Bezglutenowa babka cytrynowo-kakaowa
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
stanislaw.romek13
![Bezglutenowa babka cytrynowo-kakaowa](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973472959.jpeg&w=3840&q=75)
Polecam pyszną, szybką i łatwą w przygotowaniu babkę. Babkę polecam zwłaszcza dla osób które mają mało czasu, a chcą przygotować coś słodkiego i na dodatek bardzo smacznego, aromatycznego i efektywnego. W końcu na święta każdy ma wiele na głowie i nie chce stać za długo w kuchni!
0
0 / 0
Polecam pyszną, szybką i łatwą w przygotowaniu babkę. Babkę polecam zwłaszcza dla osób które mają mało czasu, a chcą przygotować coś słodkiego i na dodatek bardzo smacznego, aromatycznego i efektywnego. W końcu na święta każdy ma wiele na głowie i nie chce stać za długo w kuchni!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
4 szt. jaja l
140 g cukier
10 g kakao decomorreno
80 g mąka gryczana biała
80 g skrobia ziemniaczana
80 g masło
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szt. skórka z cytryny
0.50 szt. sok z cytryny
Przygotowanie
Zaczynamy od roztopienia masła w garnuszku i zostawiamy do wystudzenia. Cytrynę myjemy i ścieramy z niej skórkę. Z połowy cytryny wyciskamy sok.
Teraz zabieramy się za babkę. Białka miksujemy na sztywną pianę. Cukier dodajemy w trzech partiach i dalej miksujemy, aż cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna i lśniąca. Wrzucamy po 1 żółtku i jeszcze chwilkę miksujemy.
Następnie wsypujemy mąkę, skrobię i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.
Następnie wlewamy masło, sok z cytryny wraz ze skórką i mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej wsypujemy kakao i mieszamy.
Formę do babki smarujemy dokładnie masłem i posypujemy mąką gryczaną. Ciasto jasne wylewamy do formy, wyrównujemy i wylewamy na nie ciemne ciasto.
Babkę wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy ok. 40-45 stopni (do suchego patyczka).
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Jajka