Babka z majonezem

smacznyzeszyt
Babka z majonezem

0

0 / 0

Lekka, delikatna i zaskakująca babka z dodatkiem majonezu. Wszyscy się dziwią temu dodatkowi, ale warto wypróbować bo jest pyszna.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

4 szt. jaja l

0.60 szkl. cukier

0.50 szkl. mąka lubella puszysta

0.50 szkl. mąka ziemniaczana

4 łyżka majonez krakus

1 szt. cytryna

1 łyżecz. proszek do pieczenia

0.50 szkl. cukier puder

3 łyżecz. sok z cytryny

Przygotowanie


1

Jajka ubić z cukrem (kilka minut, aż powstanie biała, puszysta masa). Do masy dodać majonez, sok i skórkę z cytryny. Delikatnie wymieszać łopatką. Do miski przesiać obie mąki i proszek do pieczenia. Powoli dodawać do masy jajecznej, delikatnie łącząc składniki łopatką.

2

Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piec około 50 minut. Odstawić do ostudzenia.

3

Cukier wymieszać z sokiem z cytryny, odstawić na kilka minut i potem polać babkę cukrem i dowolnie ozdobić.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

314

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

45

gram

Tłuszcze

12

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły