Buchty drożdżowe z owocami

Lubella
Buchty drożdżowe z owocami

0

0 / 0

Buchty drożdżowe z owocami to klasyczne, puszyste bułeczki, które z pewnością przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Naszą propozycją jest wersja z sosem malinowym, borówkami, bananem i kiwi, ale z powodzeniem można wykorzystać również inne ulubione owoce. Gotowe buchty doskonale sprawdzą się na słodki obiad, śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Smacznego!

11

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

500 g mąka tortowa lubella

25 g drożdże świeże

250 ml mleko

50 g cukier

1 szt. jajko

50 g masło

400 g ulubione owoce

1 szczyp. sól

Sos malinowy

200 g maliny świeże lub mrożone

2 łyżka cukier

1 łyżecz. sok z cytryny

Przygotowanie


1

W misce kruszymy świeże drożdże, dodajemy ciepłe mleko, cukier i dwie łyżki mąki tortowej. Zaczyn drożdżowy odstawiamy na 10 minut.

2

Do dużej miski przesiewamy pozostałą mąkę. Dodajemy jajko, roztopione i lekko przestudzone masło, szczyptę soli i wyrośnięty zaczyn.

3

Wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta, aż będzie gładkie, elastyczne i nie będzie kleić się do dłoni.

4

Z ciasta formujemy małe kulki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

5

W garnku zagotowujemy wodę.

6

Buchty układamy na koszyku do gotowania na parze, zachowując odstęp między nimi.

7

Przykrywamy pokrywką i gotujemy na parze przez około 10 minut, aż będą puszyste i miękkie.

8

Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i sok z cytryny.

9

Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż maliny puszczą sok i cukier się rozpuści.

10

Gotujemy przez około 5 minut, a następnie przecieramy sos przez sitko, aby pozbyć się pestek. Sos odstawiamy do ostygnięcia.

11

Ugotowane buchty podajemy z domowym sosem malinowym i ulubionymi owocami np. borówkami, plasterkami banana i kawałkami kiwi.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły