Biały barszcz na żeberkach

m7

Biały barszcz na żeberkach to klasyka polskiej kuchni w najlepszym wydaniu. Aromatyczny, lekko kwaskowy wywar na żeberkach wieprzowych sprawia, że zupa nabiera głębokiego, intensywnego smaku. Dodatek majeranku, czosnku oraz białej kiełbasy podkreśla tradycyjny charakter dania, a kremowa konsystencja sprawia, że barszcz jest sycący i rozgrzewający. Idealny zarówno na codzienny obiad, jak i na świąteczny stół.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
537
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
21
gram
Tłuszcze
39
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Biały barszcz na żeberkach to klasyka polskiej kuchni w najlepszym wydaniu. Aromatyczny, lekko kwaskowy wywar na żeberkach wieprzowych sprawia, że zupa nabiera głębokiego, intensywnego smaku. Dodatek majeranku, czosnku oraz białej kiełbasy podkreśla tradycyjny charakter dania, a kremowa konsystencja sprawia, że barszcz jest sycący i rozgrzewający. Idealny zarówno na codzienny obiad, jak i na świąteczny stół.
16
Składniki
75 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g żeberka wieprzowe
2 l woda
250 ml zakwas na barszcz biały
2 szt. ziemniaki
1 szt. marchewka
1 szt. pietruszka
0.50 szt. seler
1 szt. cebula
2 szt. ząbki czosnku
2 szt. liść laurowy
4 szt. ziarna ziela angielskiego
5 szt. ziarna pieprzu
1 łyżecz. majeranek
100 ml śmietana 18%
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
4 szt. jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie
Żeberka opłucz, podziel na mniejsze kawałki.
Włóż do dużego garnka, zalej 2 litrami zimnej wody.
Doprowadź do wrzenia, zbierz szumowiny.
Obierz marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę – pokrój na duże kawałki.
Dodaj warzywa do garnka.
Wrzuć liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty.
Gotuj na małym ogniu przez ok. 40 minut, aż żeberka będą miękkie.
Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę.
Po 40 minutach gotowania wyjmij warzywa korzeniowe (marchew, pietruszkę, seler) oraz cebulę (możesz je wykorzystać do innej potrawy lub zblendować i dodać z powrotem dla zagęszczenia).
Dodaj pokrojone ziemniaki do wywaru i gotuj ok. 10 minut, aż będą miękkie.
Wlej zakwas na biały barszcz do garnka.
Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz majeranek.
Gotuj całość jeszcze 5-7 minut.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Śmietanę zahartuj kilkoma łyżkami gorącego barszczu, a następnie wlej do zupy, dokładnie mieszając.
Barszcz podawaj gorący z kawałkami miękkich żeberek i jajkiem ugotowanym na twardo.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
537
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
21
gram
Tłuszcze
39
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.