Chłodnik ze szpinaku z jajkiem

EkspertOdKuchni

Chłodnik ze szpinaku z jajkiem to idealna propozycja na ciepłe dni – lekki, pełen witamin i przyjemnie orzeźwiający. Idealnie sprawdzi się na letni obiad, który nie tylko świetnie smakuje, ale i pięknie wygląda na talerzu. To proste w przygotowaniu danie łączy świeży szpinak, kefir, śmietanę, aromatyczne zioła i czosnek, tworząc zupę o wyjątkowym smaku i intensywnie zielonym kolorze. Podawany z jajkiem na twardo stanowi apetyczną i zdrową alternatywę dla tradycyjnych chłodników. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony – doskonały na gorące dni, zarówno jako lekki posiłek, jak i efektowna przystawka.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Chłodnik ze szpinaku z jajkiem to idealna propozycja na ciepłe dni – lekki, pełen witamin i przyjemnie orzeźwiający. Idealnie sprawdzi się na letni obiad, który nie tylko świetnie smakuje, ale i pięknie wygląda na talerzu. To proste w przygotowaniu danie łączy świeży szpinak, kefir, śmietanę, aromatyczne zioła i czosnek, tworząc zupę o wyjątkowym smaku i intensywnie zielonym kolorze. Podawany z jajkiem na twardo stanowi apetyczną i zdrową alternatywę dla tradycyjnych chłodników. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony – doskonały na gorące dni, zarówno jako lekki posiłek, jak i efektowna przystawka.
8
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
300 g szpinak świeży
400 ml bulion warzywny
400 ml kefir
0.50 pęcz. koperek
0.50 pęcz. szczypiorek
4 szt. jaja
1 szt. ząbek czosnku
200 g śmietana 18%
Przygotowanie
Zagotuj bulion warzywny.
Umyj i posiekaj szpinak.
Wrzuć szpinak do gotującego się bulionu i gotuj przez 1–2 minuty – tylko do momentu, aż zwiędnie.
Zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego ostudzenia.
W międzyczasie ugotuj jajka na twardo (ok. 9 minut), następnie ostudź i obierz.
Do ostudzonego bulionu ze szpinakiem dodaj kefir, śmietanę, drobno posiekany koperek i szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku.
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, żeby chłodnik się dobrze schłodził.
Podawaj z jajkiem na twardo, przekrojonym na połówki lub ćwiartki.