Babka wielkanocna z polewą

m8
Babka wielkanocna z polewą

0

0 / 0

Prosty przepis na szybką, wilgotną babkę intensywnie kakaową z polewą. Przepis będzie idealny zarówno na Babkę Wielkanocną, ale również jako standardowa babka na niedzielne popołudnie do kawy.

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

300 g mąka lubella puszysta tortowa

70 g kakao decomorreno

250 g masło

300 g cukier

4 szt. jaja kurze całe

300 maślanka

1 łyżecz. soda oczyszczona

1 szczyp. sól

150 g czekolada gorzka

1 łyżka kakao decomorreno

3 łyżka masło

4 łyżka cukier puder

2 łyżka mleko

Przygotowanie


1

Formę na babkę wysmaruj masłem, oprósz mąką brzegi, nadmiar wysyp. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki. W misce wymieszaj mąkę, kakao oraz sodę i sól.

2

Miękkie masło utrzyj na puszystą masę wraz z cukrem. Dodaj następnie jajka i ubij. Powoli miksując dosypuj na przemian suche składniki i maślankę. Na koniec dodaj kawałki czekolady.

3

Przełóż ciasto do formy i piecz w 200 stopniach przez około 45 minut, aż wykałaczka wbita w ciasto wyjdzie sucha. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia i wyjmij z formy.

4

Jako polewy możesz użyć jednej tabliczki domowej czekolady wykonanej z naszego przepisu- Domowa czekolada mleczna z pistacjami, bądź przygotować klasyczną polewę kakaową.

5

Aby przygotować polewę należy rozpuścić masło i dodać do niego kakao, cukier puder i mleko.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1525

kcal

Białka

25

gram

Węglowodany

169

gram

Tłuszcze

81

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły