BULHARKA - czeska przystawka do piwa
BartoszBlachnio
Bulharka to rewelacyjna pasta z gotowanej wołowiny, przypominająca konsystencją pasztecik do smarowania. Bulharkę podajemy w miseczce z chrupiącą grzanką, czosnkiem oraz drobno pokrojoną cebulą czerwoną i korniszonami. Ciepłą grzaneczkę nacierasz czosnkiem, smarujesz pastą, posypujesz dodatkami i szamiesz. Popijasz browarkiem. W prostocie siłą. Idealnie skomponowana przekąska do piwa. Czeska pasta do piwa będzie rewelacją podczas zbliżających się Mistrzostwa Świata w piłce nożnej. W końcu co może być lepszego do piwa niż porcja dobrej wołowiny?
Wartości odżywcze na porcję
Energia
146
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
5
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Bulharka to rewelacyjna pasta z gotowanej wołowiny, przypominająca konsystencją pasztecik do smarowania. Bulharkę podajemy w miseczce z chrupiącą grzanką, czosnkiem oraz drobno pokrojoną cebulą czerwoną i korniszonami. Ciepłą grzaneczkę nacierasz czosnkiem, smarujesz pastą, posypujesz dodatkami i szamiesz. Popijasz browarkiem. W prostocie siłą. Idealnie skomponowana przekąska do piwa. Czeska pasta do piwa będzie rewelacją podczas zbliżających się Mistrzostwa Świata w piłce nożnej. W końcu co może być lepszego do piwa niż porcja dobrej wołowiny?
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
400 g wołowina gotowana
60 g ketchup kotlin z piekła rodem extra hot
60 g majonez
1 szt. cebula biała
8 szt. ogórki korniszony z chilli krakus
1 łyżecz. papryka słodka
2 szczyp. pieprz, sól do smaku
1 szt. cebula czerwona
12 szt. grzanki
50 g masło
Przygotowanie
Ugotować mięso. (Można wykorzystać mięso wołowe z rosołu)
Zmielić ugotowane mięso na drobnych oczkach.
Zmielić cebulę białą i 4 korniszony.
Dodać do mięsa ketchup i majonez. Dokładnie wymieszać.
Przyprawić pastę: papryką, pieprzem i solą. Wymieszać i schować do lodówki na kilka godzin.
Przygotować grzanki. Kromki chleba posmarować masłem. Grillować na patelni grillowej z każdej strony po dwie minuty.
Pokroić w drobną kostkę cebulę czerwoną i pozostałe korniszony.
Pastę podawać na drewnianej desce z grzankami i dodatkami. W grzankę wetrzeć czosnek. Posmarować pastą. Posypać cebulką i korniszonem. Wlać do kufla zimny piwo. Finito!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
146
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
5
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.