Wytrawna babka z cukinii

Lubella
Wytrawna babka z cukinii

1

0 / 0

Wytrawna babka z cukinii i oliwkami to lekka, puszysta i aromatyczna propozycja na słoną przekąskę. Doskonała na kolację, drugie śniadanie do pracy lub jako oryginalny dodatek do sałatek i dań głównych. Świetnie wpisuje się także w klimat świątecznego stołu – szczególnie na Wielkanoc, gdzie stanowi pyszną alternatywę dla pasztetów i tradycyjnych wypieków. Cukinia sprawia, że ciasto jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Smacznego!

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

500 g cukinia

3 szt. jaja

1 szkl. mąka pszenna

0.50 szkl. olej roślinny

1 łyżecz. proszek do pieczenia

100 g ser żółty starty

1 szt. cebula

2 szt. ząbki czosnku

50 g oliwki zielone

1 pęcz. świeża pietruszka

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Cukinię umyj, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, lekko posól i odstaw na 10 minut. Następnie odciśnij nadmiar wody.

2

Cebulę i czosnek drobno posiekaj, podsmaż na odrobinie oleju do zeszklenia.

3

W misce wymieszaj jajka z olejem, przyprawami i posiekaną natką.

4

Dodaj starty ser, podsmażoną cebulę z czosnkiem, pokrojone oliwki oraz odciśniętą cukinię.

5

Wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszaj tylko do połączenia składników.

6

Przełóż masę do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą.

7

Piecz w 180°C przez 45–50 minut, aż babka będzie złocista i sprężysta.

8

Ostudź lekko, wyjmij z formy i podawaj – świetna zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

603

kcal

Białka

15

gram

Węglowodany

78

gram

Tłuszcze

25

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły