Babka ziemniaczana
kontakt_1
Tradycyjna babka ziemniaczana z tartych ziemniaków i kiełbasy. Pomysł na tani, szybki, syty i smaczny obiad. Jeśli uwielbiacie polską kuchnię, to koniecznie musicie wypróbować tego przepisu!
0
0 / 0
Tradycyjna babka ziemniaczana z tartych ziemniaków i kiełbasy. Pomysł na tani, szybki, syty i smaczny obiad. Jeśli uwielbiacie polską kuchnię, to koniecznie musicie wypróbować tego przepisu!
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 kg ziemniaki
2 szt. jajko
1 pęcz. szczypiorek
1 łyżeczka sól
0.50 łyżeczka pieprz
1 łyżeczka majeranek
300 g kiełbasa wiejska
100 g smalec
Przygotowanie
Ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach. Do ziemniaków dodajemy 2 jajka, mąkę, przyprawy i drobno pokrojony szczypiorek.
Na patelni rozgrzewamy smalec i smażymy na nim kiełbasę pokrojoną w kostkę.
Usmażoną kiełbasę dodajemy do ziemniaków i mieszamy wszystko razem.
Masę przelewamy do formy i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku na dolnym poziomie przez czas około 2 godzin.
Upieczona babkę ziemniaczaną podajemy z kleksem z kwaśnej śmietany i ozdabiamy świeżym szczypiorem.