Babka z majonezem
smacznyzeszyt
Lekka, delikatna i zaskakująca babka z dodatkiem majonezu. Wszyscy się dziwią temu dodatkowi, ale warto wypróbować bo jest pyszna.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
314
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Lekka, delikatna i zaskakująca babka z dodatkiem majonezu. Wszyscy się dziwią temu dodatkowi, ale warto wypróbować bo jest pyszna.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
4 szt. jaja l
0.60 szkl. cukier
0.50 szkl. mąka lubella puszysta
0.50 szkl. mąka ziemniaczana
4 łyżka majonez krakus
1 szt. cytryna
1 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 szkl. cukier puder
3 łyżecz. sok z cytryny
Przygotowanie
Jajka ubić z cukrem (kilka minut, aż powstanie biała, puszysta masa). Do masy dodać majonez, sok i skórkę z cytryny. Delikatnie wymieszać łopatką. Do miski przesiać obie mąki i proszek do pieczenia. Powoli dodawać do masy jajecznej, delikatnie łącząc składniki łopatką.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piec około 50 minut. Odstawić do ostudzenia.
Cukier wymieszać z sokiem z cytryny, odstawić na kilka minut i potem polać babkę cukrem i dowolnie ozdobić.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
314
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.