Wytrawna babka z cukinii

Lubella

Wytrawna babka z cukinii i oliwkami to lekka, puszysta i aromatyczna propozycja na słoną przekąskę. Doskonała na kolację, drugie śniadanie do pracy lub jako oryginalny dodatek do sałatek i dań głównych. Świetnie wpisuje się także w klimat świątecznego stołu – szczególnie na Wielkanoc, gdzie stanowi pyszną alternatywę dla pasztetów i tradycyjnych wypieków. Cukinia sprawia, że ciasto jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
603
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
78
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Wytrawna babka z cukinii i oliwkami to lekka, puszysta i aromatyczna propozycja na słoną przekąskę. Doskonała na kolację, drugie śniadanie do pracy lub jako oryginalny dodatek do sałatek i dań głównych. Świetnie wpisuje się także w klimat świątecznego stołu – szczególnie na Wielkanoc, gdzie stanowi pyszną alternatywę dla pasztetów i tradycyjnych wypieków. Cukinia sprawia, że ciasto jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Smacznego!
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
500 g cukinia
3 szt. jaja
1 szkl. mąka pszenna
0.50 szkl. olej roślinny
1 łyżecz. proszek do pieczenia
100 g ser żółty starty
1 szt. cebula
2 szt. ząbki czosnku
50 g oliwki zielone
1 pęcz. świeża pietruszka
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Cukinię umyj, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, lekko posól i odstaw na 10 minut. Następnie odciśnij nadmiar wody.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj, podsmaż na odrobinie oleju do zeszklenia.
W misce wymieszaj jajka z olejem, przyprawami i posiekaną natką.
Dodaj starty ser, podsmażoną cebulę z czosnkiem, pokrojone oliwki oraz odciśniętą cukinię.
Wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszaj tylko do połączenia składników.
Przełóż masę do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą.
Piecz w 180°C przez 45–50 minut, aż babka będzie złocista i sprężysta.
Ostudź lekko, wyjmij z formy i podawaj – świetna zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
603
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
78
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.