Bezowe gniazdka z kremem kakaowym
decomorreno
Delikatne bezowe gniazdka z pysznym, mocno kakaowym kremem na bazie mascarpone i kakao DecoMorreno. Niesamowicie pyszne i zachwycające wyglądem, podane z czekoladowymi jajeczkami czekoladowymi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
787
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
67
gram
Tłuszcze
52
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 2
Delikatne bezowe gniazdka z pysznym, mocno kakaowym kremem na bazie mascarpone i kakao DecoMorreno. Niesamowicie pyszne i zachwycające wyglądem, podane z czekoladowymi jajeczkami czekoladowymi.
8
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
3 szt. białka
150 g cukier
1 łyżecz. sok z cytryny
50 g kakao decomorreno
300 g serek mascarpone
4 łyżka śmietanka kremowa 30%
30 g cukier puder
25 szt. jajeczka czekoladowe
Przygotowanie
Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo, bardzo powoli dodajemy cukier do białek ciągle je ubijając.
Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną. Ponownie miksujemy.
Piekarnik nagrzewamy do 110 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Ubite białka przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy masę na blaszkę tworząc małe gniazdka. Pieczemy je przez 1,5 h, a następnie studzimy w piekarniku z otwartymi drzwiczkami.
Mascarpone ubijamy z cukrem pudrem, śmietanką i kakao. Na gotowe gniazdka przekładamy krem. Gniazdka dekorujemy jajeczkami czekoladowymi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
787
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
67
gram
Tłuszcze
52
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.