Biszkopt z dżemem brzoskwiniowym i ptasim mleczkiem

JustynaDabek
Biszkopt z dżemem brzoskwiniowym i ptasim mleczkiem

0

0 / 0

13

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

3 szt. jaja l

0.50 szkl. cukier

2 łyżecz. cukier wanilinowy

0.50 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

0.50 szkl. mąka ziemniaczana

2 łyżecz. proszek do pieczenia

500 śmietana 30%

4 łyżka cukier puder

2 łyżecz. żelatyna

0.25 szkl. mleko uht 3,2%

1 opak. ptasie mleczko

1 puszka brzoskwinia w syropie

2 opak. galaretka bezbarwna

Przygotowanie


1

Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać.

2

Do puszystej masy jajecznej stopniowo dodać suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką. Gotową masę biszkoptową przełożyć do kwadratowej formy (bok 25 cm) i piec w 190 stopniach C przez około 25-30 minut.

3

Wystudzić i odciąć wierzch. Biszkopt posmarować cienką warstwą dżemu brzoskwiniowego. Żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącym mleku. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać żelatynę.

4

Masę przełożyć na warstwę dżemu i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki na około 20 minut aby masa zastygła.

5

Na warstwę śmietany ułożyć ptasie mleczko, które zostało pokrojone na kawałki. Ułożyć je jedno przy drugim na całej powierzchni przeplatając w pokrojonymi kawałkami brzoskwiń.

6

Galaretkę przyrządzić zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudzić. Zimną galaretką, która już prawie zastyga zalać wierzch ciasta aby pokryła całe ptasie mleczko. Wstawić do lodówki aby galaretka dobrze zastygła. Smacznego!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

402

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

57

gram

Tłuszcze

16

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły