Ciasto Biskup

decomorreno
Ciasto Biskup

0

3.4 / 276

Ciasto biskup to wielowarstwowe ciasto, które nie tylko pysznie smakuje, ale świetnie prezentuje się na stole. Kakaowy biszkopt z masą budyniową, galaretką owocową i bezą makową z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom słodkich wypieków. To idealny wybór na święta, rodzinne uroczystości, przyjęcia lub po prostu codzienny poczęstunek do popołudniowej kawy i herbaty.

19

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Biszkopt

4 szt. jaja l

2.30 szkl. cukier

0.50 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

0.25 szkl. kakao decomorreno

Krem budyniowy

2 opak. budyń waniliowy

650 ml mleko 2%

50 g cukier puder

200 g masło

Galaretka

1 opak. dżem wiśniowy niskosłodzony łowicz

2 opak. galaretka truskawkowa

500 ml woda

Beza

4 szt. białko jaja kurzego

1 szkl. cukier

0.75 szkl. mak

0.75 szkl. wiórki kokosowe

Polewa kakaowa

1 łyżka kakao decomorreno

0.30 kostka masło

0.50 szkl. cukier

1 łyżka mleko

Przygotowanie


1

Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, miksując na najwyższych obrotach miksera.

2

Cały czas miksując, dodawaj stopniowo po łyżce cukru, na przemian z żółtkami.

3

Mąkę z kakao przesiej do puszystej masy jajecznej i delikatnie wymieszaj szpatułką lub łyżką.

4

Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 175ºC przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika przełóż na kratkę do studzenia i zdejmij papier do pieczenia. Po wystudzeniu blachę wyłóż ponownie papierem do pieczenia i włóż upieczony biszkopt.

5

Zagotuj 500 ml wody. Wsyp 2 galaretki i wymieszaj, aby dokładnie się rozpuściły.

6

Następnie dodaj dżem i ponownie wymieszaj. Odstaw do schodzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć, przelej ją do formy z ciastem. Przykryj i odstaw ciasto ponownie do lodówki.

7

Przygotuj bezę. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie nadal miksując na najwyższych obrotach, dodawaj stopniowo cukier.

8

Za pomocą szpatułki lub łyżki wmieszaj delikatnie do masy białkowej mak oraz wiórki kokosowe.

9

Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez około 25 minut w temperaturze 200ºC. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia, zdejmij z papieru i przełóż na ciasto.

10

400 ml mleka wlej do garnka i zagotuj. W tym czasie w pozostałych 250 ml mleka wymieszaj budynie.

11

Dodaj do gotującego się mleka. Energicznie mieszaj, aby nie powstały grudki. Odstaw budyń do wystudzenia.

12

Po wystudzeniu zmiksuj budyń i dodawaj partiami miękkie masło oraz cukier puder. Możesz go dosłodzić dodatkową ilością cukru pudru. Krem wyłóż na biszkopt. Przykryj folią lub formą i wstaw do lodówki.

13

Wszystkie składniki polewy umieść w rondelku. Podgrzej, cały czas mieszając. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej mleka, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

14

Udekoruj wierzch ciasta polewą. Ciasto włóż do lodówki do całkowitego stężenia na minimum 2 godziny.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły