Camembert panierowany z sosem śliwkowym
uwielbiampl
Idealny przepis na przyjęcia.
3
0 / 0
Idealny przepis na przyjęcia.
9
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 szt. ser camembert
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. śliwki
3 szt. goździki
2 łyżka mąka lubella puszysta tortowa
4 łyżka miód
6 łyżka bułka tarta
0.50 szkl. wino czerwone
0.50 szkl. olej sojowy
Przygotowanie
Przygotowanie sera: Każdy krążek sera kroimy na cztery cząstki i panierujemy dokładnie tak jak kotlet schabowy w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor tuż przed podaniem w bardzo gorącym głębokim oleju ze wszystkich stron.
Przygotowanie sosu: Odkładamy śliwki bez pestek, a pozostałe (bez rozmrażania) dusimy z winem, trzema łyżkami miodu oraz goździkami. Gdy śliwki są już miękkie przecieramy przez stalowe sitko. Odłożone, lekko rozmrożone śliwki smażymy od 3 do 5 minut z łyżką miodu i sokiem, który wypłynął ze śliwek podczas ich rozmrażania. Gorący sos łączymy z duszonymi całymi śliwkami.
Na głęboki talerz wylewamy sos ze śliwkami. Na wierzch stawiamy dwa kawałki gorącego panierowanego sera camembert.