0
Średnia: 4 (głosów: 1)

Składniki

Biszkopt

0.5 Szklanki
0.25 Szklanki
ingridient
Kakao DecoMorreno
4 Sztuki
Jaja L
2.3 Szklanki
cukier

Krem budyniowy

2 Sztuki
budyń waniliowy
650 Mililitrów
Mleko 2%
50 Gramów
cukier puder
200 Gramów
masło

Galaretka

1 Słoik
2 Sztuki
galaretka truskawkowa
500 Mililitrów
woda

Beza

4 Sztuki
białko jaja kurzego
1 Szklanka
cukier
0.75 Szklanki
Mak
0.75 Szklanki
wiórki kokosowe

Polewa kakaowa

1 Łyżka
ingridient
Kakao DecoMorreno
0.3 Kostki
masło
0.5 Szklanki
cukier
1 Łyżka
mleko
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę miksując na najwyższych obrotach miksera. Cały czas miksując dodawaj stopniowo po łyżce cukru, na przemian z żółtkami. Mąkę z kakao przesiej do puszystej masy jajecznej i delikatnie wymieszaj szpatułką lub łyżką. Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 175ºC przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika przełóż na kratkę do studzenia, zdejmij papier do pieczenia. Po wystudzeniu blachę wyłóż ponownie papierem do pieczenia, włóż biszkopt.
  2. Zagotuj 500 ml wody. Wsyp do wody 2 galaretki i wymieszaj aby dokładnie się rozpuściły. Dodaj następnie dżem i ponownie wymieszaj. Odstaw do schodzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć przelej ją do formy z ciastem. Przykryj i odstaw ciasto ponownie do lodówki.
  3. Aby przygotować bezę ubij białka na sztywną pianę, następnie nadal miksując na najwyższych obrotach dodawaj stopniowo cukier. Za pomocą szpatułki lub łyżki wmieszaj delikatnie mak oraz wiórki kokosowe. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez około 25 minut w temperaturze 200ºC. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia, zdejmij z papieru i przełóż na ciasto.
  4. 400 ml mleka wlej do garnka i zagotuj, w tym czasie w pozostałych 250 ml mleka wymieszaj budynie. Dodaj do gotującego się mleka. Energicznie mieszając aby nie powstały gródki. Odstaw budyń do wystudzenia. Po wystudzeniu zmiksuj budyń i dodawaj partiami miękkie masło oraz cukier puder. Po spróbowaniu kremu możesz go dosłodzić dodatkową ilością cukru pudru. Krem wyłóż na biszkopt. Przykryj folią lub formę i wstaw do lodówki.
  5. Wszystkie składniki polewy umieść w rondelku, podgrzewaj cały czas mieszając. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej mleka, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Udekoruj wierzch ciasta polewą. Ciasto włóż do lodówki do całkowitego stężenia na minimum 2 godziny.

Podobne przepisy

Trójkolorowa babka

Przepis
Średni Do 1 godz
Trójkolorowa babka

Makowiec ucierany

Przepis
Średni Do 3 godz
Makowiec ucierany

Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Fale Dunaju z owocami

Przepis
Średni Do 3 godz
Fale Dunaju z owocami

Kakaowa karpatka

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Kakaowa karpatka

Sernik z polewą kakaową

Przepis
Średni Do 3 godz
Sernik z polewą kakaową

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Kakaowa rolada z kremem z mascarpone

Przepis
Trudny Do 1 godz
Kakaowa rolada z kremem z mascarpone

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!