Inspiracja Adobe Stock
0

Składniki

100 Mililitrów
sos sojowy
7 Kilogramów
kapusta kiszona
1 Kilogram
Mięso
0.5 Kilograma
Kiełbasa jałowcowa
1 Szczypta
Jałowiec
0.5 Łyżeczki
sól
1 Łyżeczka
pieprz
1 Sztuka
Kapusta świeża
5 Sztuk
Grzyby
5 Sztuk
cebula
2 Sztuki
jabłka
1 Sztuka
Suszonych śliwek
1 Sztuka
liść laurowy
3 Sztuki
ziele angielskie
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Grzyby zalewany wodą i wstawiamy na gaz, aż się zagotują. Zostawiamy na noc.
  2. Kapustę świeżą szatkujemy, kiszoną warto też trochę pokroić. Wrzucamy do garnka i na mały gaz.
  3. Dodajemy grzyby, wodę zostawiamy do podlewania.
  4. Mięso, kiełbasę i cebulę kroimy i podsmażamy. Dodajemy do gorącego już bigosu.
  5. Jabłka ścieramy na tarce, śliwki kroimy na 2-3 części. Dodajemy do kapuchy.
  6. Wlewamy sos, dodajemy liść, jałowiec i ziele.
  7. Długo gotujemy. Na koniec przyprawiamy solę i pieprzem.
  8. ściągamy z gazu, odkładamy na noc. W 2 i 3 dniu dalej gotujemy. Po wielu godzinach gotowania można podawać.

Opis

Bigos, który robiła jeszcze moja prababcia przesiedlona z ukrainy. Tak pyszny, że dla mnie żaden inny się nie liczy!

Podobne przepisy

Bigos

Przepis
Średni Do 1 godz
Bigos

Bigos z kiszonej kapusty

Przepis
Średni Do 3 godz
Bigos z kiszonej kapusty

Pierogi z kapustą i kaszą jęczmienną

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Pierogi z kapustą i kaszą jęczmienną

Bigos mojej babci.

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Bigos mojej babci.

Rolmopsy z jabłkiem

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Rolmopsy z jabłkiem

Domowa fasolka po bretońsku

Przepis
Średni Do 3 godz
Domowa fasolka po bretońsku

Indycze golonki duszone z cebulą

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Indycze golonki duszone z cebulą

Gulasz z dzika z kluseczkami

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Gulasz z dzika z kluseczkami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!