Biała kiełbasa w sosie chrzanowym

EkspertOdKuchni
Biała kiełbasa w sosie chrzanowym

0

5 / 1

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym to jedna z popularniejszych potraw, która pojawia się na polskich stołach w okresie Wielkanocy. To danie ma swoje tradycje i cieszy się ogromną popularnością wśród miłośników klasycznej polskiej kuchni. Soczysta kiełbasa w aromatycznym sosie chrzanowym sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc, ale również na codzienny obiad. Można podawać ją w towarzystwie ulubionych dodatków, jak np. ziemniaki, kiszona kapusta lub pajda chleba. Smacznego!

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. biała kiełbasa parzona

200 g śmietana 18%

4 łyżka chrzan krakus

1 szt. cebula biała

1 szt. marchew

20 g masło klarowane

1 łyżka olej

Przygotowanie


1

Cebulę pokroić w pióra, marchewkę w półtalarki. Smażyć na maśle klarowanym, aż cebula się lekko zarumieni.

2

Do cebuli i marchewki dodać chrzan oraz śmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na małym ogniu smażyć przez 2-3 minuty.

3

Kiełbasę ponacinać, posmarować olejem, włożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika na opcję grillowania, aż się ładnie upiecze.

4

Dodać wcześniej przygotowany sos chrzanowy i piec jeszcze przez kilka minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

829

kcal

Białka

28

gram

Węglowodany

19

gram

Tłuszcze

78

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły