Chałwa kakaowa z miodem

decomorreno
Chałwa kakaowa z miodem

Średnia 4.5 / 2

Oceń!

4

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

600 g sezam nasiona

15 łyżka miód

6 łyżka kakao decomorreno

1 szczyp. sól

Przygotowanie


Ziarna sezamu podpraż na suchej patelni, na złoty kolor. Cały czas mieszaj, uważając żeby się nie przypaliły.

Odstaw do całkowitego wystudzenia.

Następnie zblenduj na drobny pył.

Dodawaj stopniowo miód i mieszaj aż powstanie plastyczna masa. Ilość miodu zależy od preferencji smakowych oraz konsystencji jaką chcemy uzyskać ( im więcej miodu tym chałwa będzie słodsza i mniej krucha).

Odłóż ¼ masy, do pozostałej części dodaj kakao i ponownie wymieszaj.

Do formy wyłożonej folią spożywczą lub formy sylikonowej włóż część kakaowej chałwy, następnie jasnej chałwy i na wierzch pozostałą część kakaowej. Przykryj folią i włóż do lodówki do schłodzenia.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

393

kcal

Białka

10

gram

Węglowodany

38

gram

Tłuszcze

25

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Sezam

Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły