Barszcz wigilijny z uszkami
tyna
Pachnący i klarowny barszcz wigilijny to podstawa Świąt Bożego Narodzenia. Obowiązkowo podawaj z uszkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
353
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
66
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
2 / 1
Pachnący i klarowny barszcz wigilijny to podstawa Świąt Bożego Narodzenia. Obowiązkowo podawaj z uszkami.
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 kg burak
1 szczyp. sól, pieprz
2 szt. marchew
1 szt. korzeń pietruszki
1 szt. cebula
5 szt. ząbek czosnku
3 szt. liść laurowy
5 szt. ziele angielskie
0.50 szkl. grzyby suszone
0.50 szt. seler
0.50 szt. por
1 opak. koncentrat barszczu czerwonego krakus
Przygotowanie
Kilogram buraków ugotować w łupinach w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Ugotowane i ostudzone buraki obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej.
Przygotować wywar warzywny: do 3 litrów wody włożyć 2 duże marchewki, pietruszkę, kawałek selera, kawałek pora, liść laurowy, ziele angielskie i grzyby, które wcześniej moczyły się około 3 godzin. Do wywaru dodać przesmażoną cebulkę.
Jak wywar warzywny będzie gotowy to dodać starte buraki i gotować aż oddadzą kolor. Doprawić je solą, pieprzem, czosnkiem i octem winnym. Można doprawić koncentratem barszczu.
Doprawioną zupę przecedzić. Zostawić sam klarowny barszcz, który podawać z uszkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
353
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
66
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.