Bezglutenowa babka kakaowa z bananami i orzechami laskowymi
magda
Pyszna i wilgotna bezglutenowa babka kakaowa z bananami i orzechami laskowymi. Kakao nadaje babce lekko gorzkiego posmaku, który delikatnie niweluje skórka z pomarańczy. Całość pysznego ciasta dopełnia lekko słodka, mleczna czekolada i dodatek orzechów w babce i na wierzchu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
545
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
55
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszna i wilgotna bezglutenowa babka kakaowa z bananami i orzechami laskowymi. Kakao nadaje babce lekko gorzkiego posmaku, który delikatnie niweluje skórka z pomarańczy. Całość pysznego ciasta dopełnia lekko słodka, mleczna czekolada i dodatek orzechów w babce i na wierzchu.
15
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
140 g mąka owsiana
110 g mąka ryżowa
100 g kakao decomorreno
200 g cukier puder
2 szt. jaja l
2 szt. banan
200 g śmietana 18%
120 olej rzepakowy uniwersalny
2 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 łyżecz. soda oczyszczona
1 szt. skórka z pomarańczy
70 g orzechy laskowe
100 g czekolada
100 g śmietanka 30%
20 g orzechy laskowe
Przygotowanie
Najpierw prażymy wszystkie orzechy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy orzechy i czekamy, aż się lekko zrumienią. Przekładamy do miseczki żeby ostygły i siekamy na mniejsze kawałki.
Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy.
Do mniejszej miski wbijamy jajka, dodajemy pokrojone na kawałki banany i chwilkę blendujemy. Dodajemy śmietanę, olej i mieszamy. Gotową płynną mieszankę przekładamy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Dodajemy 70 g posiekanych orzechów oraz startą skórkę z pomarańczy i jeszcze raz mieszamy.
Formę do babki smarujemy dokładnie masłem i posypujemy mąką owsianą. Ciasto przekładamy do formy o średnicy 24 cm. Wyrównujemy, wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 40-45 stopni (do suchego patyczka).
Po ostudzeniu babki robimy polewę. Do garnka wlewamy śmietankę, gdy zacznie lekko się gotować ściągamy z kuchenki. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do połączenia składników. Masę przekładamy do miseczki i studzimy, aby nam lekko zastygła. Następnie polewamy babkę polewą i posypujemy pozostałymi orzechami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
545
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
55
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Jajka