Bezglutenowa babka kakaowa z bananami i orzechami laskowymi

magda
Bezglutenowa babka kakaowa z bananami i orzechami laskowymi

0

0 / 0

Pyszna i wilgotna bezglutenowa babka kakaowa z bananami i orzechami laskowymi. Kakao nadaje babce lekko gorzkiego posmaku, który delikatnie niweluje skórka z pomarańczy. Całość pysznego ciasta dopełnia lekko słodka, mleczna czekolada i dodatek orzechów w babce i na wierzchu.

15

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

140 g mąka owsiana

110 g mąka ryżowa

100 g kakao decomorreno

200 g cukier puder

2 szt. jaja l

2 szt. banan

200 g śmietana 18%

120 olej rzepakowy uniwersalny

2 łyżeczka proszek do pieczenia

0.50 łyżeczka soda oczyszczona

1 szt. skórka z pomarańczy

70 g orzechy laskowe

100 g czekolada

100 g śmietanka 30%

20 g orzechy laskowe

Przygotowanie


1

Najpierw prażymy wszystkie orzechy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy orzechy i czekamy, aż się lekko zrumienią. Przekładamy do miseczki żeby ostygły i siekamy na mniejsze kawałki.

2

Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy.

3

Do mniejszej miski wbijamy jajka, dodajemy pokrojone na kawałki banany i chwilkę blendujemy. Dodajemy śmietanę, olej i mieszamy. Gotową płynną mieszankę przekładamy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Dodajemy 70 g posiekanych orzechów oraz startą skórkę z pomarańczy i jeszcze raz mieszamy.

4

Formę do babki smarujemy dokładnie masłem i posypujemy mąką owsianą. Ciasto przekładamy do formy o średnicy 24 cm. Wyrównujemy, wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 40-45 stopni (do suchego patyczka).

5

Po ostudzeniu babki robimy polewę. Do garnka wlewamy śmietankę, gdy zacznie lekko się gotować ściągamy z kuchenki. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do połączenia składników. Masę przekładamy do miseczki i studzimy, aby nam lekko zastygła. Następnie polewamy babkę polewą i posypujemy pozostałymi orzechami.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły