Babka z matchą
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1709025555625.png&w=3840&q=75)
Lubella
![Babka z matchą](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1709219225399.jpg&w=3840&q=75)
Babka z matchą to pyszne połączenie tradycyjnej receptury z delikatnym smakiem zielonej herbaty. To ciasto, które nie tylko zachwyca smakiem, ale i zielonym kolorem. Świetnie sprawdzi się na specjalne okazje, Wielkanoc lub po prostu jako smaczna przekąska do kawy i herbaty. Życzymy smacznego!
0
5 / 1
Babka z matchą to pyszne połączenie tradycyjnej receptury z delikatnym smakiem zielonej herbaty. To ciasto, które nie tylko zachwyca smakiem, ale i zielonym kolorem. Świetnie sprawdzi się na specjalne okazje, Wielkanoc lub po prostu jako smaczna przekąska do kawy i herbaty. Życzymy smacznego!
8
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
4 szt. jaja
1 szkl. cukier
1 szkl. mąka pszenna lubella
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
1 łyżka matcha
1 szkl. olej roślinny
1 szkl. mleko
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Natłuść i oprósz mąką formę do babki.
W misie miksera ubij jajka z cukrem na jasną, puszystą masę.
Dodaj ekstrakt z wanilii i stopniowo dodawaj olej, cały czas mieszając.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i matchę.
Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrej, naprzemiennie z mlekiem. Mieszaj delikatnie, aż składniki się połączą.
Wlej ciasto do przygotowanej formy do babki.
Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 45-50 minut lub do momentu, gdy wbity w środek patyczek wyjdzie suchy.
Po upieczeniu wyjmij babkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed wyjęciem z formy.
Przed podaniem możesz posypać babkę cukrem pudrem lub polać lukrem.