Ciambelline al vino — włoskie ciasteczka z winem

Lubella
Ciambelline al vino — włoskie ciasteczka z winem

0

0 / 0

Ciambelline al vino to włoskie ciasteczka z winem, które są popularnym i smacznym dodatkiem do kawy lub herbaty. Są lekkie, kruche i delikatnie słodkie, a jednocześnie proste i szybkie w przygotowaniu. Doskonale sprawdzą się również jako poczęstunek na specjalne okazje lub prezent dla bliskiej osoby.

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

150 ml oliwa

1 łyżecz. sól

300 g mąka tortowa lubella

1 łyżecz. anyż

200 ml białe wino wytrawne

150 g cukier

1 łyżecz. sól

Przygotowanie


1

Anyż miażdżymy w moździerzu i zalewamy winem. Odstawiamy na 10 minut.

2

Mąkę tortową przesiewamy przez sito i dodajemy sól, cukier i proszek do pieczenia.

3

Oliwę wlewamy do wina z anyżem i dokładanie mieszamy. Całość przelewamy do suchych składników i zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej masy.

4

Piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Ciasto dzielimy na 10 równych części i robimy z nich kulkę. Każdą z nich rozpłaszczamy i wkładamy palec na środek ciasta, a następnie robimy dziurkę. Ciasteczka kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5

Przed pieczeniem posypujemy ciasteczka cukrem i pieczemy przez około 25 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły