Ciasteczka ptasie gniazda
EwelinaPedzikowska
Szybkie w przygotowaniu, chrupiące ciasteczka z kajmakiem i czekoladowymi jajeczkami z pewnością będą dekoracją wielkanocnego stołu. Jest to nie tylko fajny pomysł na odrobinę słodkości dla najmłodszych, ale również smakowity słodki dodatek do kawy dla dorosłych.
0
4.5 / 2
Szybkie w przygotowaniu, chrupiące ciasteczka z kajmakiem i czekoladowymi jajeczkami z pewnością będą dekoracją wielkanocnego stołu. Jest to nie tylko fajny pomysł na odrobinę słodkości dla najmłodszych, ale również smakowity słodki dodatek do kawy dla dorosłych.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
13 porcji
Składniki
160 g mąka pszenna tortowa lubella
100 g masło
75 g cukier puder
1 szt. jaja l
35 g kakao decomorreno
1 szcz. sól
1 łyżka olej uniwersalny rzepakowy
13 łyżka gotowa masa kajmakowa
39 szt. jajeczka czekoladowe
Przygotowanie
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, pokrojone na mniejsze kawałki masło, cukier, jajko i kakao. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, zagnieść i wyrobić rękoma na jednolite ciasto. Gotowe ciasto zlepić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Blaszkę wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto włożyć do wyciskarki do czosnku i wyciskać ciasto na papier, tworząc kształt ptasich gniazd. Na środku każdego ciasteczka zrobić wgłębienie nakrętką od butelki, po to aby później można włożyć w nie jajeczka. Gotowe ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
Do każdego ciasteczka włożyć po 1 łyżce kajmaku i 3 jajeczka.