Bigos kresowy
m7
Bigos, który robiła jeszcze moja prababcia przesiedlona z ukrainy. Tak pyszny, że dla mnie żaden inny się nie liczy!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
716
kcal
Białka
26
gram
Węglowodany
103
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Bigos, który robiła jeszcze moja prababcia przesiedlona z ukrainy. Tak pyszny, że dla mnie żaden inny się nie liczy!
14
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
100 sos sojowy
7 kg kapusta kiszona
1 kg mięso
0.50 kg kiełbasa jałowcowa
1 szczyp. jałowiec
0.50 łyżecz. sól
1 łyżecz. pieprz
1 szt. kapusta świeża
5 szt. grzyby
5 szt. cebula
2 szt. jabłka
1 szt. suszonych śliwek
1 szt. liść laurowy
3 szt. ziele angielskie
Przygotowanie
Grzyby zalewany wodą i wstawiamy na gaz, aż się zagotują. Zostawiamy na noc.
Kapustę świeżą szatkujemy, kiszoną warto też trochę pokroić. Wrzucamy do garnka i na mały gaz.
Dodajemy grzyby, wodę zostawiamy do podlewania.
Mięso, kiełbasę i cebulę kroimy i podsmażamy. Dodajemy do gorącego już bigosu.
Jabłka ścieramy na tarce, śliwki kroimy na 2-3 części. Dodajemy do kapuchy.
Wlewamy sos, dodajemy liść, jałowiec i ziele.
Długo gotujemy. Na koniec przyprawiamy solę i pieprzem.
ściągamy z gazu, odkładamy na noc. W 2 i 3 dniu dalej gotujemy. Po wielu godzinach gotowania można podawać.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
716
kcal
Białka
26
gram
Węglowodany
103
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.