Ciasto biszkoptowe o smaku brzoskwini ze śliwką
agn.kaim
Proste, ale jakie pyszne ciasto! Przyrządzisz je szybko i również szybko je zjesz, bo jest cudownie miękkie i aromatyczne.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
399
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
49
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Proste, ale jakie pyszne ciasto! Przyrządzisz je szybko i również szybko je zjesz, bo jest cudownie miękkie i aromatyczne.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
250 g margaryna
2 łyżecz. proszek do pieczenia
500 g mąka lubella puszysta tortowa
4 szt. jaja l
16 g cukier waniliowy
0.50 szkl. cukier brązowy
10 szt. śliwki węgierki
220 g dżem brzoskwiniowy łowicz
0.50 łyżecz. aromat cytrynowy
Przygotowanie
Śliwki myjemy, suszymy i kroimy na cztery części. Pozbywamy się pestek. Tak robimy ze wszystkimi sztukami śliwek.
Rozpuszczamy margarynę na patelni i studzimy.
Mieszamy ze sobą suche składniki (mąkę i proszek do pieczenia). Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko. Mokre składniki mieszamy ze sobą. Jajka ubijamy z cukrem waniliowym, cukrem brązowym i kilkoma kroplami aromatu cytrynowego. Dodajemy suche składniki do mokrych i miksujemy wszystko ze sobą. Na końcu dodajemy margarynę oraz dżem i znowu miksujemy wszystko ze sobą na jednolitą masę.
Gotową masę wlewamy do tortownicy, układamy śliwki na cieście (ilość zależy od gustu) i delikatnie je dociskamy. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) na 30 minut. Ostudzone ciasto dekorujemy ćwiartkami śliwek i posypujemy cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
399
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
49
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.