Buraczkowa rolada jarzynowa

EdytaPochopien
Buraczkowa rolada jarzynowa

1

0 / 0

Rolada buraczkowa z sałatką to nowy wymiar tradycyjnej i znanej potrawy jaką jest sałatka jarzynowa. Gości ona w prawie każdym domu na święta. Ja w swoim przepisie dodaję również jabłko, lecz i tak mocą tej sałatki są warzywa. Por nadaje jej charakteru. Takim wydaniem można zachwycić każdego gościa, który na pewno nie spodziewa się takiego dania na stole. To kolorowa potrawa, ze względu na wytrawny biszkopt, stanowi samodzielne danie.

17

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

3 szt. ziemniaki

3 szt. marchew

1 opak. ogórki kiszone krakus

4 szt. jajka ugotowane na twardo

1 szt. jabłko

0.50 pusz. groszek zielony konserwowy

3 łyżka kukurydza konserwowa

1 szt. por

250 majonez dekoracyjny krakus

1 łyżka musztarda sarepska

5 szt. jaja kurze całe

100 g mąka lubella puszysta tortowa

4 łyżka woda

4 łyżka olej

4 łyżka koncentrat barszczu czerwonego krakus

1 łyżka chrzan tarty krakus

1 szcz. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Ugotować warzywa w łupinach na sałatkę do miękkości: marchew i ziemniaki. Wystudzić. Obrać i pokroić w drobną kostkę. Obrane jabłko, ugotowane i obrane jajka, ogórki oraz pora obrać i również posiekać w kostkę. Dodać kukurydzę i groszek i wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Dodać musztardę i majonez. Można doprawić solą i pieprzem według uznania.

2

Przygotować biszkopt na roladę. Żółtka rozbić mikserem. Dodawać na przemian wodę, olej i wsypać mąkę. Dodać koncentrat barszczu oraz szczyptę soli. Białka ubić osobno i wmieszać delikatnie łyżką w masę buraczkową. Ciasto wylać i rozprowadzić na wyłożoną pergaminem blaszkę o wymiarach ok. 40x30 cm. Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku bez termoobiegu ok 15 minut. Po wyjęciu ciasta zdjąć pergamin, przełożyć ciasto na ściereczkę i zwinąć delikatnie i ściśle w roladę, by przestygła i uformowała się do kolejnego zwijania.

3

Ciasto na roladę rozwinąć. Przesmarować chrzanem i wyłożyć sałatkę jarzynową. Dokładnie rozprowadzić ją po całości ciasta, na długości dłuższego brzegu na grubość ok 1,5 cm zostawiając końcowy brzeg wolny. Zwinąć delikatnie roladę. Odstawić do lodówki.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły