Chałwa kakaowa z miodem

decomorreno
Chałwa kakaowa z miodem

0

4.5 / 2

4

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

600 g sezam nasiona

15 łyżka miód

6 łyżka kakao decomorreno

1 szcz. sól

Przygotowanie


1

Ziarna sezamu podpraż na suchej patelni, na złoty kolor. Cały czas mieszaj, uważając żeby się nie przypaliły.

2

Odstaw do całkowitego wystudzenia.

3

Następnie zblenduj na drobny pył.

4

Dodawaj stopniowo miód i mieszaj aż powstanie plastyczna masa. Ilość miodu zależy od preferencji smakowych oraz konsystencji jaką chcemy uzyskać ( im więcej miodu tym chałwa będzie słodsza i mniej krucha).

5

Odłóż ¼ masy, do pozostałej części dodaj kakao i ponownie wymieszaj.

6

Do formy wyłożonej folią spożywczą lub formy sylikonowej włóż część kakaowej chałwy, następnie jasnej chałwy i na wierzch pozostałą część kakaowej. Przykryj folią i włóż do lodówki do schłodzenia.

Kategorie


Alergeny


Sezam

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły