Bułeczki drożdżowe z kawałkami czekolady

m7
Bułeczki drożdżowe z kawałkami czekolady

2

0 / 0

Bułeczki drożdżowe z kawałkami czekolady są idealne do kawy - miękkie, słodkie i przepyszne.

8

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

50 g wódka

1.50 szkl. mleko

4 szt. jaja kurze całe

50 dag. mąka pszenna tortowa

4 dag. drożdże

12 dag. cukier

14 dag. margaryna zwykła

0.50 opak. czekolada

Przygotowanie


1

Żółtka utrzeć z cukrem. W szklance ciepłego mleka roztapiamy drożdże, pozostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do mąki wkładamy miękką margarynę, wlewamy rozczyn z żółtek, rozczyn drożdżowy, pozostałe mleko i alkohol. Zagniatamy ciasto bardzo dokładnie. Następnie przekładamy je do miski, pozostawiamy do wyrośnięcia.

2

Po wyrośnięciu dodajemy 4 łyżki mąki, kulki czekoladowe (dodaję też rodzynki), zagniatamy. Formujemy bułeczki, układamy na blaszce. Smarujemy rozmąconym białkiem.

3

Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem około 30-35 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

280

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

36

gram

Tłuszcze

11

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły