Beza z rabarbarem

EkspertOdKuchni
Beza z rabarbarem

0

0 / 0

Beza z rabarbarem idealny wybór na letni deser. Jest orzeźwiająca, lekka i wyjątkowo smaczna. Świetnie sprawdzi się na specjalne okazje i z pewnością zasmakuje każdemu, kto ceni sobie słodko-kwaśne połączenia kulinarne.

8

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

500 g rabarbar

4 szt. białka

150 g cukier

1 szczyp. sól

1 łyżecz. skrobia ziemniacza

1 łyżecz. sok z cytryny

1 szt. bita śmietana do dekoracji

1 opak. borówki

Przygotowanie


1

W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując, dodajemy stopniowo po łyżce cukru, aż do uzyskania sztywnej piany. Pod koniec ubijania dodajemy sok z cytryny. Na sam koniec wsypujemy skrobię ziemniaczaną.

2

Rozgrzewamy piekarnik na 120°C. Ubite białka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

3

Bezę pieczemy przez ok. godzinę. Powinna być sucha, a w środku piankowa. Po wypieczeniu wyłączamy piekarnik, otwieramy go i zostawiamy bezę w środku do ostudzenia.

4

Rabarbar kroimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości z dodatkiem 2 łyżek cukru.

5

Ugotowany rabarbar przekładamy do blendera i miksujemy na gładki sos.

6

Ostudzoną bezę smarujemy sosem rabarbarowym i dekorujemy bitą śmietaną i borówkami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

90

kcal

Białka

b/d

0

Węglowodany

22

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły