Chałwa kakaowa z miodem
decomorreno
0
4.5 / 2
4
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
600 g sezam nasiona
15 łyżka miód
6 łyżka kakao decomorreno
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Ziarna sezamu podpraż na suchej patelni, na złoty kolor. Cały czas mieszaj, uważając żeby się nie przypaliły.
Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Następnie zblenduj na drobny pył.
Dodawaj stopniowo miód i mieszaj aż powstanie plastyczna masa. Ilość miodu zależy od preferencji smakowych oraz konsystencji jaką chcemy uzyskać ( im więcej miodu tym chałwa będzie słodsza i mniej krucha).
Odłóż ¼ masy, do pozostałej części dodaj kakao i ponownie wymieszaj.
Do formy wyłożonej folią spożywczą lub formy sylikonowej włóż część kakaowej chałwy, następnie jasnej chałwy i na wierzch pozostałą część kakaowej. Przykryj folią i włóż do lodówki do schłodzenia.
Kategorie
Alergeny
Sezam