Bułeczki ze śliwkami
Lubella
Bułeczki ze śliwkami sprawdzą się na śniadanie, jako słodki dodatek do kawy, albo na popołudniowy podwieczorek z herbatą. Ich delikatne, puszyste ciasto doskonale komponuje się z kwaskowatą nutą śliwek, co sprawia, że przypadną do gustu zarówno miłośnikom słodkości, jak i osobom, które lubią przełamać słodycz owocowym akcentem. Życzymy smacznego!
0
0 / 0
Bułeczki ze śliwkami sprawdzą się na śniadanie, jako słodki dodatek do kawy, albo na popołudniowy podwieczorek z herbatą. Ich delikatne, puszyste ciasto doskonale komponuje się z kwaskowatą nutą śliwek, co sprawia, że przypadną do gustu zarówno miłośnikom słodkości, jak i osobom, które lubią przełamać słodycz owocowym akcentem. Życzymy smacznego!
11
Składniki
150 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Ciasto
500 g mąka pszenna lubella
250 ml mleko
8 g drożdże suche
100 g cukier drobny
3 szt. jajka kurze
100 g masło
Nadzienie
500 g śliwki
Kruszonka
2 łyżka masło
3 łyżka mąka pszenna lubella
2 łyżka cukier drobny
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Mąkę przesiać do dużej miski.
Mleko podgrzać, dodać drożdże i wymieszać.
Jajka w temperaturze pokojowej ubić z cukrem.
Wymieszać rozczyn z ubitymi jajkami i mąką. Wyrabiać ciasto około 15 minut, pod koniec dodać roztopione masło.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 1,5 cm. Wyciąć 20 kółek o średnicy ok. 8 cm, np. szklanką.
Wykrojone ciasto ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, zostawiając odstępy.
W każdym placku zrobić palcami wgłębienie i umieścić w nim pokrojone śliwki. Rant posmarować roztrzepanym jajkiem.
Zagnieść składniki na kruszonkę. Posypać nią drożdżówki i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C.