Chleb buraczany ze słonecznikiem

Lubella
Chleb buraczany ze słonecznikiem

Średnia 0 / 0

Oceń!

Chleb buraczany ze słonecznikiem to świetna opcja na śniadanie lub lekką przekąskę. Może być również doskonałym dodatkiem do zupy lub sałatki. Idealnie smakuje z masłem, białym serkiem lub hummusem. Można go serwować zarówno na słodko, jak i wytrawnie.

9

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

250 g mąka pszenna lubella

250 g mąka krupczatka lubella

30 g drożdże świeże

1 szkl. słonecznik łuskany

250 ml woda

2 łyżka cukier

250 ml sok z buraków

1 szt. olej do wysmarowania formy

5 g sól

Przygotowanie


Do garnka wlej wodę oraz sok z buraków i podgrzej.

W osobnym naczyniu wymieszaj suche składniki oraz drożdże.

Do suchych składników wlej ciepły sok z buraków z wodą, pół szklanki słonecznika i wymieszaj. Odstaw na 30 minut.

Przygotuj dwie keksówki o wymiarach 25 cm. Posmaruj olejem i przełóż masę. Odstaw na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Chleby posyp gęsto słonecznikiem i wstaw do piekarnika. Piecz przez około godzinę. Za pomocą drewnianego patyczka sprawdź, czy chleb jest upieczony.

Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

3033

kcal

Białka

93

gram

Węglowodany

458

gram

Tłuszcze

95

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły