0

Składniki

0.5 Szklanki
Olej sojowy
0.5 Szklanki
Wino czerwone
2 Sztuki
Camembert
2 Sztuki
jajko
1 Sztuka
Śliwki bez pestek
3 Sztuki
goździki
2 Łyżki
mąka pszenna
6 Łyżek
bułka tarta
4 Łyżki
miód
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Przygotowanie sera: Każdy krążek sera kroimy na cztery cząstki i panierujemy dokładnie tak jak kotlet schabowy w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor tuż przed podaniem w bardzo gorącym ?głębokim? oleju ze wszystkich stron. Sera nie wolno przetrzymać zbyt długo podczas smażenia gdyż ser się rozpuści i będziemy mieli kłopot z wyjęciem.
  2. Przygotowanie sosu:odkładamy ? śliwek bez pestek hortex a pozostałe ( bez rozmrażania ) dusimy z winem i trzema łyżkami miodu oraz goździkami. Gdy śliwki są już miękkie przecieramy przez stalowe sitko. Odłożone, lekko rozmrożone śliwki smażymy od 3 do 5 minut z łyżką miodu i sokiem, który wypłynął ze śliwek podczas ich rozmrażania. Gorący sos łączymy z duszonymi całymi śliwkami.
  3. Sposób podania:na głęboki talerz wylewamy sos ze śliwkami. Na wierzch stawiamy dwa kawałki gorącego panierowanego sera camembert.

Opis

Uwielbiam camembert, jest doskonały na przyjęcia z znajomymi w małym gronie. Brodzo wystawne danie. Polecam.

Podobne przepisy

Camembert panierowany z sosem śliwkowym

Łatwy Do 15 min
Camembert panierowany z sosem śliwkowym

Kluski leniwe

Łatwy Do 40 min
Kluski leniwe

Kotlety rybne z warzywami

Średni Do 1 godz
Kotlety rybne z warzywami

Cordon bleu

Średni Do 40 min
Cordon bleu

Cykoriowe świdry

Łatwy Do 15 min
Cykoriowe świdry

Dyniowa zapiekanka z kiełbasą

Łatwy Do 40 min
Dyniowa zapiekanka z kiełbasą

Empanadas - hiszpańskie pierożki z tuńczykiem

Łatwy Do 3 godz
Empanadas - hiszpańskie pierożki z tuńczykiem

Gnocchi w sosie pomidorowym

Łatwy Do 40 min
Gnocchi w sosie pomidorowym

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!