Biały barszcz na żeberkach

m7
Biały barszcz na żeberkach

Średnia 0 / 0

Oceń!

Biały barszcz na żeberkach to klasyka polskiej kuchni w najlepszym wydaniu. Aromatyczny, lekko kwaskowy wywar na żeberkach wieprzowych sprawia, że zupa nabiera głębokiego, intensywnego smaku. Dodatek majeranku, czosnku oraz białej kiełbasy podkreśla tradycyjny charakter dania, a kremowa konsystencja sprawia, że barszcz jest sycący i rozgrzewający. Idealny zarówno na codzienny obiad, jak i na świąteczny stół.

16

Składniki

75 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g żeberka wieprzowe

2 l woda

250 ml zakwas na barszcz biały

2 szt. ziemniaki

1 szt. marchewka

1 szt. pietruszka

0.50 szt. seler

1 szt. cebula

2 szt. ząbki czosnku

2 szt. liść laurowy

4 szt. ziarna ziela angielskiego

5 szt. ziarna pieprzu

1 łyżecz. majeranek

100 ml śmietana 18%

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

4 szt. jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie


Żeberka opłucz, podziel na mniejsze kawałki.

Włóż do dużego garnka, zalej 2 litrami zimnej wody.

Doprowadź do wrzenia, zbierz szumowiny.

Obierz marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę – pokrój na duże kawałki.

Dodaj warzywa do garnka.

Wrzuć liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty.

Gotuj na małym ogniu przez ok. 40 minut, aż żeberka będą miękkie.

Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę.

Po 40 minutach gotowania wyjmij warzywa korzeniowe (marchew, pietruszkę, seler) oraz cebulę (możesz je wykorzystać do innej potrawy lub zblendować i dodać z powrotem dla zagęszczenia).

Dodaj pokrojone ziemniaki do wywaru i gotuj ok. 10 minut, aż będą miękkie.

Wlej zakwas na biały barszcz do garnka.

Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz majeranek.

Gotuj całość jeszcze 5-7 minut.

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Śmietanę zahartuj kilkoma łyżkami gorącego barszczu, a następnie wlej do zupy, dokładnie mieszając.

Barszcz podawaj gorący z kawałkami miękkich żeberek i jajkiem ugotowanym na twardo.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

537

kcal

Białka

22

gram

Węglowodany

21

gram

Tłuszcze

39

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły