Buchty drożdżowe z owocami
Lubella
Buchty drożdżowe z owocami to klasyczne, puszyste bułeczki, które z pewnością przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Naszą propozycją jest wersja z sosem malinowym, borówkami, bananem i kiwi, ale z powodzeniem można wykorzystać również inne ulubione owoce. Gotowe buchty doskonale sprawdzą się na słodki obiad, śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Buchty drożdżowe z owocami to klasyczne, puszyste bułeczki, które z pewnością przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Naszą propozycją jest wersja z sosem malinowym, borówkami, bananem i kiwi, ale z powodzeniem można wykorzystać również inne ulubione owoce. Gotowe buchty doskonale sprawdzą się na słodki obiad, śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Smacznego!
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
500 g mąka tortowa lubella
25 g drożdże świeże
250 ml mleko
50 g cukier
1 szt. jajko
50 g masło
400 g ulubione owoce
1 szczyp. sól
Sos malinowy
200 g maliny świeże lub mrożone
2 łyżka cukier
1 łyżecz. sok z cytryny
Przygotowanie
W misce kruszymy świeże drożdże, dodajemy ciepłe mleko, cukier i dwie łyżki mąki tortowej. Zaczyn drożdżowy odstawiamy na 10 minut.
Do dużej miski przesiewamy pozostałą mąkę. Dodajemy jajko, roztopione i lekko przestudzone masło, szczyptę soli i wyrośnięty zaczyn.
Wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta, aż będzie gładkie, elastyczne i nie będzie kleić się do dłoni.
Z ciasta formujemy małe kulki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W garnku zagotowujemy wodę.
Buchty układamy na koszyku do gotowania na parze, zachowując odstęp między nimi.
Przykrywamy pokrywką i gotujemy na parze przez około 10 minut, aż będą puszyste i miękkie.
Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i sok z cytryny.
Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż maliny puszczą sok i cukier się rozpuści.
Gotujemy przez około 5 minut, a następnie przecieramy sos przez sitko, aby pozbyć się pestek. Sos odstawiamy do ostygnięcia.
Ugotowane buchty podajemy z domowym sosem malinowym i ulubionymi owocami np. borówkami, plasterkami banana i kawałkami kiwi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.