Bezowe gniazdka z kremem kakaowym

decomorreno
Bezowe gniazdka z kremem kakaowym

Średnia 5 / 2

Oceń!

Delikatne bezowe gniazdka z pysznym, mocno kakaowym kremem na bazie mascarpone i kakao DecoMorreno. Niesamowicie pyszne i zachwycające wyglądem, podane z czekoladowymi jajeczkami czekoladowymi.

8

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

3 szt. białka

150 g cukier

1 łyżecz. sok z cytryny

50 g kakao decomorreno

300 g serek mascarpone

4 łyżka śmietanka kremowa 30%

30 g cukier puder

25 szt. jajeczka czekoladowe

Przygotowanie


Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo, bardzo powoli dodajemy cukier do białek ciągle je ubijając.

Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną. Ponownie miksujemy.

Piekarnik nagrzewamy do 110 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Ubite białka przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy masę na blaszkę tworząc małe gniazdka. Pieczemy je przez 1,5 h, a następnie studzimy w piekarniku z otwartymi drzwiczkami.

Mascarpone ubijamy z cukrem pudrem, śmietanką i kakao. Na gotowe gniazdka przekładamy krem. Gniazdka dekorujemy jajeczkami czekoladowymi.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

787

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

67

gram

Tłuszcze

52

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły