2

Składniki

50 Gramów
wódka
1.5 Szklanki
mleko
4 Sztuki
jaja kurze całe
50 Dekagramów
mąka pszenna tortowa
4 Dekagramy
drożdże
12 Dekagramów
cukier
14 Dekagramów
margaryna zwykła
0.5 Szklanki
czekolada
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Żółtka utrzeć z cukrem. W szklance ciepłego mleka roztapiamy drożdże, pozostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do mąki wkładamy miękką margarynę, wlewamy rozczyn z żółtek, rozczyn drożdżowy, pozostałe mleko i alkohol. Zagniatamy ciasto bardzo dokładnie. Następnie przekładamy je do miski, pozostawiamy do wyrośnięcia.
  2. Po wyrośnięciu dodajemy 4 łyżki mąki, kulki czekoladowe (dodaję też rodzynki), zagniatamy. Formujemy bułeczki, układamy na blaszce. Smarujemy rozmąconym białkiem.
  3. Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem około 30-35 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Opis

do kawy

Podobne przepisy

Makowiec zawijany

Przepis
Trudny Do 40 min
Makowiec zawijany

Pączki z marmoladą

Przepis
Trudny Do 3 godz
Pączki z marmoladą

Pączki z kakaowym nadzieniem

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Pączki z kakaowym nadzieniem

Suflet z kawą

Przepis
Średni Do 1 godz
Suflet z kawą

Domowa Drożdżówka

Przepis
Łatwy Do 15 min
Domowa Drożdżówka

Drożdżowe chrusty

Przepis
Średni Do 40 min
Drożdżowe chrusty

Pączki po bawarsku

Przepis
Średni Do 1 godz
Pączki po bawarsku

Pączki z budyniem

Przepis
Trudny Do 3 godz
Pączki z budyniem

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!