Camembert panierowany z sosem śliwkowym
m7
Uwielbiam camembert, jest doskonały na przyjęcia z znajomymi w małym gronie. Brodzo wystawne danie. Polecam.
0
0 / 0
Uwielbiam camembert, jest doskonały na przyjęcia z znajomymi w małym gronie. Brodzo wystawne danie. Polecam.
9
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
0.50 szkl. olej sojowy
0.50 szkl. wino czerwone
2 szt. camembert
2 szt. jajko
1 szt. śliwki bez pestek
3 szt. goździki
2 łyżka mąka pszenna
6 łyżka bułka tarta
4 łyżka miód
Przygotowanie
Przygotowanie sera: Każdy krążek sera kroimy na cztery cząstki i panierujemy dokładnie tak jak kotlet schabowy w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor tuż przed podaniem w bardzo gorącym ?głębokim? oleju ze wszystkich stron. Sera nie wolno przetrzymać zbyt długo podczas smażenia gdyż ser się rozpuści i będziemy mieli kłopot z wyjęciem.
Przygotowanie sosu:odkładamy ? śliwek bez pestek hortex a pozostałe ( bez rozmrażania ) dusimy z winem i trzema łyżkami miodu oraz goździkami. Gdy śliwki są już miękkie przecieramy przez stalowe sitko. Odłożone, lekko rozmrożone śliwki smażymy od 3 do 5 minut z łyżką miodu i sokiem, który wypłynął ze śliwek podczas ich rozmrażania. Gorący sos łączymy z duszonymi całymi śliwkami.
Sposób podania:na głęboki talerz wylewamy sos ze śliwkami. Na wierzch stawiamy dwa kawałki gorącego panierowanego sera camembert.