Babka ziemniaczana
kontakt_1
Tradycyjna babka ziemniaczana z tartych ziemniaków i kiełbasy. Pomysł na tani, szybki, syty i smaczny obiad. Jeśli uwielbiacie polską kuchnię, to koniecznie musicie wypróbować tego przepisu!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
851
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
80
gram
Tłuszcze
42
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tradycyjna babka ziemniaczana z tartych ziemniaków i kiełbasy. Pomysł na tani, szybki, syty i smaczny obiad. Jeśli uwielbiacie polską kuchnię, to koniecznie musicie wypróbować tego przepisu!
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 kg ziemniaki
2 szt. jajko
1 pęcz. szczypiorek
1 łyżecz. sól
0.50 łyżecz. pieprz
1 łyżecz. majeranek
300 g kiełbasa wiejska
100 g smalec
Przygotowanie
Ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach. Do ziemniaków dodajemy 2 jajka, mąkę, przyprawy i drobno pokrojony szczypiorek.
Na patelni rozgrzewamy smalec i smażymy na nim kiełbasę pokrojoną w kostkę.
Usmażoną kiełbasę dodajemy do ziemniaków i mieszamy wszystko razem.
Masę przelewamy do formy i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku na dolnym poziomie przez czas około 2 godzin.
Upieczona babkę ziemniaczaną podajemy z kleksem z kwaśnej śmietany i ozdabiamy świeżym szczypiorem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
851
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
80
gram
Tłuszcze
42
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.