Český houskový knedlík

m7
Český houskový knedlík

1

0 / 0

Klasyczne czeskie knedliki idealne do gulaszu. Przepis na nie jest nieskomplikowany, warto wypróbować i urozmaicić swoje dania.

6

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

200 mleko

1 szcz. sól

450 g mąka tortowa

10 g drożdże

3 szt. bułka

1 szt. jajko

Przygotowanie


1

Do mąki dodać drożdże lub proszek do pieczenia, dodać mleko o temperaturze pokojowej z rozbitym w nim jajkiem. Następnie dodać szczyptę soli i zagnieść ciasto. Skroić bułki w drobne kostki i dodać do ciasta, ponownie mocno razem zagnieść. Ciasto odstawić na 40min.

2

W dużym garnku zagotować posoloną wodę. Z ciasta uformować 2 duże szyszki i wrzucić do wrzątku, gotować 25 min.

3

Po wyciągnięciu kroić na plasterki grubości kromki chleba.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły