Baranek drożdżowy
rozalia60
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2417
kcal
Białka
31
gram
Węglowodany
331
gram
Tłuszcze
125
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
9
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
120 g mąka pszenna tortowa lubella
50 g skrobia ziemniaczana
120 g cukier
2 łyżka cukier puder
2 szt. jaja l
120 g masło
0.50 szkl. śmietana 12%
1 szkl. cytryna
1 łyżecz. proszek do pieczenia
Przygotowanie
Mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, skrobię i proszek do pieczenia.
W garnku roztapiamy masło. Po ostudzeniu przelewamy do miski, gdzie dodajemy śmietanę, jajka, cukier i 2 łyżki soku z cytryny. Całość mieszamy.
Formę do ciasta smarujemy masłem i posypujemy odrobiną mąki. Następnie wlewamy do środka ciasto.
Baranka pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160/170 stopni Celsjusza.
Po wyciągnięciu odstawiamy do wystudzenia i wyciągamy z formy. Podajemy posypanego obficie cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2417
kcal
Białka
31
gram
Węglowodany
331
gram
Tłuszcze
125
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.