Bigos kresowy

Łowicz

Bigos kresowy to tradycyjne danie kuchni staropolskiej, które od pokoleń gości na świątecznych stołach oraz podczas rodzinnych spotkań. Jego podstawą jest połączenie kapusty kiszonej i świeżej, różnorodnych mięs – wieprzowiny, wołowiny, kiełbasy oraz boczku – a także aromatycznych dodatków takich jak suszone grzyby, śliwki i czerwone wino. Dzięki długiemu duszeniu bigos kresowy nabiera wyjątkowej głębi smaku i aromatu, który z dnia na dzień staje się jeszcze intensywniejszy. To sycące i rozgrzewające danie jednogarnkowe świetnie sprawdza się zimą, na uroczystościach rodzinnych czy jako tradycyjna potrawa wigilijna.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
716
kcal
Białka
26
gram
Węglowodany
103
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Bigos kresowy to tradycyjne danie kuchni staropolskiej, które od pokoleń gości na świątecznych stołach oraz podczas rodzinnych spotkań. Jego podstawą jest połączenie kapusty kiszonej i świeżej, różnorodnych mięs – wieprzowiny, wołowiny, kiełbasy oraz boczku – a także aromatycznych dodatków takich jak suszone grzyby, śliwki i czerwone wino. Dzięki długiemu duszeniu bigos kresowy nabiera wyjątkowej głębi smaku i aromatu, który z dnia na dzień staje się jeszcze intensywniejszy. To sycące i rozgrzewające danie jednogarnkowe świetnie sprawdza się zimą, na uroczystościach rodzinnych czy jako tradycyjna potrawa wigilijna.
19
Składniki
220 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 kg kapusta kiszona
0.50 kg kapusta świeża
400 g wieprzowina
300 g wołowina
300 g kiełbasa wiejska
200 g boczek wędzony
100 g suszone grzyby
150 g śliwki suszone
1 szt. cebula duża
3 szt. ząbki czosnku
2 szt. liście laurowe
5 szt. ziarna ziela angielskiego
5 szt. ziarna jałowca
1 łyżecz. majeranek
1 łyżecz. pieprz czarny mielony
1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
2 łyżka olej
1 szczyp. sól do smaku
Opcjonalnie
250 ml czerwone wino wytrawne
Przygotowanie
Kapustę kiszoną posiekaj i przepłucz, jeśli jest bardzo kwaśna.
Kapustę świeżą poszatkuj.
Mięsa pokrój w kostkę, kiełbasę i boczek w plasterki.
Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę.
Suszone grzyby namocz w ciepłej wodzie (ok. 2 godziny), następnie pokrój w paseczki. Wody po grzybach nie wylewaj.
Na dużej patelni lub w garnku podsmaż boczek, następnie dodaj cebulę i czosnek.
Dodaj wieprzowinę i wołowinę, smaż do zrumienienia.
Dorzuć kiełbasę i wszystko razem lekko podsmaż.
W dużym garnku połącz kapustę kiszoną i świeżą, zalej wodą do połowy ich wysokości.
Dodaj podsmażone mięso i wędliny wraz z tłuszczem.
Dodaj grzyby, śliwki, przyprawy i wodę z moczenia grzybów (uważaj na ewentualny piasek – przecedź przez sitko).
Duś na małym ogniu przez 2–3 godziny, mieszając co jakiś czas.
Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy i czerwone wino.
Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Najlepiej smakuje po kilkukrotnym odgrzewaniu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
716
kcal
Białka
26
gram
Węglowodany
103
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.