Biszkopt z dżemem brzoskwiniowym i ptasim mleczkiem

JustynaDabek
Biszkopt z dżemem brzoskwiniowym i ptasim mleczkiem

0

0 / 0

13

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

3 szt. jaja l

0.50 szkl. cukier

2 łyżeczka cukier wanilinowy

0.50 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

0.50 szkl. mąka ziemniaczana

2 łyżeczka proszek do pieczenia

500 śmietana 30%

4 łyżka cukier puder

2 łyżeczka żelatyna

0.25 szkl. mleko uht 3,2%

1 opak. ptasie mleczko

1 pusz. brzoskwinia w syropie

2 opak. galaretka bezbarwna

Przygotowanie


1

Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać.

2

Do puszystej masy jajecznej stopniowo dodać suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką. Gotową masę biszkoptową przełożyć do kwadratowej formy (bok 25 cm) i piec w 190 stopniach C przez około 25-30 minut.

3

Wystudzić i odciąć wierzch. Biszkopt posmarować cienką warstwą dżemu brzoskwiniowego. Żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącym mleku. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać żelatynę.

4

Masę przełożyć na warstwę dżemu i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki na około 20 minut aby masa zastygła.

5

Na warstwę śmietany ułożyć ptasie mleczko, które zostało pokrojone na kawałki. Ułożyć je jedno przy drugim na całej powierzchni przeplatając w pokrojonymi kawałkami brzoskwiń.

6

Galaretkę przyrządzić zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudzić. Zimną galaretką, która już prawie zastyga zalać wierzch ciasta aby pokryła całe ptasie mleczko. Wstawić do lodówki aby galaretka dobrze zastygła. Smacznego!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły