Bigos kresowy

Łowicz
Bigos kresowy

0

5 / 1

Bigos kresowy to tradycyjne danie kuchni staropolskiej, które od pokoleń gości na świątecznych stołach oraz podczas rodzinnych spotkań. Jego podstawą jest połączenie kapusty kiszonej i świeżej, różnorodnych mięs – wieprzowiny, wołowiny, kiełbasy oraz boczku – a także aromatycznych dodatków takich jak suszone grzyby, śliwki i czerwone wino. Dzięki długiemu duszeniu bigos kresowy nabiera wyjątkowej głębi smaku i aromatu, który z dnia na dzień staje się jeszcze intensywniejszy. To sycące i rozgrzewające danie jednogarnkowe świetnie sprawdza się zimą, na uroczystościach rodzinnych czy jako tradycyjna potrawa wigilijna.

19

Składniki

220 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 kg kapusta kiszona

0.50 kg kapusta świeża

400 g wieprzowina

300 g wołowina

300 g kiełbasa wiejska

200 g boczek wędzony

100 g suszone grzyby

150 g śliwki suszone

1 szt. cebula duża

3 szt. ząbki czosnku

2 szt. liście laurowe

5 szt. ziarna ziela angielskiego

5 szt. ziarna jałowca

1 łyżecz. majeranek

1 łyżecz. pieprz czarny mielony

1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

2 łyżka olej

1 szczyp. sól do smaku

Opcjonalnie

250 ml czerwone wino wytrawne

Przygotowanie


1

Kapustę kiszoną posiekaj i przepłucz, jeśli jest bardzo kwaśna.

2

Kapustę świeżą poszatkuj.

3

Mięsa pokrój w kostkę, kiełbasę i boczek w plasterki.

4

Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę.

5

Suszone grzyby namocz w ciepłej wodzie (ok. 2 godziny), następnie pokrój w paseczki. Wody po grzybach nie wylewaj.

6

Na dużej patelni lub w garnku podsmaż boczek, następnie dodaj cebulę i czosnek.

7

Dodaj wieprzowinę i wołowinę, smaż do zrumienienia.

8

Dorzuć kiełbasę i wszystko razem lekko podsmaż.

9

W dużym garnku połącz kapustę kiszoną i świeżą, zalej wodą do połowy ich wysokości.

10

Dodaj podsmażone mięso i wędliny wraz z tłuszczem.

11

Dodaj grzyby, śliwki, przyprawy i wodę z moczenia grzybów (uważaj na ewentualny piasek – przecedź przez sitko).

12

Duś na małym ogniu przez 2–3 godziny, mieszając co jakiś czas.

13

Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy i czerwone wino.

14

Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

15

Najlepiej smakuje po kilkukrotnym odgrzewaniu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

716

kcal

Białka

26

gram

Węglowodany

103

gram

Tłuszcze

19

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły