2

Składniki

50 Gramów
wódka
1.5 Szklanki
mleko
4 Sztuki
jaja kurze całe
50 Dekagramów
mąka pszenna tortowa
4 Dekagramy
drożdże
12 Dekagramów
cukier
14 Dekagramów
margaryna zwykła
0.5 Szklanki
czekolada
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Żółtka utrzeć z cukrem. W szklance ciepłego mleka roztapiamy drożdże, pozostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do mąki wkładamy miękką margarynę, wlewamy rozczyn z żółtek, rozczyn drożdżowy, pozostałe mleko i alkohol. Zagniatamy ciasto bardzo dokładnie. Następnie przekładamy je do miski, pozostawiamy do wyrośnięcia.
  2. Po wyrośnięciu dodajemy 4 łyżki mąki, kulki czekoladowe (dodaję też rodzynki), zagniatamy. Formujemy bułeczki, układamy na blaszce. Smarujemy rozmąconym białkiem.
  3. Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem około 30-35 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Opis

do kawy

Podobne przepisy

Bułeczki maślane

Średni Do 1 godz.

Cynamonowe zawijańce

Średni Do 40 min.

Fale Dunaju z owocami

Średni Do 3 godz.

Makowiec ucierany

Średni Do 3 godz.

Paszteciki z kaszą i pieczarkami

Łatwy Do 40 min.

Podwójnie kakaowe rogaliki

Łatwy Do 3 godz.

Suflet z kawą

Średni Do 1 godz.

Toffi

Średni Do 1 godz.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min.

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!