Beza z kremem pistacjowym

EkspertOdKuchni

Słodka, delikatna i zachwycająca – beza z kremem pistacjowym to deser, który podbije serca wszystkich miłośników słodyczy! Nie tylko jest pyszna, ale również stanowi elegancką dekorację stołu. Chrupiąca z zewnątrz, miękka i piankowa w środku beza doskonale komponuje się z aksamitnym kremem pistacjowym, który dodaje jej wyjątkowego, lekko orzechowego smaku. To idealny deser na specjalne okazje – urodziny, święta czy rodzinne spotkania przy kawie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Słodka, delikatna i zachwycająca – beza z kremem pistacjowym to deser, który podbije serca wszystkich miłośników słodyczy! Nie tylko jest pyszna, ale również stanowi elegancką dekorację stołu. Chrupiąca z zewnątrz, miękka i piankowa w środku beza doskonale komponuje się z aksamitnym kremem pistacjowym, który dodaje jej wyjątkowego, lekko orzechowego smaku. To idealny deser na specjalne okazje – urodziny, święta czy rodzinne spotkania przy kawie.
11
Składniki
180 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
6 szt. białka
300 g cukier
1 łyżecz. mąka ziemnaczana
1 łyżecz. ocet winny
250 g mascarpone
200 ml śmietana kremówka 36%
4 łyżka pasta pistacjowa
3 łyżka cukier puder
100 g biała czekolada
1 łyżka masło
100 g pistacje obrane
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 150°C (góra-dół).
W dużej misce ubij białka jaj na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, łyżka po łyżce, aż piana będzie lśniąca.
Dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Delikatnie wymieszaj.
Przygotuj dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Podziel pianę na pół i wyłóż na blachy, formując jednakowej średnicy okręgi ok. 25 cm.
Wstaw do piekarnika i po 5 minutach obniż temperaturę do 110°C. Piecz bezy przez 2 godziny.
Po upieczeniu wyłącz piekarnik i zostaw bezy w zamkniętym piekarniku do wystygnięcia.
Ubij śmietanę kremówkę na sztywno.
W osobnej misce wymieszaj mascarpone z pastą pistacjową i cukrem pudrem.
Delikatnie połącz ubitą śmietanę z masą pistacjową. Wstaw krem do lodówki.
Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj masło i 2 łyżki pasty pistacjowej. Wymieszaj, aż uzyskasz gładką konsystencję. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
Na ostygniętą bezę nałóż równomiernie krem mascarpone pistacjowy i przykryj drugą częścią bezy.
Polej wierzch bezy polewą pistacjową, rozprowadzając ją równomiernie.
Posyp całość posiekanymi pistacjami.
Wstaw deser do lodówki na około 1 godzinę przed podaniem, aby smaki się przegryzły.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.