Barszczyk wigilijny
m7
Król wigiljnego stołu - barszczyk! Znany i lubiany przepis na świąteczne danie, który przygotujesz w niecałą godzinę. Niezbędne będą Ci następujące składniki: burak, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, przyprawa typu vegeta, koncentrat barszczu czerwonego oraz suszone gryby.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
804
kcal
Białka
47
gram
Węglowodany
122
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Król wigiljnego stołu - barszczyk! Znany i lubiany przepis na świąteczne danie, który przygotujesz w niecałą godzinę. Niezbędne będą Ci następujące składniki: burak, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, przyprawa typu vegeta, koncentrat barszczu czerwonego oraz suszone gryby.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg burak
1 szczyp. pieprz
1 łyżecz. ziele angielskie
4 szt. liść laurowy
2 łyżka przyprawa typu vegeta
0.50 l koncentrat barszczu czerwonego krakus
0.50 l grzyby suszone
Przygotowanie
Buraczki obrać i pokroić w plasterki. Zalać wodą w dużym garnku i zagotować, nie więcej niż 2 minuty.
Dodać koncentrat barszczu, wszystkie przyprawy i przełożyć na najmniejszy palnik.
Dodać wywar z grzybków-zostaje po grzybach moczonych na uszka. Doprawić do smaku. Można pić sam, albo smakować z uszkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
804
kcal
Białka
47
gram
Węglowodany
122
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.