Ciambelline al vino — włoskie ciasteczka z winem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1709025555625.png&w=3840&q=75)
Lubella
![Ciambelline al vino — włoskie ciasteczka z winem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1706802237030.jpg&w=3840&q=75)
Ciambelline al vino to włoskie ciasteczka z winem, które są popularnym i smacznym dodatkiem do kawy lub herbaty. Są lekkie, kruche i delikatnie słodkie, a jednocześnie proste i szybkie w przygotowaniu. Doskonale sprawdzą się również jako poczęstunek na specjalne okazje lub prezent dla bliskiej osoby.
0
0 / 0
Ciambelline al vino to włoskie ciasteczka z winem, które są popularnym i smacznym dodatkiem do kawy lub herbaty. Są lekkie, kruche i delikatnie słodkie, a jednocześnie proste i szybkie w przygotowaniu. Doskonale sprawdzą się również jako poczęstunek na specjalne okazje lub prezent dla bliskiej osoby.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
150 ml oliwa
1 łyżecz. sól
300 g mąka tortowa lubella
1 łyżecz. anyż
200 ml białe wino wytrawne
150 g cukier
1 łyżecz. sól
Przygotowanie
Anyż miażdżymy w moździerzu i zalewamy winem. Odstawiamy na 10 minut.
Mąkę tortową przesiewamy przez sito i dodajemy sól, cukier i proszek do pieczenia.
Oliwę wlewamy do wina z anyżem i dokładanie mieszamy. Całość przelewamy do suchych składników i zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej masy.
Piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Ciasto dzielimy na 10 równych części i robimy z nich kulkę. Każdą z nich rozpłaszczamy i wkładamy palec na środek ciasta, a następnie robimy dziurkę. Ciasteczka kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem posypujemy ciasteczka cukrem i pieczemy przez około 25 minut.