Chleb buraczany ze słonecznikiem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1709025555625.png&w=3840&q=75)
Lubella
![Chleb buraczany ze słonecznikiem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1706180443853.jpg&w=3840&q=75)
Chleb buraczany ze słonecznikiem to świetna opcja na śniadanie lub lekką przekąskę. Może być również doskonałym dodatkiem do zupy lub sałatki. Idealnie smakuje z masłem, białym serkiem lub hummusem. Można go serwować zarówno na słodko, jak i wytrawnie.
1
0 / 0
Chleb buraczany ze słonecznikiem to świetna opcja na śniadanie lub lekką przekąskę. Może być również doskonałym dodatkiem do zupy lub sałatki. Idealnie smakuje z masłem, białym serkiem lub hummusem. Można go serwować zarówno na słodko, jak i wytrawnie.
9
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
250 g mąka pszenna lubella
250 g mąka krupczatka lubella
30 g drożdże świeże
1 szkl. słonecznik łuskany
250 ml woda
2 łyżka cukier
250 ml sok z buraków
1 szt. olej do wysmarowania formy
5 g sól
Przygotowanie
Do garnka wlej wodę oraz sok z buraków i podgrzej.
W osobnym naczyniu wymieszaj suche składniki oraz drożdże.
Do suchych składników wlej ciepły sok z buraków z wodą, pół szklanki słonecznika i wymieszaj. Odstaw na 30 minut.
Przygotuj dwie keksówki o wymiarach 25 cm. Posmaruj olejem i przełóż masę. Odstaw na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Chleby posyp gęsto słonecznikiem i wstaw do piekarnika. Piecz przez około godzinę. Za pomocą drewnianego patyczka sprawdź, czy chleb jest upieczony.
Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.