Beza z kremem pistacjowym

EkspertOdKuchni
Beza z kremem pistacjowym

0

0 / 0

Słodka, delikatna i zachwycająca – beza z kremem pistacjowym to deser, który podbije serca wszystkich miłośników słodyczy! Nie tylko jest pyszna, ale również stanowi elegancką dekorację stołu. Chrupiąca z zewnątrz, miękka i piankowa w środku beza doskonale komponuje się z aksamitnym kremem pistacjowym, który dodaje jej wyjątkowego, lekko orzechowego smaku. To idealny deser na specjalne okazje – urodziny, święta czy rodzinne spotkania przy kawie.

11

Składniki

180 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

6 szt. białka

300 g cukier

1 łyżecz. mąka ziemnaczana

1 łyżecz. ocet winny

250 g mascarpone

200 ml śmietana kremówka 36%

4 łyżka pasta pistacjowa

3 łyżka cukier puder

100 g biała czekolada

1 łyżka masło

100 g pistacje obrane

Przygotowanie


1

Rozgrzej piekarnik do 150°C (góra-dół).

2

W dużej misce ubij białka jaj na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, łyżka po łyżce, aż piana będzie lśniąca.

3

Dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Delikatnie wymieszaj.

4

Przygotuj dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Podziel pianę na pół i wyłóż na blachy, formując jednakowej średnicy okręgi ok. 25 cm.

5

Wstaw do piekarnika i po 5 minutach obniż temperaturę do 110°C. Piecz bezy przez 2 godziny.

6

Po upieczeniu wyłącz piekarnik i zostaw bezy w zamkniętym piekarniku do wystygnięcia.

7

Ubij śmietanę kremówkę na sztywno.

8

W osobnej misce wymieszaj mascarpone z pastą pistacjową i cukrem pudrem.

9

Delikatnie połącz ubitą śmietanę z masą pistacjową. Wstaw krem do lodówki.

10

Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj masło i 2 łyżki pasty pistacjowej. Wymieszaj, aż uzyskasz gładką konsystencję. Odstaw do lekkiego przestudzenia.

11

Na ostygniętą bezę nałóż równomiernie krem mascarpone pistacjowy i przykryj drugą częścią bezy.

12

Polej wierzch bezy polewą pistacjową, rozprowadzając ją równomiernie.

13

Posyp całość posiekanymi pistacjami.

14

Wstaw deser do lodówki na około 1 godzinę przed podaniem, aby smaki się przegryzły.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły