Bułeczki ze śliwkami

Lubella
Bułeczki ze śliwkami

Średnia 0 / 0

Oceń!

Bułeczki ze śliwkami sprawdzą się na śniadanie, jako słodki dodatek do kawy, albo na popołudniowy podwieczorek z herbatą. Ich delikatne, puszyste ciasto doskonale komponuje się z kwaskowatą nutą śliwek, co sprawia, że przypadną do gustu zarówno miłośnikom słodkości, jak i osobom, które lubią przełamać słodycz owocowym akcentem. Życzymy smacznego!

11

Składniki

150 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Ciasto

500 g mąka pszenna lubella

250 ml mleko

8 g drożdże suche

100 g cukier drobny

3 szt. jajka kurze

100 g masło

Nadzienie

500 g śliwki

Kruszonka

2 łyżka masło

3 łyżka mąka pszenna lubella

2 łyżka cukier drobny

1 szczyp. sól

Przygotowanie


Mąkę przesiać do dużej miski.

Mleko podgrzać, dodać drożdże i wymieszać.

Jajka w temperaturze pokojowej ubić z cukrem.

Wymieszać rozczyn z ubitymi jajkami i mąką. Wyrabiać ciasto około 15 minut, pod koniec dodać roztopione masło.

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 1,5 cm. Wyciąć 20 kółek o średnicy ok. 8 cm, np. szklanką.

Wykrojone ciasto ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, zostawiając odstępy.

W każdym placku zrobić palcami wgłębienie i umieścić w nim pokrojone śliwki. Rant posmarować roztrzepanym jajkiem.

Zagnieść składniki na kruszonkę. Posypać nią drożdżówki i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1988

kcal

Białka

44

gram

Węglowodany

292

gram

Tłuszcze

68

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły