Český houskový knedlík – czeski knedel bułczany

Lubella

Český houskový knedlík to tradycyjny czeski dodatek do dań głównych – rodzaj dużej bułczanej kluchy gotowanej w wodzie, a następnie krojonej na plasterki. Robi się go z ciasta drożdżowego z dodatkiem kostek czerstwej bułki, dzięki czemu ma miękką, sprężystą strukturę. W Czechach knedle podaje się najczęściej z gulaszem, pieczoną wieprzowiną lub słynną svíčkovą. To idealna propozycja dla miłośników kuchni środkowoeuropejskiej.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
282
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
52
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Český houskový knedlík to tradycyjny czeski dodatek do dań głównych – rodzaj dużej bułczanej kluchy gotowanej w wodzie, a następnie krojonej na plasterki. Robi się go z ciasta drożdżowego z dodatkiem kostek czerstwej bułki, dzięki czemu ma miękką, sprężystą strukturę. W Czechach knedle podaje się najczęściej z gulaszem, pieczoną wieprzowiną lub słynną svíčkovą. To idealna propozycja dla miłośników kuchni środkowoeuropejskiej.
7
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g mąka pszenna lubella
250 ml mleko
20 g drożdże świeże
1 szt. jajko
1 łyżecz. sól
2 szt. czerstwa bułka
0.50 łyżecz. cukier
Przygotowanie
W małej miseczce rozkrusz drożdże, dodaj cukier i kilka łyżek letniego mleka oraz łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw na 10–15 minut w ciepłe miejsce, aż się spieni.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, jajko, resztę mleka i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiaj ciasto przez około 8–10 minut, aż będzie elastyczne i odchodzić od ręki.
Do wyrobionego ciasta dodaj pokrojone w drobną kostkę bułki. Delikatnie wymieszaj, tak by bułka dobrze rozłożyła się w cieście.
Przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 45–60 minut, aż ciasto podwoi objętość.
Z wyrośniętego ciasta uformuj 2 podłużne wałki. Odstaw je jeszcze na 15 minut do lekkiego podrośnięcia.
W dużym garnku zagotuj wodę i lekko ją posól. Włóż knedle do wrzącej wody (najlepiej po jednym) i gotuj pod przykryciem przez ok. 20–25 minut, obracając je w połowie czasu.
Po ugotowaniu natychmiast nakłuj knedle w kilku miejscach widelcem, aby para mogła uciec. Kroić najlepiej nitką lub specjalnym nożem do knedli, aby nie zgnieść struktury.