Český houskový knedlík – czeski knedel bułczany

Lubella

Český houskový knedlík to tradycyjny czeski dodatek do dań głównych – rodzaj dużej bułczanej kluchy gotowanej w wodzie, a następnie krojonej na plasterki. Robi się go z ciasta drożdżowego z dodatkiem kostek czerstwej bułki, dzięki czemu ma miękką, sprężystą strukturę. W Czechach knedle podaje się najczęściej z gulaszem, pieczoną wieprzowiną lub słynną svíčkovą. To idealna propozycja dla miłośników kuchni środkowoeuropejskiej.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
282
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
52
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 0 / 0
Oceń!
Český houskový knedlík to tradycyjny czeski dodatek do dań głównych – rodzaj dużej bułczanej kluchy gotowanej w wodzie, a następnie krojonej na plasterki. Robi się go z ciasta drożdżowego z dodatkiem kostek czerstwej bułki, dzięki czemu ma miękką, sprężystą strukturę. W Czechach knedle podaje się najczęściej z gulaszem, pieczoną wieprzowiną lub słynną svíčkovą. To idealna propozycja dla miłośników kuchni środkowoeuropejskiej.
7
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g mąka pszenna lubella
250 ml mleko
20 g drożdże świeże
1 szt. jajko
1 łyżecz. sól
2 szt. czerstwa bułka
0.50 łyżecz. cukier
Przygotowanie
Kroki
W małej miseczce rozkrusz drożdże, dodaj cukier i kilka łyżek letniego mleka oraz łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw na 10–15 minut w ciepłe miejsce, aż się spieni.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, jajko, resztę mleka i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiaj ciasto przez około 8–10 minut, aż będzie elastyczne i odchodzić od ręki.
Do wyrobionego ciasta dodaj pokrojone w drobną kostkę bułki. Delikatnie wymieszaj, tak by bułka dobrze rozłożyła się w cieście.
Przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 45–60 minut, aż ciasto podwoi objętość.
Z wyrośniętego ciasta uformuj 2 podłużne wałki. Odstaw je jeszcze na 15 minut do lekkiego podrośnięcia.
W dużym garnku zagotuj wodę i lekko ją posól. Włóż knedle do wrzącej wody (najlepiej po jednym) i gotuj pod przykryciem przez ok. 20–25 minut, obracając je w połowie czasu.
Po ugotowaniu natychmiast nakłuj knedle w kilku miejscach widelcem, aby para mogła uciec. Kroić najlepiej nitką lub specjalnym nożem do knedli, aby nie zgnieść struktury.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
282
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
52
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.