Babka ziemniaczana

kontakt_1
Babka ziemniaczana

0

0 / 0

Tradycyjna babka ziemniaczana z tartych ziemniaków i kiełbasy. Pomysł na tani, szybki, syty i smaczny obiad. Jeśli uwielbiacie polską kuchnię, to koniecznie musicie wypróbować tego przepisu!

8

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 kg ziemniaki

2 szt. jajko

1 pęcz. szczypiorek

1 łyżecz. sól

0.50 łyżecz. pieprz

1 łyżecz. majeranek

300 g kiełbasa wiejska

100 g smalec

Przygotowanie


1

Ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach. Do ziemniaków dodajemy 2 jajka, mąkę, przyprawy i drobno pokrojony szczypiorek.

2

Na patelni rozgrzewamy smalec i smażymy na nim kiełbasę pokrojoną w kostkę.

3

Usmażoną kiełbasę dodajemy do ziemniaków i mieszamy wszystko razem.

4

Masę przelewamy do formy i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku na dolnym poziomie przez czas około 2 godzin.

5

Upieczona babkę ziemniaczaną podajemy z kleksem z kwaśnej śmietany i ozdabiamy świeżym szczypiorem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

851

kcal

Białka

23

gram

Węglowodany

80

gram

Tłuszcze

42

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły