Ciasto Biskup

decomorreno
Ciasto Biskup

0

3.4 / 276

Wielowarstwowe ciasto prezentuje się pięknie i jest do tego niezwykle smaczne. Kakaowy biszkopt z masą budyniową i warstwą wiśniową to prawdziwy rarytas.

18

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

4 szt. jaja l

2.30 szkl. cukier

0.50 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

0.25 szkl. kakao decomorreno

2 szt. budyń waniliowy

650 mleko 2%

50 g cukier puder

200 g masło

2 szt. galaretka truskawkowa

500 woda

4 szt. białko jaja kurzego

1 szkl. cukier

0.75 szkl. mak

0.75 szkl. wiórki kokosowe

0.30 kost. masło

0.50 szkl. cukier

1 łyżka kakao decomorreno

1 łyżka mleko

Przygotowanie


1

Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę miksując na najwyższych obrotach miksera. Cały czas miksując dodawaj stopniowo po łyżce cukru, na przemian z żółtkami. Mąkę z kakao przesiej do puszystej masy jajecznej i delikatnie wymieszaj szpatułką lub łyżką. Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 175ºC przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika przełóż na kratkę do studzenia, zdejmij papier do pieczenia. Po wystudzeniu blachę wyłóż ponownie papierem do pieczenia, włóż biszkopt.

2

Zagotuj 500 ml wody. Wsyp do wody 2 galaretki i wymieszaj aby dokładnie się rozpuściły. Dodaj następnie dżem i ponownie wymieszaj. Odstaw do schodzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć przelej ją do formy z ciastem. Przykryj i odstaw ciasto ponownie do lodówki.

3

Aby przygotować bezę ubij białka na sztywną pianę, następnie nadal miksując na najwyższych obrotach dodawaj stopniowo cukier. Za pomocą szpatułki lub łyżki wmieszaj delikatnie mak oraz wiórki kokosowe. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez około 25 minut w temperaturze 200ºC. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia, zdejmij z papieru i przełóż na ciasto.

4

400 ml mleka wlej do garnka i zagotuj, w tym czasie w pozostałych 250 ml mleka wymieszaj budynie. Dodaj do gotującego się mleka. Energicznie mieszając aby nie powstały gródki. Odstaw budyń do wystudzenia. Po wystudzeniu zmiksuj budyń i dodawaj partiami miękkie masło oraz cukier puder. Po spróbowaniu kremu możesz go dosłodzić dodatkową ilością cukru pudru. Krem wyłóż na biszkopt. Przykryj folią lub formę i wstaw do lodówki.

5

Wszystkie składniki polewy umieść w rondelku, podgrzewaj cały czas mieszając. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej mleka, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Udekoruj wierzch ciasta polewą. Ciasto włóż do lodówki do całkowitego stężenia na minimum 2 godziny.

Kategorie


PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły