Buraczkowe jajka w sosie chrzanowym

mysza75
Buraczkowe jajka w sosie chrzanowym

0

0 / 0

Wielkanocne jajka w sosie chrzanowym z szynką. Część jajek marynowałam w koncentracie barszczu, dzięki czemu mają fajny kolor i smak.

16

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

6 szt. jaja l

50 ocet jabłkowy

6 plast. szynka drobiowa

2 łyżka szczypiorek

2 szt. pomidorki koktajlowe

50 g roszponka

125 koncentrat barszczu czerwonego krakus

1 szt. żółtko jaja kurzego

250 bulion warzywny

2 łyżka chrzan krakus

2 łyżka mąka lubella puszysta luksusowa

50 śmietana 18%

1 szcz. sól, pieprz

0.50 łyżeczka kurkuma

50 ocet jabłkowy

1 łyżka masło

Przygotowanie


1

Trzy jajka gotuje na twardo obieram i przekładam do miseczki. Wlewam koncentrat barszczu, ocet winny, można dolać wody żeby jajka były przykryte. Odstawiam na noc do lodówki. Na drugi dzień gotuje kolejne trzy jajka, obieram. Sos wylewam na talerz, układam połówki jajek, dekoruje szynką, roszponką i szczypiorkiem. Układam pomidorki.

2

W garnku z grubym dnem rozpuszczam masło, dodaję mąkę i chwilę przesmażam. Wlewam zimny bulion i cały czas energicznie mieszam kirlejką. Dodaję chrzan, sól, pieprz, ocet jabłkowy, kurkumę i zagotowuje sos. Żółtko rozrabiam w śmietanie w kubku, dodaję dwie łyżki sosu i dopiero wlewam do garnka. Mieszam, lekko podgrzewam, ale nie zagotowuję.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły