Beza z rabarbarem
EkspertOdKuchni
Beza z rabarbarem idealny wybór na letni deser. Jest orzeźwiająca, lekka i wyjątkowo smaczna. Świetnie sprawdzi się na specjalne okazje i z pewnością zasmakuje każdemu, kto ceni sobie słodko-kwaśne połączenia kulinarne.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
90
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
22
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Beza z rabarbarem idealny wybór na letni deser. Jest orzeźwiająca, lekka i wyjątkowo smaczna. Świetnie sprawdzi się na specjalne okazje i z pewnością zasmakuje każdemu, kto ceni sobie słodko-kwaśne połączenia kulinarne.
8
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
500 g rabarbar
4 szt. białka
150 g cukier
1 szczyp. sól
1 łyżecz. skrobia ziemniacza
1 łyżecz. sok z cytryny
1 szt. bita śmietana do dekoracji
1 opak. borówki
Przygotowanie
W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując, dodajemy stopniowo po łyżce cukru, aż do uzyskania sztywnej piany. Pod koniec ubijania dodajemy sok z cytryny. Na sam koniec wsypujemy skrobię ziemniaczaną.
Rozgrzewamy piekarnik na 120°C. Ubite białka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Bezę pieczemy przez ok. godzinę. Powinna być sucha, a w środku piankowa. Po wypieczeniu wyłączamy piekarnik, otwieramy go i zostawiamy bezę w środku do ostudzenia.
Rabarbar kroimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości z dodatkiem 2 łyżek cukru.
Ugotowany rabarbar przekładamy do blendera i miksujemy na gładki sos.
Ostudzoną bezę smarujemy sosem rabarbarowym i dekorujemy bitą śmietaną i borówkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
90
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
22
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.