Bigos świąteczny z boczkiem i winem

uwielbiampl
Bigos świąteczny z boczkiem i winem

1

5 / 1

Święta to wyjątkowy czas, który wymaga odpowiedniej oprawy. Jego niezbędnym elementem są niepowtarzalne potrawy. Jedną z nich jest proponowany przez nas pyszny świąteczny bigos z kapusty kiszonej, boczku i grzybów.

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

2 kg kapusta kiszona

1 kg boczek

200 g boczek chudy

0.50 szkl. grzyby suszone

1 szkl. wino

2 szt. cebula

3 szt. liść laurowy

4 łyżka ziele angielskie

4 łyżka przecier pomidorowy łowicz

5 łyżka olej

Przygotowanie


1

Kapustę płuczemy pod bieżącą wodą i odciskamy. Kroimy na niezbyt duże kawałki, aby nie ciągnęła się przy jedzeniu. Przekładamy do dużego garnka. Zalewamy wrzątkiem – tyle aby przykryć kapustę, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu, aż zmięknie.

2

W między czasie suszone grzyby zalewamy wrzątkiem na ok. godzinę, później je odcedzamy. Mięso płuczemy. Boczek, mięso kroimy w kostkę i przyprawiamy. Gotujemy w osobnym garnku niż kapustę. Odcedzamy, ale wodę zostawiamy do podlewania kapusty.

3

Cebulę kroimy i podsmażany na oleju, dorzucamy boczek chudy pokrojony w kostkę. Podsmażany na wolnym ogniu do zarumienienia cebuli.

4

Gdy kapusta będzie miękka dodajemy grzyby, mięso i boczek. W razie potrzeby podlewamy wodą spod mięsa. Po ok. pół godziny odcedzamy chochlą nadmiar wody i dolewamy wina. Nadal gotujemy. Doprawiamy i jeszcze gotujemy. Po upływie ok. pół godzinie dodajemy przecier i jeszcze chwilę gotujemy.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły