Camembert panierowany z sosem śliwkowym

m7
Camembert panierowany z sosem śliwkowym

0

0 / 0

Uwielbiam camembert, jest doskonały na przyjęcia z znajomymi w małym gronie. Brodzo wystawne danie. Polecam.

9

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

0.50 szkl. olej sojowy

0.50 szkl. wino czerwone

2 szt. camembert

2 szt. jajko

1 szt. śliwki bez pestek

3 szt. goździki

2 łyżka mąka pszenna

6 łyżka bułka tarta

4 łyżka miód

Przygotowanie


1

Przygotowanie sera: Każdy krążek sera kroimy na cztery cząstki i panierujemy dokładnie tak jak kotlet schabowy w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor tuż przed podaniem w bardzo gorącym ?głębokim? oleju ze wszystkich stron. Sera nie wolno przetrzymać zbyt długo podczas smażenia gdyż ser się rozpuści i będziemy mieli kłopot z wyjęciem.

2

Przygotowanie sosu:odkładamy ? śliwek bez pestek hortex a pozostałe ( bez rozmrażania ) dusimy z winem i trzema łyżkami miodu oraz goździkami. Gdy śliwki są już miękkie przecieramy przez stalowe sitko. Odłożone, lekko rozmrożone śliwki smażymy od 3 do 5 minut z łyżką miodu i sokiem, który wypłynął ze śliwek podczas ich rozmrażania. Gorący sos łączymy z duszonymi całymi śliwkami.

3

Sposób podania:na głęboki talerz wylewamy sos ze śliwkami. Na wierzch stawiamy dwa kawałki gorącego panierowanego sera camembert.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły