Biszkopt z dżemem brzoskwiniowym i ptasim mleczkiem
JustynaDabek
Wartości odżywcze na porcję
Energia
402
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
57
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
13
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
3 szt. jaja l
0.50 szkl. cukier
2 łyżecz. cukier wanilinowy
0.50 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
0.50 szkl. mąka ziemniaczana
2 łyżecz. proszek do pieczenia
500 śmietana 30%
4 łyżka cukier puder
2 łyżecz. żelatyna
0.25 szkl. mleko uht 3,2%
1 opak. ptasie mleczko
1 puszka brzoskwinia w syropie
2 opak. galaretka bezbarwna
Przygotowanie
Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać.
Do puszystej masy jajecznej stopniowo dodać suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką. Gotową masę biszkoptową przełożyć do kwadratowej formy (bok 25 cm) i piec w 190 stopniach C przez około 25-30 minut.
Wystudzić i odciąć wierzch. Biszkopt posmarować cienką warstwą dżemu brzoskwiniowego. Żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącym mleku. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać żelatynę.
Masę przełożyć na warstwę dżemu i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki na około 20 minut aby masa zastygła.
Na warstwę śmietany ułożyć ptasie mleczko, które zostało pokrojone na kawałki. Ułożyć je jedno przy drugim na całej powierzchni przeplatając w pokrojonymi kawałkami brzoskwiń.
Galaretkę przyrządzić zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudzić. Zimną galaretką, która już prawie zastyga zalać wierzch ciasta aby pokryła całe ptasie mleczko. Wstawić do lodówki aby galaretka dobrze zastygła. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
402
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
57
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.