Český houskový knedlík
m7
Klasyczne czeskie knedliki idealne do gulaszu. Przepis na nie jest nieskomplikowany, warto wypróbować i urozmaicić swoje dania.
1
0 / 0
Klasyczne czeskie knedliki idealne do gulaszu. Przepis na nie jest nieskomplikowany, warto wypróbować i urozmaicić swoje dania.
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
200 mleko
1 szczyp. sól
450 g mąka tortowa
10 g drożdże
3 szt. bułka
1 szt. jajko
Przygotowanie
Do mąki dodać drożdże lub proszek do pieczenia, dodać mleko o temperaturze pokojowej z rozbitym w nim jajkiem. Następnie dodać szczyptę soli i zagnieść ciasto. Skroić bułki w drobne kostki i dodać do ciasta, ponownie mocno razem zagnieść. Ciasto odstawić na 40min.
W dużym garnku zagotować posoloną wodę. Z ciasta uformować 2 duże szyszki i wrzucić do wrzątku, gotować 25 min.
Po wyciągnięciu kroić na plasterki grubości kromki chleba.