Baranek drożdżowy

rozalia60
Baranek drożdżowy

0

0 / 0

9

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

120 g mąka pszenna tortowa lubella

50 g skrobia ziemniaczana

120 g cukier

2 łyżka cukier puder

2 szt. jaja l

120 g masło

0.50 szkl. śmietana 12%

1 szkl. cytryna

1 łyżecz. proszek do pieczenia

Przygotowanie


1

Mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, skrobię i proszek do pieczenia.

2

W garnku roztapiamy masło. Po ostudzeniu przelewamy do miski, gdzie dodajemy śmietanę, jajka, cukier i 2 łyżki soku z cytryny. Całość mieszamy.

3

Formę do ciasta smarujemy masłem i posypujemy odrobiną mąki. Następnie wlewamy do środka ciasto.

4

Baranka pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160/170 stopni Celsjusza.

5

Po wyciągnięciu odstawiamy do wystudzenia i wyciągamy z formy. Podajemy posypanego obficie cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

2417

kcal

Białka

31

gram

Węglowodany

331

gram

Tłuszcze

125

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły