Example thumb
2

Składniki

50 Gramów
wódka
1.5 Szklanki
mleko
4 Sztuki
jaja kurze całe
50 Dekagramów
mąka pszenna tortowa
4 Dekagramy
drożdże
12 Dekagramów
cukier
14 Dekagramów
margaryna zwykła
0.5 Szklanki
czekolada
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Żółtka utrzeć z cukrem. W szklance ciepłego mleka roztapiamy drożdże, pozostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do mąki wkładamy miękką margarynę, wlewamy rozczyn z żółtek, rozczyn drożdżowy, pozostałe mleko i alkohol. Zagniatamy ciasto bardzo dokładnie. Następnie przekładamy je do miski, pozostawiamy do wyrośnięcia.
  2. Po wyrośnięciu dodajemy 4 łyżki mąki, kulki czekoladowe (dodaję też rodzynki), zagniatamy. Formujemy bułeczki, układamy na blaszce. Smarujemy rozmąconym białkiem.
  3. Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem około 30-35 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Opis

do kawy

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!