Barszcz wigilijny z uszkami

tyna
Barszcz wigilijny z uszkami

1

2 / 1

Pachnący i klarowny barszcz wigilijny to podstawa Świąt Bożego Narodzenia. Obowiązkowo podawaj z uszkami.

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

1 kg burak

1 szcz. sól, pieprz

2 szt. marchew

1 szt. korzeń pietruszki

1 szt. cebula

5 szt. ząbek czosnku

3 szt. liść laurowy

5 szt. ziele angielskie

0.50 szkl. grzyby suszone

0.50 szt. seler

0.50 szt. por

1 opak. koncentrat barszczu czerwonego krakus

Przygotowanie


1

Kilogram buraków ugotować w łupinach w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Ugotowane i ostudzone buraki obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej.

2

Przygotować wywar warzywny: do 3 litrów wody włożyć 2 duże marchewki, pietruszkę, kawałek selera, kawałek pora, liść laurowy, ziele angielskie i grzyby, które wcześniej moczyły się około 3 godzin. Do wywaru dodać przesmażoną cebulkę.

3

Jak wywar warzywny będzie gotowy to dodać starte buraki i gotować aż oddadzą kolor. Doprawić je solą, pieprzem, czosnkiem i octem winnym. Można doprawić koncentratem barszczu.

4

Doprawioną zupę przecedzić. Zostawić sam klarowny barszcz, który podawać z uszkami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły