Churros z sosem czekoladowym

Lubella
Churros z sosem czekoladowym

0

0 / 0

Churros to tradycyjna hiszpańska przekąska, która zdobyła popularność na całym świecie. Są to długie, smażone kształty ciasta parzonego, zazwyczaj w formie pasków lub pętelek. Mają chrupiącą skorupkę na zewnątrz i miękkie, puszyste wnętrze. Idealnie smakują z sosem czekoladowym. To świetna alternatywa dla pączków, która idealnie sprawdzi się na tłusty czwartek lub inne okazje. Smacznego!

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

150 g mąka tortowa lubella

100 g masło

3 łyżka cukier

3 szt. jajka kurze

250 ml woda

100 g czekolada

100 g śmietanka 30%

1 szt. olej do smażenia

Przygotowanie


1

Wodę wlać do rondelka i podgrzać. Dodać cukier oraz masło. Ciągle mieszać, aż całość się rozpuści.

2

Cały czas podgrzewając wszystkie składniki na małym ogniu dodać mąkę. Szpatułką mieszać przez około 2-3 minuty, aż powstanie jednolita, gładka masa.

3

Masę zostawić do wystygnięcia na około 45 minut.

4

Do wystudzonej masy dodawać po jednym jajku i dokładnie wymieszać.

5

Przełożyć masę do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy.

6

Rozgrzać olej do 180°C.

7

Wyciskać ciasto do oleju, tworząc kształt pętelki. Smażyć z każdej strony na rumiany kolor przez około 2 minuty.

8

Churros wyjąć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

9

Podgrzać śmietankę 30% i dodać połamaną czekoladę. Rozpuścić na gładki sos.

10

Churros podawać z sosem czekoladowym.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły