Ciasteczka zwierzaczki
katarzyna.mon
Pyszne, kruche ciasteczka w kształcie zwierzaczków. Ich smak i wygląd sprawi, że każde dziecko je pokocha. W wybieraniu kształtów ogranicza nas tylko wyobraźnia!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
122
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Pyszne, kruche ciasteczka w kształcie zwierzaczków. Ich smak i wygląd sprawi, że każde dziecko je pokocha. W wybieraniu kształtów ogranicza nas tylko wyobraźnia!
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
24 porcje
Składniki
200 g masło
100 g cukier puder
1 szt. żółtko
0.25 łyżecz. aromat waniliowy
230 g mąka pszenna tortowa lubella
30 g kakao decomorreno
3 łyżka cukier puder
0.50 łyżecz. kakao decomorreno
2 łyżka woda
Przygotowanie
Masło w temperaturze pokojowej ucierać w misce aż zmięknie. Dodać cukier puder i utrzeć na kremową, jasną masę. Dodać resztę składników i zagnieść miękkie ciasto. Podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao. Ciasta włożyć na 1,5 godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto cienko wałkować podsypując mąką. Z ciasta wykrawać okręgi wielkości 6 cm i 3 cm. Na jeden większy okrąg przypadają dwa mniejsze,. Wycinać z nich buźki i uszy. Do jasnego, większego okręgu dodawać dwa małe i odwrotnie. Duży okrąg kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Doklejać uszy i buzię, lekko dociskając.
Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C, przez ok 8 minut. Uwaga! Ciasteczka bardzo szybko się przypalają, należy ich doglądać.
Lukier: Cukier puder utrzeć z mlekiem. Podzielić ilość lukru na połowę i do jednej dodać kakao. Przełożyć połowę do szprycy lub woreczka foliowego (odciąć róg) i ozdobić schłodzone ciasteczka (jasnym lukrem na ciemnych ciasteczkach i odwrotnie).
Wartości odżywcze na porcję
Energia
122
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.