0

Składniki

0.5 Kilograma
mąka
0.15 Kilograma
cukier puder
0.03 Kilograma
masło
0.5 Kilograma
smalec
6 Sztuk
żółtko jaja kurzego
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
1 Sztuka
jajko
3 Łyżki
śmietana
1 Łyżka
spirytus
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Masło utrzeć z żółtkami, dodając 1 całe jajko. Do masy dodać mąkę, śmietanę, spirytus. Zagnieść ciasto, cienko rozwałkować, wycinać nożem pasy o szerokości 3 cm. W środku paska zrobić podłużne nacięcie, przez które przełożyć jeden koniec ciasta. Faworki smażyć na dobrze rozgrzanym smalcu w płaskim naczyniu na złoty kolor. Wyjmować bardzo delikatnie dwoma widelcami, posypać cukrem pudrem.

Opis

Do kawy jak znalazł

Podobne przepisy

Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

Średni Do 1,5 godz
Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

Naleśniki Kakaowe

Łatwy Do 40 min
Naleśniki Kakaowe

Pączki migdałowe

Średni Do 3 godz
Pączki migdałowe

Pascha

Średni Do 1 godz
Pascha

Babka cytrynowo kakaowa

Średni Do 3 godz
Babka cytrynowo kakaowa

Babka drożdżowa z bakaliami

Średni Do 3 godz
Babka drożdżowa z bakaliami

Ciastka szachownica

Łatwy Do 3 godz
Ciastka szachownica

Ciasto kakaowo bananowe

Średni Do 3 godz
Ciasto kakaowo bananowe

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!