Ciasteczka ptasie gniazda
EwelinaPedzikowska
Szybkie w przygotowaniu, chrupiące ciasteczka z kajmakiem i czekoladowymi jajeczkami z pewnością będą dekoracją wielkanocnego stołu. Jest to nie tylko fajny pomysł na odrobinę słodkości dla najmłodszych, ale również smakowity słodki dodatek do kawy dla dorosłych.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
333
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
39
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.5 / 2
Szybkie w przygotowaniu, chrupiące ciasteczka z kajmakiem i czekoladowymi jajeczkami z pewnością będą dekoracją wielkanocnego stołu. Jest to nie tylko fajny pomysł na odrobinę słodkości dla najmłodszych, ale również smakowity słodki dodatek do kawy dla dorosłych.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
13 porcji
Składniki
160 g mąka pszenna tortowa lubella
100 g masło
75 g cukier puder
1 szt. jaja l
35 g kakao decomorreno
1 szczyp. sól
1 łyżka olej uniwersalny rzepakowy
13 łyżka gotowa masa kajmakowa
39 szt. jajeczka czekoladowe
Przygotowanie
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, pokrojone na mniejsze kawałki masło, cukier, jajko i kakao. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, zagnieść i wyrobić rękoma na jednolite ciasto. Gotowe ciasto zlepić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Blaszkę wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto włożyć do wyciskarki do czosnku i wyciskać ciasto na papier, tworząc kształt ptasich gniazd. Na środku każdego ciasteczka zrobić wgłębienie nakrętką od butelki, po to aby później można włożyć w nie jajeczka. Gotowe ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
Do każdego ciasteczka włożyć po 1 łyżce kajmaku i 3 jajeczka.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
333
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
39
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.