1

Składniki

1 Kilogram
burak
1 Szczypta
sól, pieprz
2 Sztuki
marchew
1 Sztuka
korzeń pietruszki
1 Sztuka
cebula
5 Sztuk
ząbek czosnku
3 Sztuki
liść laurowy
5 Sztuk
ziele angielskie
0.5 Szklanki
grzyby suszone
0.5 Sztuki
seler
0.5 Sztuki
por
1 Opakowanie
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Kilogram buraków gotuję w łupinach w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Ugotowane ostudzone buraki obieram i trę na tarce jarzynowej.
  2. Przygotowuję wywar warzywny: do 3 litrów wody wkładam 2 duże marchewki, pietruszkę, kawałek selera, kawałek pora, liść laurowy, ziele angielskie i grzyby, które wcześniej moczyły się około 3 godzin. Do wywaru dodaję przesmażoną cebulkę.
  3. Jak wywar warzywny będzie gotowy to dodaję starte buraki i gotuję aż oddadzą kolor. Doprawiam je solą, pieprzem, czosnkiem i octem winnym. Można doprawić koncentratem barszczu.
  4. Doprawioną zupę przecedzam, zostawiam sam klarowny barszcz, który podaję z uszkami.

Opis

Mój sposób na wigilijny barszczyk. Pachnący i klarowny. Nie ma lepszego!

Podobne przepisy

Szybka zupa pieczarkowa

Przepis
Łatwy Do 40 min
Szybka zupa pieczarkowa

Bigos mojej babci.

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Bigos mojej babci.

Indycze golonki duszone z cebulą

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Indycze golonki duszone z cebulą

Placki ziemniaczane z gulaszem i śmietaną

Przepis
Łatwy Do 15 min
Placki ziemniaczane z gulaszem i śmietaną

Bigos myśliwski

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Bigos myśliwski

Bigos z kiszonej kapusty

Przepis
Średni Do 3 godz
Bigos z kiszonej kapusty

Rosół z cielęciną

Przepis
Średni Do 3 godz
Rosół z cielęciną

Bigos z grzybami

Przepis
Średni Do 15 min
Bigos z grzybami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!