Babka wielkanocna z polewą
m8
Prosty przepis na szybką, wilgotną babkę intensywnie kakaową z polewą. Przepis będzie idealny zarówno na Babkę Wielkanocną, ale również jako standardowa babka na niedzielne popołudnie do kawy.
0
0 / 0
Prosty przepis na szybką, wilgotną babkę intensywnie kakaową z polewą. Przepis będzie idealny zarówno na Babkę Wielkanocną, ale również jako standardowa babka na niedzielne popołudnie do kawy.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
300 g mąka lubella puszysta tortowa
70 g kakao decomorreno
250 g masło
300 g cukier
4 szt. jaja kurze całe
300 maślanka
1 łyżecz. soda oczyszczona
1 szczyp. sól
150 g czekolada gorzka
1 łyżka kakao decomorreno
3 łyżka masło
4 łyżka cukier puder
2 łyżka mleko
Przygotowanie
Formę na babkę wysmaruj masłem, oprósz mąką brzegi, nadmiar wysyp. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki. W misce wymieszaj mąkę, kakao oraz sodę i sól.
Miękkie masło utrzyj na puszystą masę wraz z cukrem. Dodaj następnie jajka i ubij. Powoli miksując dosypuj na przemian suche składniki i maślankę. Na koniec dodaj kawałki czekolady.
Przełóż ciasto do formy i piecz w 200 stopniach przez około 45 minut, aż wykałaczka wbita w ciasto wyjdzie sucha. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia i wyjmij z formy.
Jako polewy możesz użyć jednej tabliczki domowej czekolady wykonanej z naszego przepisu- Domowa czekolada mleczna z pistacjami, bądź przygotować klasyczną polewę kakaową.
Aby przygotować polewę należy rozpuścić masło i dodać do niego kakao, cukier puder i mleko.