Babka z matchą

Lubella
Babka z matchą

Średnia 5 / 1

Oceń!

Babka z matchą to pyszne połączenie tradycyjnej receptury z delikatnym smakiem zielonej herbaty. To ciasto, które nie tylko zachwyca smakiem, ale i zielonym kolorem. Świetnie sprawdzi się na specjalne okazje, Wielkanoc lub po prostu jako smaczna przekąska do kawy i herbaty. Życzymy smacznego!

8

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

4 szt. jaja

1 szkl. cukier

1 szkl. mąka pszenna lubella

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 łyżecz. ekstrakt waniliowy

1 łyżka matcha

1 szkl. olej roślinny

1 szkl. mleko

Przygotowanie


Rozgrzej piekarnik do 180°C. Natłuść i oprósz mąką formę do babki.

W misie miksera ubij jajka z cukrem na jasną, puszystą masę.

Dodaj ekstrakt z wanilii i stopniowo dodawaj olej, cały czas mieszając.

W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i matchę.

Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrej, naprzemiennie z mlekiem. Mieszaj delikatnie, aż składniki się połączą.

Wlej ciasto do przygotowanej formy do babki.

Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 45-50 minut lub do momentu, gdy wbity w środek patyczek wyjdzie suchy.

Po upieczeniu wyjmij babkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed wyjęciem z formy.

Przed podaniem możesz posypać babkę cukrem pudrem lub polać lukrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

415

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

35

gram

Tłuszcze

28

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły