Buraczkowa rolada jarzynowa
EdytaPochopien
Rolada buraczkowa z sałatką to nowy wymiar tradycyjnej i znanej potrawy jaką jest sałatka jarzynowa. Gości ona w prawie każdym domu na święta. Ja w swoim przepisie dodaję również jabłko, lecz i tak mocą tej sałatki są warzywa. Por nadaje jej charakteru. Takim wydaniem można zachwycić każdego gościa, który na pewno nie spodziewa się takiego dania na stole. To kolorowa potrawa, ze względu na wytrawny biszkopt, stanowi samodzielne danie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
694
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
43
gram
Tłuszcze
48
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Rolada buraczkowa z sałatką to nowy wymiar tradycyjnej i znanej potrawy jaką jest sałatka jarzynowa. Gości ona w prawie każdym domu na święta. Ja w swoim przepisie dodaję również jabłko, lecz i tak mocą tej sałatki są warzywa. Por nadaje jej charakteru. Takim wydaniem można zachwycić każdego gościa, który na pewno nie spodziewa się takiego dania na stole. To kolorowa potrawa, ze względu na wytrawny biszkopt, stanowi samodzielne danie.
17
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
3 szt. ziemniaki
3 szt. marchew
1 opak. ogórki kiszone krakus
4 szt. jajka ugotowane na twardo
1 szt. jabłko
0.50 puszka groszek zielony konserwowy
3 łyżka kukurydza konserwowa
1 szt. por
250 majonez dekoracyjny krakus
1 łyżka musztarda sarepska
5 szt. jaja kurze całe
100 g mąka lubella puszysta tortowa
4 łyżka woda
4 łyżka olej
4 łyżka koncentrat barszczu czerwonego krakus
1 łyżka chrzan tarty krakus
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Ugotować warzywa w łupinach na sałatkę do miękkości: marchew i ziemniaki. Wystudzić. Obrać i pokroić w drobną kostkę. Obrane jabłko, ugotowane i obrane jajka, ogórki oraz pora obrać i również posiekać w kostkę. Dodać kukurydzę i groszek i wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Dodać musztardę i majonez. Można doprawić solą i pieprzem według uznania.
Przygotować biszkopt na roladę. Żółtka rozbić mikserem. Dodawać na przemian wodę, olej i wsypać mąkę. Dodać koncentrat barszczu oraz szczyptę soli. Białka ubić osobno i wmieszać delikatnie łyżką w masę buraczkową. Ciasto wylać i rozprowadzić na wyłożoną pergaminem blaszkę o wymiarach ok. 40x30 cm. Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku bez termoobiegu ok 15 minut. Po wyjęciu ciasta zdjąć pergamin, przełożyć ciasto na ściereczkę i zwinąć delikatnie i ściśle w roladę, by przestygła i uformowała się do kolejnego zwijania.
Ciasto na roladę rozwinąć. Przesmarować chrzanem i wyłożyć sałatkę jarzynową. Dokładnie rozprowadzić ją po całości ciasta, na długości dłuższego brzegu na grubość ok 1,5 cm zostawiając końcowy brzeg wolny. Zwinąć delikatnie roladę. Odstawić do lodówki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
694
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
43
gram
Tłuszcze
48
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.