Bezglutenowa babka cytrynowo-kakaowa
stanislaw.romek13
Polecam pyszną, szybką i łatwą w przygotowaniu babkę. Babkę polecam zwłaszcza dla osób które mają mało czasu, a chcą przygotować coś słodkiego i na dodatek bardzo smacznego, aromatycznego i efektywnego. W końcu na święta każdy ma wiele na głowie i nie chce stać za długo w kuchni!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
138
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Polecam pyszną, szybką i łatwą w przygotowaniu babkę. Babkę polecam zwłaszcza dla osób które mają mało czasu, a chcą przygotować coś słodkiego i na dodatek bardzo smacznego, aromatycznego i efektywnego. W końcu na święta każdy ma wiele na głowie i nie chce stać za długo w kuchni!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
4 szt. jaja l
140 g cukier
10 g kakao decomorreno
80 g mąka gryczana biała
80 g skrobia ziemniaczana
80 g masło
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szt. skórka z cytryny
0.50 szt. sok z cytryny
Przygotowanie
Zaczynamy od roztopienia masła w garnuszku i zostawiamy do wystudzenia. Cytrynę myjemy i ścieramy z niej skórkę. Z połowy cytryny wyciskamy sok.
Teraz zabieramy się za babkę. Białka miksujemy na sztywną pianę. Cukier dodajemy w trzech partiach i dalej miksujemy, aż cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna i lśniąca. Wrzucamy po 1 żółtku i jeszcze chwilkę miksujemy.
Następnie wsypujemy mąkę, skrobię i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.
Następnie wlewamy masło, sok z cytryny wraz ze skórką i mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej wsypujemy kakao i mieszamy.
Formę do babki smarujemy dokładnie masłem i posypujemy mąką gryczaną. Ciasto jasne wylewamy do formy, wyrównujemy i wylewamy na nie ciemne ciasto.
Babkę wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy ok. 40-45 stopni (do suchego patyczka).
Wartości odżywcze na porcję
Energia
138
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Jajka