Babka z kakao i jabłkiem

Kakao DecoMorreno
Babka z kakao i jabłkiem

Średnia 3 / 10

Oceń!

Babka z kakao i jabłkiem to prosty, wilgotny wypiek o czekoladowym smaku i delikatnej strukturze dzięki startym jabłkom. Dobrze sprawdza się jako szybkie ciasto do kawy albo jako domowy deser przygotowywany bez skomplikowanych składników. Jest miękka, długo zachowuje świeżość i ma lekko owocową nutę, która przełamuje smak kakao.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

2 szt. jabłka

3 szt. jaja

150 g cukier

100 ml olej

150 g mąka pszenna lubella

40 g kakao decomorreno

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szczyp. sól

Przygotowanie


Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Jeśli puszczą dużo soku — lekko odciśnij, ale nie za mocno.

Odstaw na chwilę.


W misce ubij jajka z cukrem na jasną, puszystą masę (ok. 3–4 minuty).

Dodaj olej i krótko zmiksuj.

Przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól — wsyp do masy i wymieszaj szpatułką.

Dodaj starte jabłka i delikatnie połącz z ciastem.

Przelej masę do formy.


Piecz w 175°C (góra–dół) przez 40–45 minut.

Pod koniec sprawdź suchym patyczkiem (może być lekko wilgotny od jabłek, ale nie oblepiony ciastem).

Po upieczeniu ostudź w formie 10 minut, następnie wyjmij na kratkę.

Czasy, temperatura, ustawienia


Temperatura pieczenia170°C (góra-dół)
Czas pieczenia40minut

Wartości odżywcze na porcję


Energia

165

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

23

gram

Tłuszcze

7

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły