Ciasteczka ptasie gniazda

EwelinaPedzikowska
Ciasteczka ptasie gniazda

0

4.5 / 2

Szybkie w przygotowaniu, chrupiące ciasteczka z kajmakiem i czekoladowymi jajeczkami z pewnością będą dekoracją wielkanocnego stołu. Jest to nie tylko fajny pomysł na odrobinę słodkości dla najmłodszych, ale również smakowity słodki dodatek do kawy dla dorosłych.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


13 porcji

Składniki

160 g mąka pszenna tortowa lubella

100 g masło

75 g cukier puder

1 szt. jaja l

35 g kakao decomorreno

1 szcz. sól

1 łyżka olej uniwersalny rzepakowy

13 łyżka gotowa masa kajmakowa

39 szt. jajeczka czekoladowe

Przygotowanie


1

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, pokrojone na mniejsze kawałki masło, cukier, jajko i kakao. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, zagnieść i wyrobić rękoma na jednolite ciasto. Gotowe ciasto zlepić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

2

Blaszkę wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia.

3

Schłodzone ciasto włożyć do wyciskarki do czosnku i wyciskać ciasto na papier, tworząc kształt ptasich gniazd. Na środku każdego ciasteczka zrobić wgłębienie nakrętką od butelki, po to aby później można włożyć w nie jajeczka. Gotowe ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.

4

Do każdego ciasteczka włożyć po 1 łyżce kajmaku i 3 jajeczka.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły