Bigos kresowy

m7
Bigos kresowy

0

5 / 1

Bigos, który robiła jeszcze moja prababcia przesiedlona z ukrainy. Tak pyszny, że dla mnie żaden inny się nie liczy!

14

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

100 sos sojowy

7 kg kapusta kiszona

1 kg mięso

0.50 kg kiełbasa jałowcowa

1 szczyp. jałowiec

0.50 łyżecz. sól

1 łyżecz. pieprz

1 szt. kapusta świeża

5 szt. grzyby

5 szt. cebula

2 szt. jabłka

1 szt. suszonych śliwek

1 szt. liść laurowy

3 szt. ziele angielskie

Przygotowanie


1

Grzyby zalewany wodą i wstawiamy na gaz, aż się zagotują. Zostawiamy na noc.

2

Kapustę świeżą szatkujemy, kiszoną warto też trochę pokroić. Wrzucamy do garnka i na mały gaz.

3

Dodajemy grzyby, wodę zostawiamy do podlewania.

4

Mięso, kiełbasę i cebulę kroimy i podsmażamy. Dodajemy do gorącego już bigosu.

5

Jabłka ścieramy na tarce, śliwki kroimy na 2-3 części. Dodajemy do kapuchy.

6

Wlewamy sos, dodajemy liść, jałowiec i ziele.

7

Długo gotujemy. Na koniec przyprawiamy solę i pieprzem.

8

ściągamy z gazu, odkładamy na noc. W 2 i 3 dniu dalej gotujemy. Po wielu godzinach gotowania można podawać.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły