Buraczkowe jajka w sosie chrzanowym
mysza75
Wielkanocne jajka w sosie chrzanowym z szynką. Część jajek marynowałam w koncentracie barszczu, dzięki czemu mają fajny kolor i smak.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
117
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Wielkanocne jajka w sosie chrzanowym z szynką. Część jajek marynowałam w koncentracie barszczu, dzięki czemu mają fajny kolor i smak.
16
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
6 szt. jaja l
50 ocet jabłkowy
6 plaster szynka drobiowa
2 łyżka szczypiorek
2 szt. pomidorki koktajlowe
50 g roszponka
125 koncentrat barszczu czerwonego krakus
1 szt. żółtko jaja kurzego
250 bulion warzywny
2 łyżka chrzan krakus
2 łyżka mąka lubella puszysta luksusowa
50 śmietana 18%
1 szczyp. sól, pieprz
0.50 łyżecz. kurkuma
50 ocet jabłkowy
1 łyżka masło
Przygotowanie
Trzy jajka gotuje na twardo obieram i przekładam do miseczki. Wlewam koncentrat barszczu, ocet winny, można dolać wody żeby jajka były przykryte. Odstawiam na noc do lodówki. Na drugi dzień gotuje kolejne trzy jajka, obieram. Sos wylewam na talerz, układam połówki jajek, dekoruje szynką, roszponką i szczypiorkiem. Układam pomidorki.
W garnku z grubym dnem rozpuszczam masło, dodaję mąkę i chwilę przesmażam. Wlewam zimny bulion i cały czas energicznie mieszam kirlejką. Dodaję chrzan, sól, pieprz, ocet jabłkowy, kurkumę i zagotowuje sos. Żółtko rozrabiam w śmietanie w kubku, dodaję dwie łyżki sosu i dopiero wlewam do garnka. Mieszam, lekko podgrzewam, ale nie zagotowuję.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
117
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.