0

Składniki

500 Gramów
220 Gramów
250 Gramów
margaryna
2 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
4 Sztuki
jajka
16 Gramów
CUKIER WANILIOWY
0.5 Szklanki
Cukier brązowy
10 Sztuk
Śliwki węgierki
0.5 Łyżeczki
Aromat cytrynowy
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Śliwki myjemy, suszymy i kroimy na cztery części. Pozbywamy się pestek. Tak robimy ze wszystkimi sztukami śliwek.
  2. Rozpuszczamy margarynę na patelni i studzimy.
  3. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąkę i proszek do pieczenia). Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko. Mokre składniki mieszamy ze sobą. Jajka ubijamy z cukrem waniliowym, cukrem brązowym i kilkoma kroplami aromatu cytrynowego. Dodajemy suche składniki do mokrych i miksujemy wszystko ze sobą. Na końcu dodajemy margarynę oraz dżem i znowu miksujemy wszystko ze sobą na jednolitą masę.
  4. Gotową masę wlewamy do tortownicy, układamy śliwki na cieście (ilość zależy od gustu) i delikatnie je dociskamy. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) na 30 minut. Ostudzone ciasto dekorujemy ćwiartkami śliwek i posypujemy cukrem pudrem.

Podobne przepisy

Kruche ciasto jagodowo - wiśniowe

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kruche ciasto jagodowo - wiśniowe

Muffiny waniliowe świąteczne

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Muffiny waniliowe świąteczne

Muffinki z chrupiącymi paluszkami

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Muffinki z chrupiącymi paluszkami

Paczki

Przepis
Średni Do 3 godz
Paczki

Ciasteczka owsiane z dżemem

Przepis
Średni Do 40 min
Ciasteczka owsiane z dżemem

Muffinki z Mlekołakami

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Muffinki z Mlekołakami

Kręgle wodne lub chrusty

Przepis
Łatwy Do 15 min
Kręgle wodne lub chrusty

Dyniowe muffinki z orzechami włoskimi i kremem kakaowym

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Dyniowe muffinki z orzechami włoskimi i kremem kakaowym

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!