.50 szkl. cukier brązowy

10 szt. śliwki węgierki

220 g dżem brzoskwiniowy łowicz

0.50 łyżeczka aromat cytrynowy

Przygotowanie


1

Śliwki myjemy, suszymy i kroimy na cztery części. Pozbywamy się pestek. Tak robimy ze wszystkimi sztukami śliwek.

2

Rozpuszczamy margarynę na patelni i studzimy.

3

Mieszamy ze sobą suche składniki (mąkę i proszek do pieczenia). Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko. Mokre składniki mieszamy ze sobą. Jajka ubijamy z cukrem waniliowym, cukrem brązowym i kilkoma kroplami aromatu cytrynowego. Dodajemy suche składniki do mokrych i miksujemy wszystko ze sobą. Na końcu dodajemy margarynę oraz dżem i znowu miksujemy wszystko ze sobą na jednolitą masę.

4

Gotową masę wlewamy do tortownicy, układamy śliwki na cieście (ilość zależy od gustu) i delikatnie je dociskamy. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) na 30 minut. Ostudzone ciasto dekorujemy ćwiartkami śliwek i posypujemy cukrem pudrem.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły