Chleb buraczany ze słonecznikiem
Lubella
Chleb buraczany ze słonecznikiem to świetna opcja na śniadanie lub lekką przekąskę. Może być również doskonałym dodatkiem do zupy lub sałatki. Idealnie smakuje z masłem, białym serkiem lub hummusem. Można go serwować zarówno na słodko, jak i wytrawnie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3033
kcal
Białka
93
gram
Węglowodany
458
gram
Tłuszcze
95
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Chleb buraczany ze słonecznikiem to świetna opcja na śniadanie lub lekką przekąskę. Może być również doskonałym dodatkiem do zupy lub sałatki. Idealnie smakuje z masłem, białym serkiem lub hummusem. Można go serwować zarówno na słodko, jak i wytrawnie.
9
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
250 g mąka pszenna lubella
250 g mąka krupczatka lubella
30 g drożdże świeże
1 szkl. słonecznik łuskany
250 ml woda
2 łyżka cukier
250 ml sok z buraków
1 szt. olej do wysmarowania formy
5 g sól
Przygotowanie
Do garnka wlej wodę oraz sok z buraków i podgrzej.
W osobnym naczyniu wymieszaj suche składniki oraz drożdże.
Do suchych składników wlej ciepły sok z buraków z wodą, pół szklanki słonecznika i wymieszaj. Odstaw na 30 minut.
Przygotuj dwie keksówki o wymiarach 25 cm. Posmaruj olejem i przełóż masę. Odstaw na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Chleby posyp gęsto słonecznikiem i wstaw do piekarnika. Piecz przez około godzinę. Za pomocą drewnianego patyczka sprawdź, czy chleb jest upieczony.
Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3033
kcal
Białka
93
gram
Węglowodany
458
gram
Tłuszcze
95
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.