Bezglutenowa babka cytrynowo-kakaowa

stanislaw.romek13
Bezglutenowa babka cytrynowo-kakaowa

0

0 / 0

Polecam pyszną, szybką i łatwą w przygotowaniu babkę. Babkę polecam zwłaszcza dla osób które mają mało czasu, a chcą przygotować coś słodkiego i na dodatek bardzo smacznego, aromatycznego i efektywnego. W końcu na święta każdy ma wiele na głowie i nie chce stać za długo w kuchni!

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

4 szt. jaja l

140 g cukier

10 g kakao decomorreno

80 g mąka gryczana biała

80 g skrobia ziemniaczana

80 g masło

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 szt. skórka z cytryny

0.50 szt. sok z cytryny

Przygotowanie


1

Zaczynamy od roztopienia masła w garnuszku i zostawiamy do wystudzenia. Cytrynę myjemy i ścieramy z niej skórkę. Z połowy cytryny wyciskamy sok.

2

Teraz zabieramy się za babkę. Białka miksujemy na sztywną pianę. Cukier dodajemy w trzech partiach i dalej miksujemy, aż cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna i lśniąca. Wrzucamy po 1 żółtku i jeszcze chwilkę miksujemy.

3

Następnie wsypujemy mąkę, skrobię i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.

4

Następnie wlewamy masło, sok z cytryny wraz ze skórką i mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej wsypujemy kakao i mieszamy.

5

Formę do babki smarujemy dokładnie masłem i posypujemy mąką gryczaną. Ciasto jasne wylewamy do formy, wyrównujemy i wylewamy na nie ciemne ciasto.

6

Babkę wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy ok. 40-45 stopni (do suchego patyczka).

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły