Biała kiełbasa w sosie chrzanowym
EkspertOdKuchni
Biała kiełbasa w sosie chrzanowym to jedna z popularniejszych potraw, która pojawia się na polskich stołach w okresie Wielkanocy. To danie ma swoje tradycje i cieszy się ogromną popularnością wśród miłośników klasycznej polskiej kuchni. Soczysta kiełbasa w aromatycznym sosie chrzanowym sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc, ale również na codzienny obiad. Można podawać ją w towarzystwie ulubionych dodatków, jak np. ziemniaki, kiszona kapusta lub pajda chleba. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Biała kiełbasa w sosie chrzanowym to jedna z popularniejszych potraw, która pojawia się na polskich stołach w okresie Wielkanocy. To danie ma swoje tradycje i cieszy się ogromną popularnością wśród miłośników klasycznej polskiej kuchni. Soczysta kiełbasa w aromatycznym sosie chrzanowym sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc, ale również na codzienny obiad. Można podawać ją w towarzystwie ulubionych dodatków, jak np. ziemniaki, kiszona kapusta lub pajda chleba. Smacznego!
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. biała kiełbasa parzona
200 g śmietana 18%
4 łyżka chrzan krakus
1 szt. cebula biała
1 szt. marchew
20 g masło klarowane
1 łyżka olej
Przygotowanie
Cebulę pokroić w pióra, marchewkę w półtalarki. Smażyć na maśle klarowanym, aż cebula się lekko zarumieni.
Do cebuli i marchewki dodać chrzan oraz śmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na małym ogniu smażyć przez 2-3 minuty.
Kiełbasę ponacinać, posmarować olejem, włożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika na opcję grillowania, aż się ładnie upiecze.
Dodać wcześniej przygotowany sos chrzanowy i piec jeszcze przez kilka minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.