Ciasto Biskup
decomorreno
Ciasto biskup to wielowarstwowe ciasto, które nie tylko pysznie smakuje, ale świetnie prezentuje się na stole. Kakaowy biszkopt z masą budyniową, galaretką owocową i bezą makową z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom słodkich wypieków. To idealny wybór na święta, rodzinne uroczystości, przyjęcia lub po prostu codzienny poczęstunek do popołudniowej kawy i herbaty.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1357
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
191
gram
Tłuszcze
57
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.4 / 276
Ciasto biskup to wielowarstwowe ciasto, które nie tylko pysznie smakuje, ale świetnie prezentuje się na stole. Kakaowy biszkopt z masą budyniową, galaretką owocową i bezą makową z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom słodkich wypieków. To idealny wybór na święta, rodzinne uroczystości, przyjęcia lub po prostu codzienny poczęstunek do popołudniowej kawy i herbaty.
19
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Biszkopt
4 szt. jaja l
2.30 szkl. cukier
0.50 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
0.25 szkl. kakao decomorreno
Krem budyniowy
2 opak. budyń waniliowy
650 ml mleko 2%
50 g cukier puder
200 g masło
Galaretka
1 opak. dżem wiśniowy niskosłodzony łowicz
2 opak. galaretka truskawkowa
500 ml woda
Beza
4 szt. białko jaja kurzego
1 szkl. cukier
0.75 szkl. mak
0.75 szkl. wiórki kokosowe
Polewa kakaowa
1 łyżka kakao decomorreno
0.30 kostka masło
0.50 szkl. cukier
1 łyżka mleko
Przygotowanie
Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, miksując na najwyższych obrotach miksera.
Cały czas miksując, dodawaj stopniowo po łyżce cukru, na przemian z żółtkami.
Mąkę z kakao przesiej do puszystej masy jajecznej i delikatnie wymieszaj szpatułką lub łyżką.
Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 175ºC przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika przełóż na kratkę do studzenia i zdejmij papier do pieczenia. Po wystudzeniu blachę wyłóż ponownie papierem do pieczenia i włóż upieczony biszkopt.
Zagotuj 500 ml wody. Wsyp 2 galaretki i wymieszaj, aby dokładnie się rozpuściły.
Następnie dodaj dżem i ponownie wymieszaj. Odstaw do schodzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć, przelej ją do formy z ciastem. Przykryj i odstaw ciasto ponownie do lodówki.
Przygotuj bezę. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie nadal miksując na najwyższych obrotach, dodawaj stopniowo cukier.
Za pomocą szpatułki lub łyżki wmieszaj delikatnie do masy białkowej mak oraz wiórki kokosowe.
Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez około 25 minut w temperaturze 200ºC. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia, zdejmij z papieru i przełóż na ciasto.
400 ml mleka wlej do garnka i zagotuj. W tym czasie w pozostałych 250 ml mleka wymieszaj budynie.
Dodaj do gotującego się mleka. Energicznie mieszaj, aby nie powstały grudki. Odstaw budyń do wystudzenia.
Po wystudzeniu zmiksuj budyń i dodawaj partiami miękkie masło oraz cukier puder. Możesz go dosłodzić dodatkową ilością cukru pudru. Krem wyłóż na biszkopt. Przykryj folią lub formą i wstaw do lodówki.
Wszystkie składniki polewy umieść w rondelku. Podgrzej, cały czas mieszając. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej mleka, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Udekoruj wierzch ciasta polewą. Ciasto włóż do lodówki do całkowitego stężenia na minimum 2 godziny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1357
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
191
gram
Tłuszcze
57
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.