Babka ziemniaczana
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
kontakt_1
![Babka ziemniaczana](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977083001.jpeg&w=3840&q=75)
Tradycyjna babka ziemniaczana z tartych ziemniaków i kiełbasy. Pomysł na tani, szybki, syty i smaczny obiad. Jeśli uwielbiacie polską kuchnię, to koniecznie musicie wypróbować tego przepisu!
0
0 / 0
Tradycyjna babka ziemniaczana z tartych ziemniaków i kiełbasy. Pomysł na tani, szybki, syty i smaczny obiad. Jeśli uwielbiacie polską kuchnię, to koniecznie musicie wypróbować tego przepisu!
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 kg ziemniaki
2 szt. jajko
1 pęcz. szczypiorek
1 łyżecz. sól
0.50 łyżecz. pieprz
1 łyżecz. majeranek
300 g kiełbasa wiejska
100 g smalec
Przygotowanie
Ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach. Do ziemniaków dodajemy 2 jajka, mąkę, przyprawy i drobno pokrojony szczypiorek.
Na patelni rozgrzewamy smalec i smażymy na nim kiełbasę pokrojoną w kostkę.
Usmażoną kiełbasę dodajemy do ziemniaków i mieszamy wszystko razem.
Masę przelewamy do formy i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku na dolnym poziomie przez czas około 2 godzin.
Upieczona babkę ziemniaczaną podajemy z kleksem z kwaśnej śmietany i ozdabiamy świeżym szczypiorem.