Biała kiełbasa w cieście z żurkiem
formularz
Wielkanocne śniadanie trudno sobie wyobrazić bez żurku z białą kiełbasą. Potrawę można podać tradycyjnie lub pokusić się o małą innowację, na którą chcemy Was namówić. Wystarczy zagnieść szybko delikatne kruche ciasto i zawinąć w nie kiełbasę, którą wcześniej należy posmarować ze wszystkich stron sosem powstałym z połączenia gruboziarnistej musztardy i majonezu. Pyszne i nieoczywiste połączenie!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
923
kcal
Białka
28
gram
Węglowodany
43
gram
Tłuszcze
69
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.5 / 2
Wielkanocne śniadanie trudno sobie wyobrazić bez żurku z białą kiełbasą. Potrawę można podać tradycyjnie lub pokusić się o małą innowację, na którą chcemy Was namówić. Wystarczy zagnieść szybko delikatne kruche ciasto i zawinąć w nie kiełbasę, którą wcześniej należy posmarować ze wszystkich stron sosem powstałym z połączenia gruboziarnistej musztardy i majonezu. Pyszne i nieoczywiste połączenie!
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 g mąka lubella puszysta tortowa
100 g masło
1 szt. jajka przepiórcze
1 szczyp. sól
4 szt. biała kiełbasa wieprzowa
1 łyżka musztarda gruboziarnista
1 łyżka majonez
1 szt. żółtko
300 koncentrat żurku krakus
900 woda
2 szt. jajka przepiórcze
1 szczyp. czarny pieprz
Przygotowanie
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać sól do smaku i pokrojone w drobną kostkę masło. Rozetrzeć składniki na kruszonkę. Wbić jajko, dodać łyżkę zimnej wody, wymieszać składniki końcem noża, aż się połączą w duże grudki. Następnie zagnieść i włożyć do lodówki na 20 minut. Wymieszać musztardę i majonez.
Ciasto rozwałkować, wyciąć prostokąty takiej wielkości, by dało się w nie zawinąć kawałki kiełbasy. Kiełbasę smarować sosem majonezowo-musztardowym, zawijać w ciasto i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować wierzch roztrzepanym żółtkiem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piec do zrumienienia (ok. 15 minut). W tym czasie koncentrat żurku wlać do wrzącej wody . Wymieszać i zagotować. Przelać na talerze, podawać z połówką jajka i pokrojoną w plastry kiełbasą w cieście.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
923
kcal
Białka
28
gram
Węglowodany
43
gram
Tłuszcze
69
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.