Ciasteczka zwierzaczki

katarzyna.mon
Ciasteczka zwierzaczki

1

0 / 0

Pyszne, kruche ciasteczka w kształcie zwierzaczków. Ich smak i wygląd sprawi, że każde dziecko je pokocha. W wybieraniu kształtów ogranicza nas tylko wyobraźnia!

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


24 porcje

Składniki

200 g masło

100 g cukier puder

1 szt. żółtko

0.25 łyżeczka aromat waniliowy

230 g mąka pszenna tortowa lubella

30 g kakao decomorreno

3 łyżka cukier puder

0.50 łyżeczka kakao decomorreno

2 łyżka woda

Przygotowanie


1

Masło w temperaturze pokojowej ucierać w misce aż zmięknie. Dodać cukier puder i utrzeć na kremową, jasną masę. Dodać resztę składników i zagnieść miękkie ciasto. Podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao. Ciasta włożyć na 1,5 godziny do lodówki.

2

Schłodzone ciasto cienko wałkować podsypując mąką. Z ciasta wykrawać okręgi wielkości 6 cm i 3 cm. Na jeden większy okrąg przypadają dwa mniejsze,. Wycinać z nich buźki i uszy. Do jasnego, większego okręgu dodawać dwa małe i odwrotnie. Duży okrąg kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Doklejać uszy i buzię, lekko dociskając.

3

Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C, przez ok 8 minut. Uwaga! Ciasteczka bardzo szybko się przypalają, należy ich doglądać.

4

Lukier: Cukier puder utrzeć z mlekiem. Podzielić ilość lukru na połowę i do jednej dodać kakao. Przełożyć połowę do szprycy lub woreczka foliowego (odciąć róg) i ozdobić schłodzone ciasteczka (jasnym lukrem na ciemnych ciasteczkach i odwrotnie).

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły