Bigos świąteczny z boczkiem i winem
uwielbiampl
Święta to wyjątkowy czas, który wymaga odpowiedniej oprawy. Jego niezbędnym elementem są niepowtarzalne potrawy. Jedną z nich jest proponowany przez nas pyszny świąteczny bigos z kapusty kiszonej, boczku i grzybów.
1
5 / 1
Święta to wyjątkowy czas, który wymaga odpowiedniej oprawy. Jego niezbędnym elementem są niepowtarzalne potrawy. Jedną z nich jest proponowany przez nas pyszny świąteczny bigos z kapusty kiszonej, boczku i grzybów.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
2 kg kapusta kiszona
1 kg boczek
200 g boczek chudy
0.50 szkl. grzyby suszone
1 szkl. wino
2 szt. cebula
3 szt. liść laurowy
4 łyżka ziele angielskie
4 łyżka przecier pomidorowy łowicz
5 łyżka olej
Przygotowanie
Kapustę płuczemy pod bieżącą wodą i odciskamy. Kroimy na niezbyt duże kawałki, aby nie ciągnęła się przy jedzeniu. Przekładamy do dużego garnka. Zalewamy wrzątkiem – tyle aby przykryć kapustę, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu, aż zmięknie.
W między czasie suszone grzyby zalewamy wrzątkiem na ok. godzinę, później je odcedzamy. Mięso płuczemy. Boczek, mięso kroimy w kostkę i przyprawiamy. Gotujemy w osobnym garnku niż kapustę. Odcedzamy, ale wodę zostawiamy do podlewania kapusty.
Cebulę kroimy i podsmażany na oleju, dorzucamy boczek chudy pokrojony w kostkę. Podsmażany na wolnym ogniu do zarumienienia cebuli.
Gdy kapusta będzie miękka dodajemy grzyby, mięso i boczek. W razie potrzeby podlewamy wodą spod mięsa. Po ok. pół godziny odcedzamy chochlą nadmiar wody i dolewamy wina. Nadal gotujemy. Doprawiamy i jeszcze gotujemy. Po upływie ok. pół godzinie dodajemy przecier i jeszcze chwilę gotujemy.