Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Wielkanocne śniadanie trudno sobie wyobrazić bez żurku z białą kiełbasą. Potrawę można podać tradycyjnie lub pokusić się o małą innowację, na którą chcę Cię namówić. Zagniotłam na szybko delikatne kruche ciasto i zawinęłam w nie kiełbasę, którą wcześniej posmarowałam ze wszystkich stron sosem powstałym z połączenia gruboziarnistej musztardy i majonezu. Po upieczeniu kiełbasa w złocistych, pachnących masłem pakietach została pokrojona i podana z tradycyjnym żurkiem. Żurek przygotowałam na bazie koncentratu żurku Krakus. Powstał on na naturalnym zakwasie, ma aksamitną konsystencję i wystarczy go tylko rozcieńczyć wodą i podać z ulubionymi dodatkami. Kiełbasa w cieście z tradycyjnym żurkiem - niewielka zmiana, ale zaręczam, że warto spróbować
200 | Gramów | ||
![]() |
|||
100 | Gramów |
masło
|
|
1 | Sztuka |
Jajka przepiórcze
|
|
1 | Szczypta |
sól
|
|
4 | Sztuki |
Biała kiełbasa wieprzowa
|
|
1 | Łyżka |
musztarda gruboziarnista
|
|
1 | Łyżka |
majonez
|
|
1 | Sztuka |
Żółtko
|
|
300 | Mililitrów | ||
![]() |
|||
900 | Mililitrów |
woda
|
|
2 | Sztuki |
Jajka przepiórcze
|
|
1 | Szczypta |
Czarny pieprz
|
|
Wyślij przepis |
|
||
Kup online: | |||
Kalkulator miar |