0

Składniki

500 Gramów
220 Gramów
250 Gramów
margaryna
2 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
4 Sztuki
jajka
16 Gramów
CUKIER WANILIOWY
0.5 Szklanki
Cukier brązowy
10 Sztuk
Śliwki węgierki
0.5 Łyżeczki
Aromat cytrynowy
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Śliwki myjemy, suszymy i kroimy na cztery części. Pozbywamy się pestek. Tak robimy ze wszystkimi sztukami śliwek.
  2. Rozpuszczamy margarynę na patelni i studzimy.
  3. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąkę i proszek do pieczenia). Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko. Mokre składniki mieszamy ze sobą. Jajka ubijamy z cukrem waniliowym, cukrem brązowym i kilkoma kroplami aromatu cytrynowego. Dodajemy suche składniki do mokrych i miksujemy wszystko ze sobą. Na końcu dodajemy margarynę oraz dżem i znowu miksujemy wszystko ze sobą na jednolitą masę.
  4. Gotową masę wlewamy do tortownicy, układamy śliwki na cieście (ilość zależy od gustu) i delikatnie je dociskamy. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) na 30 minut. Ostudzone ciasto dekorujemy ćwiartkami śliwek i posypujemy cukrem pudrem.

Podobne przepisy

Kruche ciasto jagodowo - wiśniowe

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kruche ciasto jagodowo - wiśniowe

Muffinki z chrupiącymi paluszkami

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Muffinki z chrupiącymi paluszkami

Muffiny waniliowe świąteczne

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Muffiny waniliowe świąteczne

Paczki

Przepis
Średni Do 3 godz
Paczki

Ciasteczka owsiane z dżemem

Przepis
Średni Do 40 min
Ciasteczka owsiane z dżemem

Muffinki z Mlekołakami

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Muffinki z Mlekołakami

Kręgle wodne lub chrusty

Przepis
Łatwy Do 15 min
Kręgle wodne lub chrusty

Ciasto ucierane pod makowiec lub sernik

Przepis
Łatwy Do 40 min
Ciasto ucierane pod makowiec lub sernik

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!