Biała kiełbasa w cieście z żurkiem

formularz
Biała kiełbasa  w cieście z żurkiem

0

4.5 / 2

Wielkanocne śniadanie trudno sobie wyobrazić bez żurku z białą kiełbasą. Potrawę można podać tradycyjnie lub pokusić się o małą innowację, na którą chcemy Was namówić. Wystarczy zagnieść szybko delikatne kruche ciasto i zawinąć w nie kiełbasę, którą wcześniej należy posmarować ze wszystkich stron sosem powstałym z połączenia gruboziarnistej musztardy i majonezu. Pyszne i nieoczywiste połączenie!

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 g mąka lubella puszysta tortowa

100 g masło

1 szt. jajka przepiórcze

1 szcz. sól

4 szt. biała kiełbasa wieprzowa

1 łyżka musztarda gruboziarnista

1 łyżka majonez

1 szt. żółtko

300 koncentrat żurku krakus

900 woda

2 szt. jajka przepiórcze

1 szcz. czarny pieprz

Przygotowanie


1

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać sól do smaku i pokrojone w drobną kostkę masło. Rozetrzeć składniki na kruszonkę. Wbić jajko, dodać łyżkę zimnej wody, wymieszać składniki końcem noża, aż się połączą w duże grudki. Następnie zagnieść i włożyć do lodówki na 20 minut. Wymieszać musztardę i majonez.

2

Ciasto rozwałkować, wyciąć prostokąty takiej wielkości, by dało się w nie zawinąć kawałki kiełbasy. Kiełbasę smarować sosem majonezowo-musztardowym, zawijać w ciasto i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować wierzch roztrzepanym żółtkiem.

3

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piec do zrumienienia (ok. 15 minut). W tym czasie koncentrat żurku wlać do wrzącej wody . Wymieszać i zagotować. Przelać na talerze, podawać z połówką jajka i pokrojoną w plastry kiełbasą w cieście.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły