Chleb buraczany ze słonecznikiem

Lubella
Chleb buraczany ze słonecznikiem

1

0 / 0

Chleb buraczany ze słonecznikiem to świetna opcja na śniadanie lub lekką przekąskę. Może być również doskonałym dodatkiem do zupy lub sałatki. Idealnie smakuje z masłem, białym serkiem lub hummusem. Można go serwować zarówno na słodko, jak i wytrawnie.

9

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

250 g mąka pszenna lubella

250 g mąka krupczatka lubella

30 g drożdże świeże

1 szkl. słonecznik łuskany

250 ml woda

2 łyżka cukier

250 ml sok z buraków

1 szt. olej do wysmarowania formy

5 g sól

Przygotowanie


1

Do garnka wlej wodę oraz sok z buraków i podgrzej.

2

W osobnym naczyniu wymieszaj suche składniki oraz drożdże.

3

Do suchych składników wlej ciepły sok z buraków z wodą, pół szklanki słonecznika i wymieszaj. Odstaw na 30 minut.

4

Przygotuj dwie keksówki o wymiarach 25 cm. Posmaruj olejem i przełóż masę. Odstaw na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

5

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Chleby posyp gęsto słonecznikiem i wstaw do piekarnika. Piecz przez około godzinę. Za pomocą drewnianego patyczka sprawdź, czy chleb jest upieczony.

6

Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

3033

kcal

Białka

93

gram

Węglowodany

458

gram

Tłuszcze

95

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły